Atak czarnych klawiszy

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Atak czarnych klawiszy

Post autor: Soundscape » wtorek 18 mar 2008, 16:40

Witam!

Natknąłem się na "kolekcjonerskie" instrumenty Korga i Clavii.

Jestem ciekaw zdania forumowiczów na temat. Co myślicie - jak to się dalej potoczy? Czy inni producenici też się skuszą na ten zabieg, żeby zdobyć ewentualnych (lubteż i starych) użytkowników nie produkowanych już instrumentów?

Mnie tam te edycje osoniście się podobają. Jakby gdzieś tam coś nowego wprowadzano, o czym wiemy, że jest już sprawdzone

Szkoda tylko, że nie będzie zbyt dużo egzemplarzy...

Swoją drogą Korg mógł by w limitowaną wersje Micro dać normalne klawisze

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
banan

Re: Atak czarnych klawiszy

Post autor: banan » wtorek 18 mar 2008, 16:50

To stary pomysł, widzialem kilka Poly800 Korga z odwróconymi kolorami klawiatury. Fajny pomysł, zwłaszcza dla klawesynistów

to fakt, mogliby zrobić microkorga z normalnymi klawiszami - nawet taką 2 oktawową mini wersję.
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 18 mar 2008, 16:52

...To stary pomysł, widzialem kilka Poly800 Korga z odwróconymi kolorami klawiatury. Fajny pomysł, zwłaszcza dla klawesynistów

Pamiętam tego Korga, ale on nie był chyba (a raczej napewno) oficialnie wydany seryjnie. Ale ciekawe jak to się dalej potoczy.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 18 mar 2008, 17:46

...Pamiętam tego Korga, ale on nie był chyba (a raczej napewno) oficialnie wydany seryjnie...

Ależ gdzie tam, jak najbardziej seryjne. Tyle, że w ograniczonych partiach. Zobacz też tam: http://matrixsynth.blogspot.com/2007/06/korg-polysix-with-reverse-keys.html

...Jestem ciekaw zdania forumowiczów na temat. Co myślicie - jak to się dalej potoczy?...

Dla klawiszowców kolor klawiszy ma dokładnie takie same znaczenie, jak projekty logo na ich kartach kredytowych.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wtorek 18 mar 2008, 21:07

Korzystając z tematu o odwróconych klawiszach - (może nie dokładnie w ten sam sposób o którym wspomnę, chyba to pytanie na następny temat, ale na pewno w jakiś sposób się wiąże ) - które syntezatory miały funkcję ODWRÓCENIA klawiatury lub INWERSJI klawiatury, w dosłowny sposób, czyli:

grając w określonej skali C - C = C, C# = B, D = Bb, D# = A itd...?

wiem, że Zawinul robił to po raz pierwszy w nagraniu "Black Market" na jednym z ARPów. Później wyprawiał takie cuda korzystając z Korga Prophecy (chyba jako klawiatury sterującej). jakie klawisze miały taką opcje?

myślę że taka inwersja nie jest już klawiszowcom obojętna jak logo na karcie

pozdrawiam
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

ODPOWIEDZ