Wzór w muzyce nu-metalowej
Na forum pojawily sie przyklady przeroznych artystow....poczawszy od zatwardzialych legend.....po najnowsze twory. Mnie jednak interesuja Wasze przyklady kapel z polki nu-metal z ostatnich 5 lat....czyli najlepiej zrobione utwory pod wzgledem brzmienia na plycie. Dlaczego takie pytanie? Bo za tydzien wchodzimy do studia i nie moge sie zdecydowac na wzor....a z doswiadczenia wiem, ze trudno dogadac sie z realizatorem mowiac: "zeby bylo miecho....zeby bylo uderzenie" itp. itd. Najlepiej przedstawic przyklady.....ale z tymi cos trudno pomimo bliskosci do gatunku "nu".
Prosze Was o pomoc i dziekuje:)
[addsig]
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Wzór w muzyce nu-metalowej
...Na forum pojawily sie przyklady przeroznych artystow....poczawszy od zatwardzialych legend.....po najnowsze twory. Mnie jednak interesuja Wasze przyklady kapel z polki nu-metal z ostatnich 5 lat....czyli najlepiej zrobione utwory pod wzgledem brzmienia na plycie. Dlaczego takie pytanie? Bo za tydzien wchodzimy do studia i nie moge sie zdecydowac na wzor....a z doswiadczenia wiem, ze trudno dogadac sie z realizatorem mowiac: "zeby bylo miecho....zeby bylo uderzenie" itp. itd. Najlepiej przedstawic przyklady.....ale z tymi cos trudno pomimo bliskosci do gatunku "nu".
...
Słyszałem trochę zespołów z tego nurtu, jednak dla mnie i tak najlepiej brzmi płyta Metalliki (!) St. Anger. Powie ktoś "a jaki to nu-metal?", ale jednak każdy przyzna, że płyta brzmi nowocześnie, surowo... Uwielbiam ten śmietnikowy werbel Larsa, który pewnie na nowej płycie - niestety - odejdzie w zapomnienie. Ale giatry grają nisko, dostojnie. To z pewnością może być pewien wzorzec. Tylko czy Was zadowala kopiowanie brzmienia? Dlaczego nie odnajdziecie własnego "środka ciężkości"? Może warto jeszcze odłożyć sesję?
...
Słyszałem trochę zespołów z tego nurtu, jednak dla mnie i tak najlepiej brzmi płyta Metalliki (!) St. Anger. Powie ktoś "a jaki to nu-metal?", ale jednak każdy przyzna, że płyta brzmi nowocześnie, surowo... Uwielbiam ten śmietnikowy werbel Larsa, który pewnie na nowej płycie - niestety - odejdzie w zapomnienie. Ale giatry grają nisko, dostojnie. To z pewnością może być pewien wzorzec. Tylko czy Was zadowala kopiowanie brzmienia? Dlaczego nie odnajdziecie własnego "środka ciężkości"? Może warto jeszcze odłożyć sesję?
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com
www.michalgomulka.com
Wiedziec....a potrafic przekazac to dwie rozne rzeczy. Mamy w glowie swoje brzmienie....i gdybysmy to my operowali galkami (z odpowiednia wiedza) to pewnie by sie wykrecilo swoiste brzmienie o jakie nam chodzilo. A w tym przypadku raczej nie chodzi o kopiowanie, lecz o wystawienie np. 3 przykladow......w ktora strone chcemy isc - chodzi o poprawnosc brzmienia:) Strasznie mi sie spodobalo brzmienie Dostup (rosyjska grupa).....ale nie sa do zdobycia w PL;))
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
i gdybysmy to my operowali galkami (z odpowiednia wiedza) to pewnie by sie wykrecilo swoiste brzmienie o jakie nam chodzilo. **********************
Nie wykręciło by sie.

