PC do 10 tyś zł

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Bogo
PC do 10 tyś zł

Post autor: Bogo » wtorek 08 maja 2007, 00:22

Chciałbym złożyć wymiary dobry komputer PC na własną rękę(z pomocą forum EIS) do 10. tyś złotych

jak wyjdzie tanie to nikt się nie obrazi

Mam pytanie?

Jaką płytę, pamięć, dyski, itp (chodzi o firmy i modele)

To jest przykład gotowca „Nimbus Pro Q1” :

http://www.pc-music.com/

Jeżeli chodzi o cele zastosowania:

Duży komfort pracy

Dużo instrumentów VST (teraz mam 2GB ram i jest trochę za mało)

audio średnio około 40-50 śladów ale może więcej…

Interface: RME FIREFACE 400, M-AUDIO FireWire 1814

DAW: Cubase, Sonar, (Pro Tools M jak eksportuje sesje czasami)

Z góry dziękuje

Awatar użytkownika
wasyl25

Re: PC do 10 tyś zł

Post autor: wasyl25 » wtorek 08 maja 2007, 00:30

konfiuracja przednia. Tylko szkoda ze na viscie. A nie zastanawiałeś sie nad Makiem??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Bogo

Post autor: Bogo » wtorek 08 maja 2007, 00:39

...konfiuracja przednia. Tylko szkoda ze na viscie. A nie zastanawiałeś sie nad Makiem??...

Zaznaczę jeszcze na XP Pro bo już mam
A co do MACA
Zastanawiałem się długo i pewnie tak kiedyś się skończy ale jeszcze nie teraz…
Teraz potrzeba mi PC

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 08 maja 2007, 09:37

weź pod uwagę to że na maku zrobisz to samo co na PC. Bez problemu możesz zainstalować Windowsa XP, a dodatkowo masz Mac OS. Co prawda i na PC możesz postawić Mac OS-a, ale to nie jest już to samo. Ten PC który podałeś w linku powinien spełnić twoje oczekiwania, bo jest to solidna platforma. Ja osobiście polecam maka. Ale jeżeli już upierasz sie przy PC to najlepiej Intel na Intelu, pamięci Kingstone, i szybie dyski. Do tego nie zapominaj o bardzo dobrym zasilaczu. Najlepiej jak by wszystko było pasywnie chłodzone. W kwestji innych podzespołów, to karta graficzna wg potrzeb. I interfejs audio z wbudowanym DSP. Wymieniony RME FF400, napewno da rade. Co prawda ja korzystam z MultifaceII, ale FF i MF są bardzo podobne.

Zależy też czy zależy ci na niskiej latencji??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 maja 2007, 13:16

bez sensu tyle na pc wywalac ale masz z grubsza:

plyta glowna z RAID (dfi,gigabyte,asus) z przedzialu 400-650 pln
procek jakies coreduo(byle nie 4rdzeniowy bo to nie ma zadnego sensu) do 1500pln
4GB ramu(2x2gb) (nie kongston bo to nic szczegolnego) OCZ,GEIL ddr2 800 cl4
2xhdd samsung 500GB 16cache sata2 lub podobne seagate wrzucone na raid strip
duze wydajne chlodzenie na procka (scythe)
dobry zasilacz najlepiej pasywny badz polpasywny
byle jaka grafika z dwoma dvi
nagrywarka dvd
dwa lcd 19" w formacie 4:3 badz jakies 22" w 16:9

i jeszcze kasy zostanie

w przypadku pc nie ma najmniejszego sensu ladowac sie w najwyzsza polke - ceny w pol roku straszliwie potrafia spasc

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 08 maja 2007, 13:56

(byle nie 4rdzeniowy bo to nie ma zadnego sensu) do 1500pln
4GB ramu(2x2gb) (nie kongston bo to nic szczegolnego) OCZ,GEIL ddr2 800 cl4
...
4 rdzenie sa jak najbardziej sensowne. A kingstone to pamięci stabilna przedewszystkim. z geilem różnie to bywa. Lepsze od geila sa patrioty, Ale zawsze kingsone to kingstone.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 08 maja 2007, 15:03

z tego co wiem to np. Sonar korzysta z 4 rdzeni, ale skoro nawet 2 rdzenie ciężko zatkać, to czy jest sens pakować 3,5 tys. w tej chwili w 4? słyszałem że wg prognoz na początku jesieni ten proc ma kosztować około 500 dolców.

ale znowuż, czy pod względem wydajności w DAW to naprawdę ma sens? ktoś testował? porównywał? jakieś dane, ile procent więcej?

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 08 maja 2007, 15:13

zatkanie 2 rdzeni nie jest zbyt wielkim problemem. odpalasz cubase i rewirujesz go z reasonem lub frutem, do tego troche instrumentów VSTi trochę pluginów, i juz masz 2 rdzenie wykorzystane. a jeżeli do tego wszystkiego dodamy Viste, to jak ktoś prubował to wie co sie dzieje.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 08 maja 2007, 15:52

...zatkanie 2 rdzeni nie jest zbyt wielkim problemem. odpalasz cubase i rewirujesz go z reasonem lub frutem, do tego troche instrumentów VSTi trochę pluginów, i juz masz 2 rdzenie wykorzystane. a jeżeli do tego wszystkiego dodamy Viste, to jak ktoś prubował to wie co sie dzieje. ...
o Viscie w ogóle nie warto mówić, natomiast gdzieś na NS czytałem że na 2 rdzeniach z 4 GB spokojnie chodzą 4 full załadowane w Kontakt instancje EWQLSO z efektami, i ludzie mają problem z RAM nie z prockiem.

ale nie widziałem porównania wykazującego wydajność 2 i 4 rdzeni w tym samym setup'ie, bo mało kto jeszcze korzysta z 4 rdzeni. więc dopóki gruntownego porównania nie ma to sądzę że nie ma potrzeby wydawać 2 tys. więcej.

najbardziej obawiam się faktu że 4 rdzenie z 4 GB ram to jak silnik 400 KM w małym Fiacie. przydałaby się analiza opłacalności, jakieś benchmarki, żeby czarno na białym było widać gdzie i kiedy to się opłaca, ponieważ nie każdy korzysta np. z rewire'a, chociaż pewnie w przypadku wtyczek efektowych na pewno da sie zapiąć wiecej, pytanie tylko - ile więcej.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 08 maja 2007, 16:21

poszkałem trochę i znalazłem to

nie jest to do końca to o co mi chodzi, ale zastanawiające jest podsumowanie:

+ Cztery rdzenie
+ Rewelacyjna wydajność w niektórych aplikacjach
+ Komfort pracy w niektórych sytuacjach
+ Dobra wydajność

- Temperatura pracy
- Wydajność w większości zastosowań nie odbiega od procesorów Core 2 Duo