"Mam talent" - ściema?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
SHIVOO
Kontakt:
"Mam talent" - ściema?

Post autor: SHIVOO » sobota 29 lis 2008, 21:26

Dobry wieczór ! Właśnie sobie oglądam taki "sympatyczny" program jak "Mam talent". Występuje niejaka Justyna o pięknym niskim (wręcz męskim) głosie i cóż widzę ? Widzę jak laska śpiewa i "mocno pracuje mikrofonem" Dźwięk który słyszę ma równe natężenie mimo tego że Justyna trzyma mikrofon momentami o 50cm od swoich pięknych ust...
Stawiam tezę, ze ten program jest ustawiony od "A...do Z", chyba, że kompresor jest w stanie to "podciągnąć"

Awatar użytkownika
Muka

Re: "Mam talent" - ściema?

Post autor: Muka » sobota 29 lis 2008, 21:59

...Dobry wieczór ! Właśnie sobie oglądam taki "sympatyczny" program jak "Mam talent". Występuje niejaka Justyna o pięknym niskim (wręcz męskim) głosie i cóż widzę ? Widzę jak laska śpiewa i "mocno pracuje mikrofonem" Dźwięk który słyszę ma równe natężenie mimo tego że Justyna trzyma mikrofon momentami o 50cm od swoich pięknych ust...
Stawiam tezę, ze ten program jest ustawiony od "A...do Z", chyba, że kompresor jest w stanie to "podciągnąć" ...

też mnie to zaniepokoiło, nie ma opcji żeby to było wyrównane kompresorem - tzn. może głośność i owszem, ale to nawet brzmieniowo było jednolite...
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » sobota 29 lis 2008, 23:40

Własnie! - Czy widzieliście występ Pauliny Lendy? Przecież ta panna trzymała mikrofon raz 30 a raz 60cm od uts...- mało się na tym znam(od strony realizacyjnej) ale zajechało mi to 100% playback'iem..

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 30 lis 2008, 00:09

Tak i wszyscy wokalisci to mikstrzowie playbacku... bez jaj... takiej synchronizacji to trzeba by sie latami uczyc... poza tym bylo sluchac ich falsze i niedociagniecia... wiec nie rozumiem o co wam biega...
Nie zapominajcie ze to jest TVN i sprzet najwyzszej klasy oraz najlepsi realizatorzy... no i pewnie godziny prob dzwiekowych... wiec troche teraz przesadzacie...

Pozatym ta mala pipka w ogole nie powinna byc w pierwszej 3... no ale coz... mohery smsy slaly

mh

Post autor: mh » niedziela 30 lis 2008, 00:40

Tak jak ten mały pipek nie powinien się dostać wogóle do finału- w jego wieku lepiej się mykało na klawiaturkach, czyż nie, panowie ;)

"Mam talent" to tendencyjny program jak you can dance. Podprogowo wyznaczają osoby, które mają odpaść lub przejść dalej. Przypadkowo to wyłapałem, a na powtórce nabrałem pewności, że mam rację
Psychomaniak

cezex

Post autor: cezex » niedziela 30 lis 2008, 00:46

... Nie zapominajcie ze to jest TVN i sprzet najwyzszej klasy oraz najlepsi realizatorzy... no i pewnie godziny prob dzwiekowych... wiec troche teraz przesadzacie...
Sprzęt może i tak ale realizatorzy muszą się jeszcze sporo uczyć. Szczególnie ci od wizji.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » niedziela 30 lis 2008, 01:11

Słyszałem fałsze pana Zióki,panienki K.Kulawik - pani operetki także,ale ta Lenda...paradoksalnie(w rzeczywistości) najlepsza z nich - a tak daleko mikrofon od ust...zresztą polecam na stronie TVN-u - za dzień-dwa będą filmiki finałowe.

kami

Post autor: kami » niedziela 30 lis 2008, 08:47

Stawiam tezę, ze ten program jest ustawiony od "A...do Z", chyba, że kompresor jest w stanie to "podciągnąć" ...
To był program :mam talent: więc szukali talentów z różnych dziedzin,
nas interesowała /to zrozumiałe/ strona muzyczna, śmiem twierdzić ,że
moim skromnym zdaniem miss.KULAWIK, był odkryciem, trafi w dobre ręce ,to cos z tego będzie...
Reszta to kicz, naciagane , Wojewódzki już zacierał ręce ,że wypuści
nastęne zero i będzie kasa...całe szczęście, że to sms decydują ,społeczeństwo już nie jest takie głuche...tu masz racje ,tu był plan Wojewódzkiego.. zrobili Justynie playbacka i nic to nie dało..
pamietacie wypowiedż FOREMNIAK: JESTEŚ JUŻ GOTOWA ,RÓB SWOJE"
KIT NIE NAM..

MARK....
jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 30 lis 2008, 10:15

...
To był program :mam talent: więc szukali talentów z różnych dziedzin,
nas interesowała /to zrozumiałe/ strona muzyczna, śmiem twierdzić ,że
moim skromnym zdaniem miss.KULAWIK, był odkryciem, trafi w dobre ręce ,to cos z tego będzie...
Reszta to kicz, naciagane , Wojewódzki już zacierał ręce ,że wypuści
nastęne zero i będzie kasa...całe szczęście, że to sms decydują ,społeczeństwo już nie jest takie głuche...tu masz racje ,tu był plan Wojewódzkiego.. zrobili Justynie playbacka i nic to nie dało..
pamietacie wypowiedż FOREMNIAK: JESTEŚ JUŻ GOTOWA ,RÓB SWOJE"
KIT NIE NAM..

MARK.... ...
odnosnie jury to Foremniak nieraz chrzani takie farmazony pod publike ze szok...a wojewódzki to szkoda gadać...pajacuje, ciagle sie lansuje i nic wiecej.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

jd73

Post autor: jd73 » niedziela 30 lis 2008, 12:30

...Własnie! - Czy widzieliście występ Pauliny Lendy? Przecież ta panna trzymała mikrofon raz 30 a raz 60cm od uts...- mało się na tym znam(od strony realizacyjnej) ale zajechało mi to 100% playback'iem.....
jest to możliwe
1. pytnie w jakie odległości jest linia nagłosnienia od sceny
2. nagłośnienie sali może pracowac nieazleżnie od toru TV
3. są ludziska którzy mają taki głos, że na sali dla 60 osób mikrofon im jest niepotrzebny, a i tak dla niektórych vocal może jeszcze być za głośno. Znam paru takich osobiście.

Przy dzisiejszych mozliwościach technologicznych audio, ludzie podpierają się tylko siłą mikrofonu. jeden z drugim chcą głosno wokal na odsluchu bo się niesłyszą, mikrofon pracuje na granicy sprzęzenia, jak ktoś by kichnął to go zagłuszy, bo nie umie poprawnie z siebie glosu wydobyć!!

Jesli wziąść pod uwagę, że dziewczyna spiewała na zywo, to warte podkreślenia jest umiejętność pracy z mikrofonem i swiadomość swojego głosu. Obserwując jak spiewją Gwiazdy na festiwalach na live, to najlepiej widać kto wie jak sie pracuje z mikrofonem, a kto pluje w mikrofon i liczy na to, że elektronika wszystko wyrówna. MIKROFON TO TEŻ "INSTRUMENT" I TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ NIM POSŁUGIWAĆ !!!!

ODPOWIEDZ