- Miłaszewski
to nie galki, ale wasz kunszt muzyczny oraz instrumenty kreuja brzmienie
- jesli teraz na zywo nie brzmicie tak jak chcecie, to nagranie bedzie skazane na porazke
Mialem kiedys sytuacje z mlodym zespolem z Wroclawia, z ktorym nagrania zakonczyly sie awantura. Ja staralem sie wyprodukowac im Nu-Metalowe nagranie tak zeby brzmialo jak ich ulubione zespoly, ale zespol nie potrafil zaakceptowac faktu, ze grali bardzo slabo i byla pewna granica tego jak dobrze mogli zabrzmiec. Radzili sie przy tym jakiegos jazzowego bebniarza starej daty, ktory wmawial im ze ja gadam bzdury i to "akustyk kreuje brzmienie a nie zespol". Kiedys chyba bede musial zatrudnic akustyka do takiego slabego zespolu i sprawdzic czy mial racje :) Ja wole jednak isc na latwizne i pracowac z dobrymi muzykami.
[addsig]
- jesli teraz na zywo nie brzmicie tak jak chcecie, to nagranie bedzie skazane na porazke
Mialem kiedys sytuacje z mlodym zespolem z Wroclawia, z ktorym nagrania zakonczyly sie awantura. Ja staralem sie wyprodukowac im Nu-Metalowe nagranie tak zeby brzmialo jak ich ulubione zespoly, ale zespol nie potrafil zaakceptowac faktu, ze grali bardzo slabo i byla pewna granica tego jak dobrze mogli zabrzmiec. Radzili sie przy tym jakiegos jazzowego bebniarza starej daty, ktory wmawial im ze ja gadam bzdury i to "akustyk kreuje brzmienie a nie zespol". Kiedys chyba bede musial zatrudnic akustyka do takiego slabego zespolu i sprawdzic czy mial racje :) Ja wole jednak isc na latwizne i pracowac z dobrymi muzykami.
[addsig]
...to nie galki, ale wasz kunszt muzyczny oraz instrumenty kreuja brzmienie
...
święta racja
ciekawy jestem czy mamy na mysli ten sam zespol
...
święta racja

- Miłaszewski
święta racja
ciekawy jestem czy mamy na mysli ten sam zespol...
nie mam pojecia...
[addsig]
święta racja

nie mam pojecia...
[addsig]
Hehe....czuje sie normalnie, jak nie w Polsce. Chyba mieliscie doswiadczenia tylko z wykwintnymi muzykami z wlasnym akustykiem oraz mega wypasionym sprzetem. Nasze realia nijak sie maja do tego co piszecie o brzmieniu ze sceny....wlasnym brzmieniu. My swoje.....akustyk zazwyczaj swoje. Nasze brzmienie jest jak najbardziej ....nasze i w pelni akceptowalne przez kazdego, ale czlowiek sie pojawia w studio....jest nagrywany pojedynczo.....i niestety.....ale rzadko kiedy sie zdarza, ze to brzmienie, ktore idzie z mojego pieca, ktore znam z calosci.....zabrzmi tak samo w miksie...nie wspominajac juz o finalnym produkcie. Przeciez realizator nie chodzi na nasze koncerty czy proby, by wiedziec jak zabrzmimy calosciowo. Troszke sie zapedziliscie z "wlasnym brzmieniem". Dzisiaj nagrywanie, miksowanie stalo sie tak elastycznym "rekoczynem"....ze z dobrego brzmienia mozna wiele wykrecic.....pytanie tylko w ktorym kierunku - o to mi chodzilo w temacie:) Nie chodzi tutaj o problem typu "z gowna sie bata nie ukreci" ;))....tego mozecie byc pewni. Chodzi tylko o wzorce, na ktorych mozna zawiesic ucho i wyciagnac pewne smaczki....oczywiscie w danym gatunku. Spoko.....znalazlem i wybralem: 40 Below Summer - F.E. - brzmi niesamowicie gleboko, mocno i tresciwie. To jest to czego szukalem.
[addsig]
[addsig]
... Spoko.....znalazlem i wybralem: 40 Below Summer - F.E. - brzmi niesamowicie gleboko, mocno i tresciwie. To jest to czego szukalem.
...
Zwróc uwagę na Killswitch Engage - dwie ostanie płyty oraz Soilwork - Stabbing the drama... Miłego nagrywania, niech Sound będzie z Wami
...
Zwróc uwagę na Killswitch Engage - dwie ostanie płyty oraz Soilwork - Stabbing the drama... Miłego nagrywania, niech Sound będzie z Wami

- Miłaszewski
chyba moj sarkazm nie zostal zrozumiany...
akustyk nie zajmuje sie nagrywaniem muzyki, tylko wytlumianiem autostrad i projektowaniem hal sportowych
[addsig]
akustyk nie zajmuje sie nagrywaniem muzyki, tylko wytlumianiem autostrad i projektowaniem hal sportowych
[addsig]