Który instrument najlepiej wyraża "duszę muzyka"?
Który waszym zdaniem instrument, poprzez jego możliwości artykulacyjne i cechy brzmieniowe jest w stanie najlepiej wyrazić "duszę muzyka" - najlepiej oddać jego nastroje, emocje, indywidualizm, zamierzony przekaz itp? (Mowa oczywiście o muzyku-ARTYŚCIE)
Moim zdaniem (na początek strzelam) - gitara.
Moim zdaniem (na początek strzelam) - gitara.
Re: Który instrument najlepiej wyraża "duszę muzyka"?
...Który waszym zdaniem instrument, poprzez jego możliwości artykulacyjne i cechy brzmieniowe jest w stanie najlepiej wyrazić "duszę muzyka" - najlepiej oddać jego nastroje, emocje, indywidualizm, zamierzony przekaz itp? (Mowa oczywiście o muzyku-ARTYŚCIE)
Moim zdaniem (na początek strzelam) - gitara. ...
pytanie brzmi kim dla kogo jest artysta? bo to kwestia dość ciekawa i myślę że nie da się tego ująć w jednym zdaniu...
pytanie brzmi kim dla kogo jest artysta? bo to kwestia dość ciekawa i myślę że nie da się tego ująć w jednym zdaniu...
www.despisestudio.com
...Który waszym zdaniem instrument, poprzez jego możliwości artykulacyjne i cechy brzmieniowe jest w stanie najlepiej wyrazić "duszę muzyka" - najlepiej oddać jego nastroje, emocje, indywidualizm, zamierzony przekaz itp? (Mowa oczywiście o muzyku-ARTYŚCIE)
ale jeśli już miałbym "obstawić" że tak powiem pojedyńczy instument to najbardziej duchowo dociera do mnie zdecydowanie fortepian
ale jeśli już miałbym "obstawić" że tak powiem pojedyńczy instument to najbardziej duchowo dociera do mnie zdecydowanie fortepian
www.despisestudio.com
...pytanie brzmi kim dla kogo jest artysta?...
W uproszczeniu, na nasze tu potrzeby proponuję przyjąć, że chodzi o muzyka:
- nie mającego problemu z warsztatem (dysponującego nienaganną techniką gry)
- z wyobraźnią twórczą
- świadomego swoich zamiarów muzycznych
- potrafiącego te zamiary wyrazić na instrumencie.
Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł?
W uproszczeniu, na nasze tu potrzeby proponuję przyjąć, że chodzi o muzyka:
- nie mającego problemu z warsztatem (dysponującego nienaganną techniką gry)
- z wyobraźnią twórczą
- świadomego swoich zamiarów muzycznych
- potrafiącego te zamiary wyrazić na instrumencie.
Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł?
Bez uzasadniania ( nie chce mi się ): skrzypce i wiolonczela.
(...)
Myślę, że instrument głosowy
A tak poważniej - grzebień. Jest nie do pobicia. Wyczesany instrument.
(...)
Myślę, że instrument głosowy

A tak poważniej - grzebień. Jest nie do pobicia. Wyczesany instrument.

...Który waszym zdaniem instrument, poprzez jego możliwości artykulacyjne i cechy brzmieniowe jest w stanie najlepiej wyrazić "duszę muzyka" - najlepiej oddać jego nastroje, emocje, indywidualizm, zamierzony przekaz itp? (Mowa oczywiście o muzyku-ARTYŚCIE)...
IHMO owo pytanie jest postawione na głowie
.
Od kiedy to niby dusza muzyka w sensie uzależnień jest skazana na wybór instrumentu, koniecznie zaawansowanego technicznie, czy też technologicznie?
Czy naprawdę nikomu z Was nie zdarzyło się choć raz zatrzymać się obok wykonawcy wykonującego świetną (czyt. pasującą Wam aktualnie) muzykę na czymś na wskroś prostym, choćby na grzebieniu?
[addsig]
IHMO owo pytanie jest postawione na głowie

