Akademia Filmu i Telewizji
Witam!
Mam pytanie - czy ktoś zetknął się z tą instytucją i może coś powiedzieć na temat organizowanych przez nią 2-letnich szkoleń/studium realizacji dźwięku?
Czy nazwiska wykładowców można kojarzyć pozytywnie, czy raczej są to ludzie przypadkowi - Andrzej Artymowicz, Anna Kajetanowicz, Grzegorz Lindemann, Małgorzata Przedpełska-Bieniek, Radosław Skłodowski?
Rozważam rozpoczęcie nauki na tamtejszym kierunku realizacja dźwięku ...
Za wszelkie refleksje i doświadczenia będę wdzięczny :)
Mam pytanie - czy ktoś zetknął się z tą instytucją i może coś powiedzieć na temat organizowanych przez nią 2-letnich szkoleń/studium realizacji dźwięku?
Czy nazwiska wykładowców można kojarzyć pozytywnie, czy raczej są to ludzie przypadkowi - Andrzej Artymowicz, Anna Kajetanowicz, Grzegorz Lindemann, Małgorzata Przedpełska-Bieniek, Radosław Skłodowski?
Rozważam rozpoczęcie nauki na tamtejszym kierunku realizacja dźwięku ...
Za wszelkie refleksje i doświadczenia będę wdzięczny :)
Re: Akademia Filmu i Telewizji
O ile kojarze, wszystkie nazwiska to ludzie z branzy (jednego nie znam, ostatniego). Jedna osobe znalem tylko jako Kierownika produkcji, jedna to typowy oprawca.
...ale od razu zastrzegam, za mocno w tym nie siedze
...ale od razu zastrzegam, za mocno w tym nie siedze
...O ile kojarze, wszystkie nazwiska to ludzie z branzy (jednego nie znam, ostatniego). Jedna osobe znalem tylko jako Kierownika produkcji, jedna to typowy oprawca.
...ale od razu zastrzegam, za mocno w tym nie siedze...
znajomy robił rezyserię w tej szkole i ma bardzo dobre zdanie o wykładowcach.
Myślę że podobnie ma sie sprawa w realizacji dzwieku, jak powiedział kolega- to ludzie z branzy(ich dokonania to dłuuga lista) i w ich kompetencje nie ma co wątpić.
...ale od razu zastrzegam, za mocno w tym nie siedze...
Myślę że podobnie ma sie sprawa w realizacji dzwieku, jak powiedział kolega- to ludzie z branzy(ich dokonania to dłuuga lista) i w ich kompetencje nie ma co wątpić.
Myślę że podobnie ma sie sprawa w realizacji dzwieku, jak powiedział kolega- to ludzie z branzy(ich dokonania to dłuuga lista) i w ich kompetencje nie ma co wątpić....
Tak ale co dalej?? Co po tej szkole?? Można siedzieć już w cieplutkim studio??
Ma się jakąś zagwarantowaną praktykę?? Czy naprawde ta uczelnia przygotuje do realizacji nagrań w studio i na żywo??
Myślę że podobnie ma sie sprawa w realizacji dzwieku, jak powiedział kolega- to ludzie z branzy(ich dokonania to dłuuga lista) i w ich kompetencje nie ma co wątpić....

Ma się jakąś zagwarantowaną praktykę?? Czy naprawde ta uczelnia przygotuje do realizacji nagrań w studio i na żywo??...
Dobre pytania... Cóż, napisane jest że słuchacze mają studio do dyspozycji w trakcie trwania studiów (pewnie w ograniczonym zakresie, ale zawsze coś). Poza tym obcuje się z ludźmi z branży w miejscu, gdzie coś się dzieje, to nie jest tylko szkoła bo z tego co rozumiem jest to przy Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych. Pewnie do realizacji nagłośnienia akurat nie przygotowują ;)
Ja to traktuję jako dokształcenie się, ale chcę wiedzieć czy opłaca się w to topić pieniądze. Papierek mi niepotrzebny, studiuję na Akademii Muzycznej i dorobię się magistra, wojsko mnie nie goni, ale chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy technicznej i praktyki z zakresu pracy studyjnej.
Studia w Chopinie akurat w grę nie wchodzą...
Chodzi o to: czy to jest poważna szkoła, czy poczekalnia zwalniająca z woja :P Z tego co piszecie rozumiem że kadra jest raczej poważna, to dobrze.

