Poziom głośności w pracy - rząd uchroni nasze uszy?
...no moze nie nasze- nasze, tylko naszych brytyjskich kolegow.
Od poczatku sierpnia kluby i sale koncertowe traktowane sa jako kazde inne miejsce pracy- przez co musza spelniac wymogi Health And Safety (nasze BHP). Rajcy stwierdzili, ze kazdy pracownik powinien byc chroniony przed halasem (i racja), nstepnie ustalili poziomy dopuszczalnego halasu. I tak po osiagnieciu poziomu 80dBA w miejscu pracy, pracodawca musi zapewnic ochrone, ale pracownik nie musi jej uzyc. Po osiagnieciu wyzszego limitu- tj 85dBA- pracownik czy chce, czy nie, musi uzywac sprzetu ochronnego. Co wiecej- caly obszar o takim natezeniu dzwieku musi byc zaznaczony.
Teraz zblizamy sie do mojej ulubionej czesci: rzad ustalil takze limity glosnosci sredniej na tydzien- co znaczy, ze knajpa, ktora robi jeden koncert w tygodniu bedzie mogla go zagrac glosniej niz klub grajacy co noc.
Co o tym myslicie? Czy to dobrze, ze rzad troszczy sie o uszy ciezko pracujacych realizatorow, technicznych i scenicznej ochrony? A moze jest to wrecz ingerencja w wolnosc czlowieka? Zapraszam do dyskusji.
Od poczatku sierpnia kluby i sale koncertowe traktowane sa jako kazde inne miejsce pracy- przez co musza spelniac wymogi Health And Safety (nasze BHP). Rajcy stwierdzili, ze kazdy pracownik powinien byc chroniony przed halasem (i racja), nstepnie ustalili poziomy dopuszczalnego halasu. I tak po osiagnieciu poziomu 80dBA w miejscu pracy, pracodawca musi zapewnic ochrone, ale pracownik nie musi jej uzyc. Po osiagnieciu wyzszego limitu- tj 85dBA- pracownik czy chce, czy nie, musi uzywac sprzetu ochronnego. Co wiecej- caly obszar o takim natezeniu dzwieku musi byc zaznaczony.
Teraz zblizamy sie do mojej ulubionej czesci: rzad ustalil takze limity glosnosci sredniej na tydzien- co znaczy, ze knajpa, ktora robi jeden koncert w tygodniu bedzie mogla go zagrac glosniej niz klub grajacy co noc.
Co o tym myslicie? Czy to dobrze, ze rzad troszczy sie o uszy ciezko pracujacych realizatorow, technicznych i scenicznej ochrony? A moze jest to wrecz ingerencja w wolnosc czlowieka? Zapraszam do dyskusji.
...phi...
Re: Poziom głośności w pracy - rząd uchroni nasze uszy?
to bardzo dobrze ale to czy ty sam bedziesz sie chronil to twoja sprawa - tylko pracodawcy klpotow na glowe nie przynies.......
Co o tym myslicie? Czy to dobrze, ze rzad troszczy sie o uszy ciezko pracujacych realizatorow, technicznych i scenicznej ochrony? A moze jest to wrecz ingerencja w wolnosc czlowieka? Zapraszam do dyskusji....
Dobrze, ale trochę populistyczne. Bo imho bardziej jest potrzebna mądra kampania informacyjna dla "pokolenia iPoda". Młodzież sobie tak masakruje słuch, że za 20 lat te limity będą na granicy słyszalności co drugiego obecnego nastolatka, którego spotykam w tramwaju i - mimo miejskiego hałasu - doskonale, ze wszystkimi niuansami, słyszę hi-hat z jego dousznych słuchawek.
Dobrze, ale trochę populistyczne. Bo imho bardziej jest potrzebna mądra kampania informacyjna dla "pokolenia iPoda". Młodzież sobie tak masakruje słuch, że za 20 lat te limity będą na granicy słyszalności co drugiego obecnego nastolatka, którego spotykam w tramwaju i - mimo miejskiego hałasu - doskonale, ze wszystkimi niuansami, słyszę hi-hat z jego dousznych słuchawek.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]
, słyszę hi-hat z jego dousznych słuchawek.
...
A czasem przy co większych/skuteczniejszych słuchawkach nawet i bas czy też stopę da się po harmonicznych rozpoznać...
...
A czasem przy co większych/skuteczniejszych słuchawkach nawet i bas czy też stopę da się po harmonicznych rozpoznać...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
no to jest masaka.... sam bez przerwy chodze z odtw. ale mam duże słuchawy co dobrze tłumią otoczenie i wcale głośno słuchac nie musze....
Byłem kilka razy w jeden fabryce.. Maszyny pracowały bardzo głośno, a robotnicy chcieli sobie posłuchać muzyki, więc podkręcali ją głośniej od maszyn i zakładali stopery do uszu. Tak wydaje mi się wyglądają polskie realia, przynajmniej wyglądały zobaczymy jak będzie teraz..
...Byłem kilka razy w jeden fabryce.. Maszyny pracowały bardzo głośno, a robotnicy chcieli sobie posłuchać muzyki, więc podkręcali ją głośniej od maszyn i zakładali stopery do uszu. Tak wydaje mi się wyglądają polskie realia, przynajmniej wyglądały zobaczymy jak będzie teraz..
...
Tak jest do teraz:).przynajmniej w fabryce w której pracuję.....
Kiedyś właśnie przyszli panowie z inspekcji mierzyć poziom decybeli.to wszyscy robotnicy dostali zakaz stukania młotkiem co jest jednyo z wielu nieodłącznych czyności .....
pozdrawiam
...
Tak jest do teraz:).przynajmniej w fabryce w której pracuję.....
Kiedyś właśnie przyszli panowie z inspekcji mierzyć poziom decybeli.to wszyscy robotnicy dostali zakaz stukania młotkiem co jest jednyo z wielu nieodłącznych czyności .....
pozdrawiam
Widziałem jak to rozwiązali w szwajcarskich klubach. Tam poziom hałasu czy to na koncercie czy imprezie klubowej nie może przekraczać 96dB. Akustyk zawsze na wyposażeniu ma miernik decybeli i gdy zespół lub DJ zaczyna przesadzać to zwyczajnie go przycisza do dopuszczalnego poziomu. Dodatkowo w barze za darmo rozdają stopery publiczności.
Dla mnie takie rozwiązanie jest OK.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
...Widziałem jak to rozwiązali w szwajcarskich klubach. Tam poziom hałasu czy to na koncercie czy imprezie klubowej nie może przekraczać 96dB. Akustyk zawsze na wyposażeniu ma miernik decybeli i gdy zespół lub DJ zaczyna przesadzać to zwyczajnie go przycisza do dopuszczalnego poziomu. Dodatkowo w barze za darmo rozdają stopery publiczności.
Pozdrawiam...
Ten sam wariant tylko po polsku:
1. Akustyk ma na wyposażeniu miernik decybeli.
2. Gdy Dj lub zespół zaczyna grać za cicho- kręci gałą w górę, tak żeby było głośniej.
3. W barze sprzedają stopery publiczności.
Pozdrawiam...
2. Gdy Dj lub zespół zaczyna grać za cicho- kręci gałą w górę, tak żeby było głośniej.

...
Dokładnie, tylko bez miernika ;)

Dokładnie, tylko bez miernika ;)
Marck9 - Warszawa