Od kiedy to niby dusza muzyka w sensie uzależnień jest skazana na wybór instrumentu, koniecznie zaawansowanego technicznie, czy też technologicznie?
Czy naprawdę nikomu z Was nie zdarzyło się choć raz zatrzymać się obok wykonawcy wykonującego świetną (czyt. pasującą Wam aktualnie) muzykę na czymś na wskroś prostym, choćby na grzebieniu?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Hmm Pan Wojciech poruszył ciekawy temat. Ja bym go troszkę rozwinął.
Zauważyłem (nie wiem jak inni), że wraz ze wzrostem skomplikowania tworzenia muzyki - coraz więcej w niej rzemiosła a coraz mniej artyzmu nie wspominając o tym, że wena twórcza ucieka gdzieś pomiędzy myszkę a monitor. Ile raz z pasją wystukujemy rytm ulubionej piosenki, która właśnie "odgrywa" się w naszej głowie, ile razy w samochodzie od niechcenia gwizdamy sobie jakąś melodią. A ile to raz włączamy nasze PC studio z toną wtyczek do prądu, czekamy aż odpali się sytem, host, ładujemy wtyczkę, czekamy aż wczyta nasze najlepsze 800 MB brzmienie a potem ... włączamy przeglądarkę, patrzymy co na onecie i idziemy spać bo wena posza sobie
Może troszkę przerysowałem, ale ciekaw jestem co Wy macie do powiedzenia na temat muzyki i ekspresji wyrażania 
Zauważyłem (nie wiem jak inni), że wraz ze wzrostem skomplikowania tworzenia muzyki - coraz więcej w niej rzemiosła a coraz mniej artyzmu nie wspominając o tym, że wena twórcza ucieka gdzieś pomiędzy myszkę a monitor. Ile raz z pasją wystukujemy rytm ulubionej piosenki, która właśnie "odgrywa" się w naszej głowie, ile razy w samochodzie od niechcenia gwizdamy sobie jakąś melodią. A ile to raz włączamy nasze PC studio z toną wtyczek do prądu, czekamy aż odpali się sytem, host, ładujemy wtyczkę, czekamy aż wczyta nasze najlepsze 800 MB brzmienie a potem ... włączamy przeglądarkę, patrzymy co na onecie i idziemy spać bo wena posza sobie

...Czy naprawdę nikomu z Was nie zdarzyło się choć raz zatrzymać się obok wykonawcy wykonującego świetną (czyt. pasującą Wam aktualnie) muzykę na czymś na wskroś prostym, choćby na grzebieniu?...
...A tak poważniej - grzebień. Jest nie do pobicia. Wyczesany instrument....
Łoj, coś widzę, że nadajemy na tej samej fali. I nie powiem, że niechętnie to sobie redakcyjnie przemyślę
[addsig]
...A tak poważniej - grzebień. Jest nie do pobicia. Wyczesany instrument....
Łoj, coś widzę, że nadajemy na tej samej fali. I nie powiem, że niechętnie to sobie redakcyjnie przemyślę

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...Hmm Pan Wojciech poruszył ciekawy temat. Ja bym go troszkę rozwinął.
Może troszkę przerysowałem, ale ciekaw jestem co Wy macie do powiedzenia na temat muzyki i ekspresji wyrażania
...
nie przerysowałeś... znam to z obdukcji. gdzieś kiedyś przeczytałem (a może nawet w EiS) że ludzie którzy tworzą muzykę powinni mieć zagwarantowany jak najszybszy dostęp do zapisu swojej weny, niezależnie czy jest to gra na wiolonczeli czy stukanie palcami o blat stołu. Jako że realnie jest to w zasadzie niemożliwe (bo mało kogo stać na zajmowanie się tylko muzyką a ponadto świat jest generalnie "zabiegany") dlatego też wydaje mi się że muzyka zatraca dużo na swej wartości. Zauważyć to można na samemu sobie, nie raz zdażało mi się siedzieć w robłocie i "knuć" motywy gitarowe które replayowałem w głowie wręcz do pożygu byleby nie zapomnieć, wróciłem do domu włączyłem kompa i na tym koniec...

nie przerysowałeś... znam to z obdukcji. gdzieś kiedyś przeczytałem (a może nawet w EiS) że ludzie którzy tworzą muzykę powinni mieć zagwarantowany jak najszybszy dostęp do zapisu swojej weny, niezależnie czy jest to gra na wiolonczeli czy stukanie palcami o blat stołu. Jako że realnie jest to w zasadzie niemożliwe (bo mało kogo stać na zajmowanie się tylko muzyką a ponadto świat jest generalnie "zabiegany") dlatego też wydaje mi się że muzyka zatraca dużo na swej wartości. Zauważyć to można na samemu sobie, nie raz zdażało mi się siedzieć w robłocie i "knuć" motywy gitarowe które replayowałem w głowie wręcz do pożygu byleby nie zapomnieć, wróciłem do domu włączyłem kompa i na tym koniec...

www.despisestudio.com