M-Audio czy ESI- co wybrać?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
xvoice
M-Audio czy ESI- co wybrać?

Post autor: xvoice » czwartek 10 lip 2003, 11:26

Witam;

Nadszedł dla mnie ważny moment, w którym musze zdecydowac jaką kartę dźwiekowa wybrać do homerecordingu, ale mam przy tym mały problem mianowicie: mam do wyboru dwie karty: ESI Waveterminal 192L lub M-Audio Delta Audiophile 24/96.

Wcześniej poprosilem mojego drogiego kolegę o pomoc przy wyborze. On po konsultacji z dośc kompetentna osoba polecił mi wlaśnie te dwa modele kart charakteryzujące sie dobrym wskaźnikem jakości do ceny, a zarazem zaznaczył iż potrzebuje koniecznie kartę z dobrym procesorem DSP niż z dobrymi przetwornikami. Ja w tych sprawach tak dobrze sie nieznam więc mam wielka prośbe do Was drodzy forumowicze - Jaką katrę wybrać tzn. która z nich dysponuje lepszym procesorem DSP. Koniecznie musze również zaznaczyć iż karta ma mi posłużyć do tworzenia muzyki czysto komputerowej(techno, trance, minimal) przy pomocy takich aplikacji jak Fruity Loops oraz Reason, a jako edytora audio chciałbym uzyć programu Sound Forge. Do kontroli tych programów natomiast chciałbym uzyć klawiatyry sterującej Evolution Pro Controller 49 (MK-249C) USB oraz dodatkowego kontrolera Evolution Controller UC-33 USB.

A może coś równie ciekwago moglibyście zaoferować...(coś z dobrym procesorem DSP)

Za wszelką pomoc z góry dziekuje.

Pozdrawaim. XVOICE

Awatar użytkownika
Helmer

Re: M-Audio czy ESI- co wybrać?

Post autor: Helmer » czwartek 10 lip 2003, 11:35

...Witam;

Nadszedł dla mnie ważny moment, w którym musze zdecydowac jaką kartę dźwiekowa wybrać do homerecordingu, ale mam przy tym mały problem mianowicie: mam do wyboru dwie karty: ESI Waveterminal 192L lub M-Audio Delta Audiophile 24/96.

Wcześniej poprosilem mojego drogiego kolegę o pomoc przy wyborze. On po konsultacji z dośc kompetentna osoba polecił mi wlaśnie te dwa modele kart charakteryzujące sie dobrym wskaźnikem jakości do ceny, a zarazem zaznaczył iż potrzebuje koniecznie kartę z dobrym procesorem DSP niż z dobrymi przetwornikami. Ja w tych sprawach tak dobrze sie nieznam więc mam wielka prośbe do Was drodzy forumowicze - Jaką katrę wybrać tzn. która z nich dysponuje lepszym procesorem DSP. Koniecznie musze również zaznaczyć iż karta ma mi posłużyć do tworzenia muzyki czysto komputerowej(techno, trance, minimal) przy pomocy takich aplikacji jak Fruity Loops oraz Reason, a jako edytora audio chciałbym uzyć programu Sound Forge. Do kontroli tych programów natomiast chciałbym uzyć klawiatyry sterującej Evolution Pro Controller 49 (MK-249C) USB oraz dodatkowego kontrolera Evolution Controller UC-33 USB.

A może coś równie ciekwago moglibyście zaoferować...(coś z dobrym procesorem DSP)

Za wszelką pomoc z góry dziekuje.

Pozdrawaim. XVOICE ...

DSP na karcie jako kryterium wyboru, tak? To chyba niedobre produkty Ci zaproponowano. Wydaje mi sie, ze one nie maja DSP na pokladzie, ale moze sie myle...?

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » czwartek 10 lip 2003, 11:49

DSP na karcie jako kryterium wyboru, tak? To chyba niedobre produkty Ci zaproponowano. Wydaje mi sie, ze one nie maja DSP na pokladzie, ale moze sie myle...?

...

Hymm...to w takim razie istnieje jakaś dobra karta z procesorem DSP do 1000zł??... bo taką tylko kwota dysponuje na zakup karty dźwiekowej, a wyżej wymienione karty podobno uznawane są jako w miare dobre pod wzg. jakości.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 10 lip 2003, 12:37

...

...

Hymm...to w takim razie istnieje jakaś dobra karta z procesorem DSP do 1000zł??... bo taką tylko kwota dysponuje na zakup karty dźwiekowej, a wyżej wymienione karty podobno uznawane są jako w miare dobre pod wzg. jakości. ...

Z tego co się oriętuję procesory DSP na kartach do 1000 zł zajmują się tyko miksowaniem sygnałów pochodzących z we. karty (a jest ich niewiele). A co z z twoim komputerem? Ja mam Atlona 1700+ 256MB RAM i FL działa nawet w bardzo złożonych aranżacjach bez wspomagania DSP a obciążenie procesora nie przekracza przeważnie 30%.

Jeśli chcesz sam nagrywać sample potrzebna ci karta z dobrym we. audio. Przyda się analogowe wy. dla odsłuchu. 1000 zł wystarczy. Powodzenia.
Arek - Radzyń Podlaski

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 10 lip 2003, 13:00

DSP na karcie jako kryterium wyboru, tak? To chyba niedobre produkty Ci zaproponowano. Wydaje mi sie, ze one nie maja DSP na pokladzie, ale moze sie myle......

Trochę zamieszania z tym DSP więc usystematyzujmy:

Każda karta dźwiękowa ma procesor DSP, tyle że w kartach multimedialnych zajmuje się on efektami, dźwiękiem wielokanałowym, brzmieniami MIDI itp. W kartach pół- lub profesjonalnych procesor zajmuje się w wiekszości przypadków (poza "wybrykami" w stylu Pulsara)tylko, mówiąc w uproszczeniu prowadzeniem sygnału audio (routing, monitoring). Tak więc nie za bardzo rozumiem dlaczego (a raczej do czego) doradzono Ci kierować się jakością DSP? Dla twoich zastosowań istotniejsza jest jakość toru audio i sterowników. Z podanej alternatywy wybrałbym ESI.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » czwartek 10 lip 2003, 13:09

Trochę zamieszania z tym DSP więc usystematyzujmy:

Każda karta dźwiękowa ma procesor DSP, tyle że w kartach multimedialnych zajmuje się on efektami, dźwiękiem wielokanałowym, brzmieniami MIDI itp. W kartach pół- lub profesjonalnych procesor zajmuje się w wiekszości przypadków (poza "wybrykami" w stylu Pulsara)tylko, mówiąc w uproszczeniu prowadzeniem sygnału audio (routing, monitoring). Tak więc nie za bardzo rozumiem dlaczego (a raczej do czego) doradzono Ci kierować się jakością DSP? Dla twoich zastosowań istotniejsza jest jakość toru audio i sterowników. Z podanej alternatywy wybrałbym ESI....

No tak, fakt. Dzieki! W tym wypadku wlasnie mozliwe dostepne DSP nie beda mialy znaczenia. Zreszta w specyfikacjach proponowanych kart nie doszukalem sie ni slowa o pokladowych procesorach DSP. Inne firmy takie jak np: Echo czy Aardvark informuja o tym, a u ESI i M-Audio cisza...

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » czwartek 10 lip 2003, 13:11

......

...

Hymm...to w takim razie istnieje jakaś dobra karta z procesorem DSP do 1000zł??... bo taką tylko kwota dysponuje na zakup karty dźwiekowej, a wyżej wymienione karty podobno uznawane są jako w miare dobre pod wzg. jakości. ...

Z tego co się oriętuję procesory DSP na kartach do 1000 zł zajmują się tyko miksowaniem sygnałów pochodzących z we. karty (a jest ich niewiele). A co z z twoim komputerem? Ja mam Atlona 1700+ 256MB RAM i FL działa nawet w bardzo złożonych aranżacjach bez wspomagania DSP a obciążenie procesora nie przekracza przeważnie 30%.

Jeśli chcesz sam nagrywać sample potrzebna ci karta z dobrym we. audio. Przyda się analogowe wy. dla odsłuchu. 1000 zł wystarczy. Powodzenia....

Ja tak naprawde nie zam sie na tym dobrze - polecono mi jedynie że do takich zastosowań jakich ja oczekuje potrzebna mi będzie karta z dobrym procesorem DSP(kolega bliżej nie sprecyzował dlaczego, ale postaram sie go o to zapytać). No włąśnie potrzebuje wysokej jakości wyjście na odsłuchy i USB dla urządzeń zew. A ty co bys mi zaproponował konkretnie jakiś model karty spełniający te kryteria?? Oraz zależy mi na tym aby dźwiek był możliwie jak najlepszej jakości.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 10 lip 2003, 15:03

Zreszta w specyfikacjach proponowanych kart nie doszukalem sie ni slowa o pokladowych procesorach DSP. Inne firmy takie jak np: Echo czy Aardvark informuja o tym, a u ESI i M-Audio cisza......

A no właśnie.

W obydwu kartach zastosowany jest IC Ensemble Envy24 (ICE1712), tyle że ESI (i co naturalne Audiotrak) najwyraźniej się tego wstydzi i zakleja procesor firmową naklejką, a M-Audio po prostu zbywa ten fakt milczeniem. Jest to nieco krótkowzroczna polityka, bo gdy klient ma wątpliwości wybierze produkt opisany bardziej szczegółowo. Zresztą np. kwestia monitoringu (związana właśnie z chipem DSP) generalnie przez producentów opisywana jest bardzo mętnie, a często jest to jeden z determinantów wyboru produktu.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 10 lip 2003, 15:04

...i USB dla urządzeń zew....

A to już nie jest kwestia karty, tylko np. płyty komputera.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 10 lip 2003, 15:27

Dla twoich zastosowań istotniejsza jest jakość toru audio i sterowników. Z podanej alternatywy wybrałbym ESI....

z calym szacunkiem, ale jesli jakosc toru i sterownikow jest istotniejsza, to jakim cudem ESI 192L ? chyba tylko ze wzgledu na ilosc we/wy, ale to nie ma nic wspolnego z jakoscia.

hubi

ODPOWIEDZ