Sprzęt do masteringu

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
ojciec86
Sprzęt do masteringu

Post autor: ojciec86 » poniedziałek 18 lut 2008, 05:08

Witam

chce zakupic taki oto sprzet do studia masteringowego:

Monitory - KRK RP8 - ok. 3000,00zł
Equalizer - Behringer ULTRAGRAPH - ok. 700zł
Kompresor - ART PRO VLA - ok.1700zł

Dodam, ze jeszcze chcialbym nagrywac wokale z racji ze zajmuje sie rapem, wiec wybralem nastepujacy sprzet:

Karta dzwiekowa - RME MULTIFACE II - ok. 2200zł (do karty chce podlaczyc Akai Mpc)
Przedwzmacniacz - TL AUDIO IVORY 5050 MK2 ok.2300zł
Mikrofon - Oktava MKL2500 - ok. 3000zł

Proszę o opinię na temat wybranego sprzętu. Moze ktos doradzi jakies inne urzadzenia w tej cenie badz zakup tanszych z podanych pozycji na rzecz innych drozszych.

Awatar użytkownika
oduck

Re: Sprzęt do masteringu

Post autor: oduck » poniedziałek 18 lut 2008, 08:02

pierwszy!

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 18 lut 2008, 09:34

...pierwszy!

...
błavo! błavo! ja tam sie specjalnie nie spieszyłem...

Czy autor postu jest pewien że to właśnie o studio masteringowe mu chodzi?

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 18 lut 2008, 09:48

...Witam

chce zakupic taki oto sprzet do studia masteringowego:

Monitory - KRK RP8 - ok. 3000,00zł
Equalizer - Behringer ULTRAGRAPH - ok. 700zł
Kompresor - ART PRO VLA - ok.1700zł

Dodam, ze jeszcze chcialbym nagrywac wokale z racji ze zajmuje sie rapem, wiec wybralem nastepujacy sprzet:

Karta dzwiekowa - RME MULTIFACE II - ok. 2200zł (do karty chce podlaczyc Akai Mpc)
Przedwzmacniacz - TL AUDIO IVORY 5050 MK2 ok.2300zł
Mikrofon - Oktava MKL2500 - ok. 3000zł

Proszę o opinię na temat wybranego sprzętu. Moze ktos doradzi jakies inne urzadzenia w tej cenie badz zakup tanszych z podanych pozycji na rzecz innych drozszych.
...
Głośniki spoko.
Z kompresora i eq zrezygnuj zaopatrz sie we wtyczki wavesa!
z tego co wiem Multiface to rozszerzenie tylko wiec musisz kupic jakaś karte taz RME do wlozenia do kompa.
A reszta jak tam chcesz, nie znam tych urzadzen ale mysle ze spokojnie daja rady!

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » poniedziałek 18 lut 2008, 09:57

......pierwszy!

...
błavo! błavo! ja tam sie specjalnie nie spieszyłem...

Czy autor postu jest pewien że to właśnie o studio masteringowe mu chodzi?
...

Nie wiem czy to prowokacja czy poważne pytanie. W zasadzie można i na tym zrobić mastering. Bo w zasadzie mastering jest procesem. Ale ja na swoje studio masteringowe zamierzam przeznaczyć 100.000, zł, I za tę kwotę to tylko Smart Research, Weiss, Manley, TC Electronic, i Lipiński L- 707, , resztę już mam, również zaprojektowaną adaptację akustyczną w pomieszczeniu o pow.42m2.

Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » poniedziałek 18 lut 2008, 11:11

Studio masteringowe ? To na bank prowokacja. Z takim sprzętem ? Nie prowokacja? Stary nie obraź się- ale tymi klockami to nawet porządnego miksu nie zrobisz.
Poza tym jeśli mowa o studiu masteringowym to nie wspomniałeś o pomieszczeniu- a to tak jakby podstawa

Peace

M

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 18 lut 2008, 11:45

Ludzie!!! Skąd wy się urwaliście?? potrzebny jest sprzęt do rapu i tyle

Szerze powiem ze autorowi wystarczyło wykreślić z całego tematu słowo masteringowe i inaczej byłby już ten temat postrzegany.

Załóżmy ze chcesz robić coś co lubisz i masz już w tym jakąś wprawę. W innym wypadku wydawanie takich pieniędzy jest głupotą. Co do tego korektora i kompresora w ogóle nie jestem przekonany. Oktava jak najbardziej. Odsłuchów nie znam to się nie będę wypowiadał.

pozdrawiam ziooom

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 18 lut 2008, 12:15

ART PRO VLA - bardzo fajne urzadzenie!
ale na ile masteringowe to nie wiem, jako kompresor sumujacy - napewno sympatyczne :)

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » poniedziałek 18 lut 2008, 12:22

Zgadza się- zostaw ART PRO VLA i Oktavę z tego setupu. Do nagrywania to bardzo porządne combo. Monitory też mogą być. O reszcie zapomnij- równie dobrze mógłbyś tę kasę włożyć do niszczarki dokumentów. Z kompresorów polecam jeszcze FMR RNC - to klasyk- i za śmieszną cenę.

Powodzenia
M

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 18 lut 2008, 12:29

Petey, luzik, przeciez to zadna nagonka tylko lekkie podsmiewanie, bo swoja droga zgroza bierze jak ludzie uzywaja terminow nie majac pojecia o ich znaczeniu (slowo "mastering" wiedzie tu prym, i nie chodzi mi tylko o forum, ale o dziwo, na codzien w pracy z podobnymi babolami sie spotykam czesto)

do tematu wracajac - drogi Ojcze, a jakie oprogramowanie zamierzasz wykorzystywac? bo do RME nic nie daja
bo w zaleznosci od softu bedziesz mogl byc moze zrezygnowac z tego EQ co najmniej, ktory wg mnie najmniejszego sensu nie ma

mikrofon zacny, ale do rapu - dosyc wymagajacy

multiface sam nie zadziala - trzeba karte do tego dokupic (a jaka, to zalezy z kolei czy na laptopie pracujesz czy na desktopie). poza tym na pewno potrzebujesz tak rozbudowanego interface'u?

preamp - ok

kompresor - zacny, ale czy na pewno Ci potrzebny? to samo co w przypadku tego EQ, z ta roznica, ze ART pro vla wart uwagi niezaleznie od softu

odsluchow nie znam

pozdr
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