Obciach na całego

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
commod
Obciach na całego

Post autor: commod » czwartek 12 cze 2003, 16:08

Ostatnio oglądałem występ Varius Manx na pewnym pierwszym programi. Po pewnym czasie widać 100% play back. To jescze nic ale po pewnym czasie słychać diwne zakłucenia jalkby przerywanie płyty. Występ na żywca. i nagle w środku piosenki PŁYTA się totalnie zacina. Przez krótki czas słychać tylko trzaski.

TRAGEDIA UTWÓR SIĘ URYWA. Co wy na to.
Muzyką zajmuję się wyłącznie dla przyjemności i spokoju wewnętrznego. Komponuje przy pomocy komputera.

biviso

Re: Obciach na całego

Post autor: biviso » czwartek 12 cze 2003, 16:16

to raczej nic nowego czy dziwnego...tylko w filharmoniach graja na zywo...
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » czwartek 12 cze 2003, 17:10

...to raczej nic nowego czy dziwnego...tylko w filharmoniach graja na zywo......

Byłem na koncercie Michaela Jacksona w Warszawie i tam oficjalnie było powiedziane, ze 80% spiewania jest z playbacku (reszta nażywca) a 20% będzie śpiewane na żywo.

To mi odpowiadało i żadnych zastrzeżeń, gdyż :

- weś tańcz na scenie przez 2 godziny jak on i spiewaj jeszcze normalnie co jest niewykonalne

- uczciwie powiedziano o tym, zreszta i tak większość przyszła popatrzeć na show a nie posłuchac Michaela.

Czytałem, ze u ruskich prawo nakazuje informowania na plakatach czy leci na zywo koncert czy z playbacku.

U nas tez mogło by tak być, bo w studio można zrobic cuda z wokalem, a prawdziwe umiejętności wychodzą dopiero na zywo.
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 12 cze 2003, 18:26

...to raczej nic nowego czy dziwnego...tylko w filharmoniach graja na zywo......

Nie, nie, nie mogę się z tobą zgodzić znam wiele zespołów, które grają na żywo i nigdy nie poniżyliby się do takiego poziomu, aby grać z płyty, ale to są dobre zespoły a nie jakieś tam Varius Manx. Wiem, co mówię gdyż organizowałem nie jeden koncert i gdyby chcieli grać z płyty to bym im kazał zwijać sprzęt i wracać do domu. Lady Pank, Myslowidz, DeMono, Kazik, Perfeck, Bajm, itd. grają na żywo. Po tym poznać dobrego muzyka, że bez oporu wychodzi na scenę i gra. Play Back jest dla amatorów, przepraszam obraziłem teraz amatorów, gdyż oni grają przeważnie na żywca. Play Back to szczyt chamstwa i ignorancji dla odbiorcy. Już kiedyś pisałem na temat koncertu z play backu pana KK.

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Sniper

Post autor: Sniper » czwartek 12 cze 2003, 18:57

...Ostatnio oglądałem występ Varius Manx na pewnym pierwszym programi. Po pewnym czasie widać 100% play back. To jescze nic ale po pewnym czasie słychać diwne zakłucenia jalkby przerywanie płyty. Występ na żywca. i nagle w środku piosenki PŁYTA się totalnie zacina. Przez krótki czas słychać tylko trzaski.

TRAGEDIA UTWÓR SIĘ URYWA. Co wy na to....

Co robić - omercja i tyle...

(Pozdróeka dla wszystkicgh grających na żywo !! :D )

Uczeń, III klasa Opolskiego V LO, realizacja zaczalem sie interesowac w siodmej klasie szkoly podstawowej, mam spore ambicje, ale nie tak spore srodki do ich realizacji...

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 12 cze 2003, 19:28

momencik !

rozróżnijmy

1) granie koncertu którego podstawa jest muzyka - tu playback to obciach

2) granie koncertu gdzie podstawą jest show taneczny - playback to norma bo trzeba by mieć płuca ze stali - a ludzie płaca i za śpiew i za taniec

3) granie w TV - niewyobrażam sobie żeby więcej jak 10% mogło być na żywo. Z prostego powodu - masz 1 kawałek w którym musisz zaprezentować swoją płytę. no i co robisz ? przez 3 godziny ustawiasz swój sprzęt w pomieszczeniu ze słabą akustyką ? bieżesz producenta i reżysera dźwięku do TV żeby ustawili ci dobrze brzmienie ? nie ma mowy - po prostu dajesz płytę i jedziesz. Jedyną przyzwoitością ze strony zespołu jest zapięcie systemów bezprzewodowych, podłączenie kabli itp. tak żeby nie machać gołą gitarą

a to że był obciach bo się muzyka urwała - to gość puszczający komakt dał d...y i tyle.

Występ w TV to tak jakby teledyk tylko z instrumentami i tyle

a inna sprawa że można organizowac TV-jne występy live (i chwała realizatorom którym się chce) - był nawet kiedys taki program na TVP3 Katowice - 100% live i było live
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » czwartek 12 cze 2003, 20:13

Koncert z playbacku to nieposzanowanie odbiorcy i tyle. Zresztą dopiero właśnie na żywo ukazuje się cały potencjał danego zespołu, bez studyjnych efektów i sterylności brzmienia.
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 12 cze 2003, 21:11

...Koncert z playbacku to nieposzanowanie odbiorcy i tyle.

Przez cale zycie nie udalo mi sie zagrac ani jednego kenceru z playbacku ;)

I mam nadzieje ze to nie nastapi :) Chyba ze bedzie to zamierzona forma

pozdrawiam
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 12 cze 2003, 22:22

......Koncert z playbacku to nieposzanowanie odbiorcy i tyle.

I mam nadzieje ze to nie nastapi :) Chyba ze bedzie to zamierzona forma

pozdrawiam...

Oby tak dalej!!!

Pozdrawiam.
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » piątek 13 cze 2003, 18:45

No to gratulacje!
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

ODPOWIEDZ