Ceny oprogramowania DAW

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Ceny oprogramowania DAW

Post autor: Miłaszewski » sobota 15 wrz 2007, 20:10

Pozwole sobie przytoczyc wypowiedz kolegi z forum (z innego watku):

...Swoją drogą, bardzo ciekawe zagranie. Wypuśćmy coś na rynek za bardzo wysoką cenę (np. 1000$), a za jakiś czas sprzedajmy także drogo, lecz za mniej ($500). Cena wciąż wysoka, a i tak niektórzy się podniecają i jeszcze są wdzięczni. Osobiście naprawdę uważam, że tego typu oprogramowanie powinno być dostępne za jakieś dziesięciokrotnie niższe ceny(obecne, to "umowne", wywindowane przez "widzi-mi-się" monopolistycznych korporacji).

Bardzo sie mylisz. W cenie $50 czy $100 takie oprogramowanie nie istnialoby. Proces tworzenia oprogramowania jest bardzo skomplikowany, w ktorym oprocz samego pomyslu oraz jego realizacji potrzebne sa miesiace testow (nie beta-testow, tylko testow przeprowadzanych przez wykwalifikowanych spejalistow od QA). Zrobienie takiej aplikacji jak Logic, Cubase czy Sonar trwa latami, a koszty stworzenia samego programu liczone sa w milionach, nie wspomiajac o promocji i reklamie. Jednoczesnie rynek producentow muzyki to nie rynek konsumencki, tylko niewielki promil populacji, ktory jest zainteresowany zakupem takiego programu. Przy cenie $50 czy $100 za kopie inwestycja nie zwrocilaby sie.
[addsig]

Peta

Re: Ceny oprogramowania DAW

Post autor: Peta » sobota 15 wrz 2007, 20:33

kazdy widzi to inaczej Justin ma siana wiecej niz smieci i widocznie oplaca mu sie podcinac rynek a tab to transient ma od wersji 1 a nie 8

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 15 wrz 2007, 20:47

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:25 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 wrz 2007, 20:49

Obnizka ceny Logica wcale mnie nie dziwi. Producenci nie zarabiaja na oprogramowaniu, bo za duzo sie jego piraci - producenci zarabiaja na oprogramowaniu dolaczonym do sprzetu. Popularnosc i jakosc kart UAD i PoCo czy systemow Digidesign swiadczy o tym, ze dobre oprogramowanie mozna zrobic tylko dolaczajac je do sprzetu i kontrolujac w ten sposob jego legalnosc. A nowy Logic ma najdrozszego dongla na swiecie - jest nim komputer

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 15 wrz 2007, 21:05

...Obnizka ceny Logica wcale mnie nie dziwi. Producenci nie zarabiaja na oprogramowaniu, bo za duzo sie jego piraci - producenci zarabiaja na oprogramowaniu dolaczonym do sprzetu. Popularnosc i jakosc kart UAD i PoCo czy systemow Digidesign swiadczy o tym, ze dobre oprogramowanie mozna zrobic tylko dolaczajac je do sprzetu i kontrolujac w ten sposob jego legalnosc. A nowy Logic ma najdrozszego dongla na swiecie - jest nim komputer ...
I w tym jest cale sedno!

Piotrze, wiem ze chcialbys zeby wszystko bylo prawie za darmo, ale rozumiesz ze gdyby program kosztowal tyle co dzien utrzymania, to kto mialby napisac ten program, przetestowac i umiescic w sklepach? Pewne mechanizmy rynkowe sa nie do ominiecia.
[addsig]

Peta

Post autor: Peta » sobota 15 wrz 2007, 21:06

...Zatem proste i (nomen omen) logiczne pytanie. Skoro tak wiele kosztuje wytworzenie aplikacji, to dlaczego Logic 7 kosztuje $1000 dolarów, a NOWSZA wersja Logic 8 o połowę mniej - $500 (choć wciąż dużo)? Jednak można?

...
jak pogonili 10 milionow iphonow w miesiac to widocznie mozna

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 wrz 2007, 21:11

...Zatem proste i (nomen omen) logiczne pytanie. Skoro tak wiele kosztuje wytworzenie aplikacji, to dlaczego Logic 7 kosztuje $1000 dolarów, a NOWSZA wersja Logic 8 o połowę mniej - $500 (choć wciąż dużo)? Jednak można?

Dlatego że firma chce sprzedać więcej komputerów, to oczywiste.
Tak samo (choć de facto odwrotnie ;) ) jak konsole często sprzedaje się poniżej kosztów, zarabiając na grach.

Zresztą, na moje, to i możecie bronić absurdalnej ceny $2500 aplikacji
SAW. Skoro ma odbiorców? Najtrudniej przy takim obliczu świata zmienić mentalność samych ludzi.

Słowem - ludzie to debile... To chciałeś napisać?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 wrz 2007, 21:14

I w tym jest cale sedno!

Piotrze, wiem ze chcialbys zeby wszystko bylo prawie za darmo, ale rozumiesz ze gdyby program kosztowal tyle co dzien utrzymania, to kto mialby napisac ten program, przetestowac i umiescic w sklepach? Pewne mechanizmy rynkowe sa nie do ominiecia.
...
Otóż to!

I taki eksperyment myślowy. Bardzo dobry komputer do produkcji muzyki kosztuje (powiedzmy, dla uproszczenia) 1000 USD. Dlaczego nikt nie mówi, że to za dużo? Że zmowa producentów? Że powinien kosztować 100 USD albo i 50 USD? Że gdyby pogonić marketing, dyrektorów i testerów, to mógłby tylke kosztować?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 15 wrz 2007, 21:14

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:25 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 wrz 2007, 21:20

...... Słowem - ludzie to debile... To chciałeś napisać? ...

Tak nie (przecież sam jestem "ludziem" ), ale wielu z nas lubi być widocznie oszukiwanymi i tak łatwo ulegać manipulacjom mechanizmów rynkowych.
...

Błąd! Mechanizm rynkowy to nie żadna manipulacja. Prawo podaży i popytu jest tak samo naturalne, jak grawitacja.

jeżeli coś oszukuje, to reklama i marketing, a za tym juz nie stoi rynek, tylko ludzie.

No, ja dałem się oszukać, bo nic nie było w stanie mnie przekonać, że Reaper mi wystarczy.

ODPOWIEDZ