Dobre pytania... Cóż, napisane jest że słuchacze mają studio do dyspozycji w trakcie trwania studiów (pewnie w ograniczonym zakresie, ale zawsze coś). Poza tym obcuje się z ludźmi z branży w miejscu, gdzie coś się dzieje, to nie jest tylko szkoła bo z tego co rozumiem jest to przy Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych. Pewnie do realizacji nagłośnienia akurat nie przygotowują ;)
Ja to traktuję jako dokształcenie się, ale chcę wiedzieć czy opłaca się w to topić pieniądze. Papierek mi niepotrzebny, studiuję na Akademii Muzycznej i dorobię się magistra, wojsko mnie nie goni, ale chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy technicznej i praktyki z zakresu pracy studyjnej.
Studia w Chopinie akurat w grę nie wchodzą...
Chodzi o to: czy to jest poważna szkoła, czy poczekalnia zwalniająca z woja :P Z tego co piszecie rozumiem że kadra jest raczej poważna, to dobrze.
...Mam pytanie - czy ktoś zetknął się z tą instytucją...
To tzw, szkolka niedzielna. Duze pieniadze za dyplom wart makulatury. Byc moze czegos naucza, lecz papier nic nie jest warty na rynku. Jak ktos ma ochote to niech probuje - nie zniechecam, ale trzeba miec swiadomosc, ze szkola nie wydaje dyplomow mgr.
Zaznaczam, ze moje zdanie, jako absolwenta szkoly filmowej moze byc malo obiektywne!
Powiem tak... jestem studentem 3 semestru realizacji dźwięku w AFIT. To co mogę wszystkim poradzić to to aby omijali to miejsce z daleka. Szkoła ma bardzo blade pojęcie o realizacji dźwięku w fonografi. Faktem jest że wykładowcy mają dość znane nazwiska - ALE W POSTPRODUKCJI I NAGRANIACH DŹWIĘKU W FILMIE !!! a nie w fonografi. Pierwsze zajęcia w studio nagraniowym zaczęły sie dopiero po pierwszym roku nauki. Pierwszy rok to same pierdoły w stylu: MONTAŻ FILMOWY, SZTUKA OPERATORSKA, ANALIZA DZWIĘKU W FILMIE, KOMPUTE W NAGRANIACH DŹWIĘKU, ELKTROAKUSTYKA ( na poziomie bezsensownych informacji wógle nie potrzebnych realizatorowi nagrań) itd... same bzdety. Ciągnę to do końca bo szkoda mi kasy którą do tej pory już wydałem na tą szkołę ale odliczam dni do końca.
Na koniec chciałem dodać że zajęcia z panem Grzegorzem Lindemanem odbyły sie w tym semestrze dwa razy i koniec.
Sami wyciągnijcie wnioski
Na koniec chciałem dodać że zajęcia z panem Grzegorzem Lindemanem odbyły sie w tym semestrze dwa razy i koniec.
Sami wyciągnijcie wnioski
Średniozaawansowany ;)
Popatrzylem na cennik szkoly, i dochodze do wniosku ze lepiej bylo by odkladac ta kase przez dwa lata a potem kupic sobie kilka fajnych zabawek studyjnych. Szkoda tylko ze samemu nauka idzie jak krew z nosa...
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
...Powiem tak...
.
.
wnioski
...
Freeze, a jaki kierunek? Ogladalem na stronie i tam cos pisali ze inaczej traktowani od poczatku "realizacja dzwieku", od calej reszty.
Moze i ja sie skusze na nauke na stare lata
a moze ktos podesle dobrego linka
.
.
wnioski
...
Freeze, a jaki kierunek? Ogladalem na stronie i tam cos pisali ze inaczej traktowani od poczatku "realizacja dzwieku", od calej reszty.
Moze i ja sie skusze na nauke na stare lata

a moze ktos podesle dobrego linka
Ja jestem słuchaczem Afitu-u. Jestem bz adowolony, poziom ejst b wysoki, wykładowcy to nei jacys teorytycy tylko ludzi którzy siedza cały zcas w branży. Wykłądy sa super atmosfera szkoły równei genialna no i nei ma leko:) uczyc sie trzeba bo zaliczenia są trudne. Zreszta wystarczy spojzrec na kadre:
Małgorzata przedpełska-Bienie, Radek Skłodowski, Gzresiek Lindemann, Marek Biliński - mistzrostwo. Bradzo polecam!
Małgorzata przedpełska-Bienie, Radek Skłodowski, Gzresiek Lindemann, Marek Biliński - mistzrostwo. Bradzo polecam!
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA