Wasze pomysły na publikację 24/96
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:02 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Re: Wasze pomysły na publikację 24/96
musialbys zrobic dvd audio najlepiej - ale mozesz tez wypalic dvd video z dts(ac3 ma za niska jakosc) 24/96 bez obrazu - ot sam dzwiek
z tymze nie kazdy sprzet znowu czyta dts......podobnie jak dvd audio....
z tymze nie kazdy sprzet znowu czyta dts......podobnie jak dvd audio....
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:03 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki! A czy ktoś już się tym zabawiał w praktyce?
Bo na przykład tutaj koleś walczył, walczył i nie wywalczył. A było to w 2003 roku:
How do you burn DVD AUDIO's?
...
A i owszem - robilem takie rzeczy.
Najwygodniejszym sposobem jest wypalenie plyty DVD-Audio. Polecam do tego Samplitude (na tym pracowalem) i wiem, ze WaveLab 5.0 tez potrafi wykonac pelny authoring DVD-Audio. Standard jest dosc elastyczny (prosze zerknac na tabele w linku: http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio ) ale niestety wiaze sie z tym smutny fakt, ze ow standard jest prawie martwy. Oryginalnych plyt w zapisie DVD-Audio prawie brak na rynku a co gorsza malo takze odtwarzaczy do DVD-Audio w sklepach - jak sa to drogie dosc. Trzeba bardzo mocno zaznaczyc, ze normalny odtwarzacz DVD (nieprzystosowany do DVD-Audio) plyty w formacie DVD-Audio nie odczyta ba, nawet jej nie zauwazy w swej paszczy.
Jest jeszcze jeden sposob ale dosc partyzancki. Sprawdzilem i dziala.
Otoz Sony DVD Architect 3.0 pozwala na wyprodukowanie skladanki muzycznej z pelnym wykwintnym menu ekranowym jak na prawdziwych plytach DVD. Lecz nie jest to DVD-Audio, lecz zwykle DVD do odtwarzania w kazdym odtwarzaczu jaki jest na rynku. Po prostu wstawia sie w timeline utwory, segrreguje je wedle gustu, dodaje sie (badz nie) menu ekranowe, tytuly itp. a na koncu renderuje do formatu DVD ustawiajac dzwiek na PCM. I tu jest haczyk - wyrenderowane utwory beda w plikach *vob, lecz zachowaja swoje atrybuty. Problem z *vobami jes pozniej - skopiowac wybrany utwor, zgrac polowe plyty itp. Cala zawartosc plyty jest bowiem zapisana w plikach *vob w katalogu VIDEO_TS.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:03 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Post został usunięty.
Post został usunięty.
...Widzę, że komercyjnie też produkuje się takie "niestandardowe", a za to w pełni kompatybilne płyty audio:
DVD 24/96.
Oprócz DVD-A, które jak zauważyliśmy, kompatybilność z popularnymi odtwarzaczami mają znikomą.
...
Nie mialem pojecia, ze tloczy sie takie plyty!!
Jednak aby nie bylo za kolorowo to dodaje, ze odtwarzacze DVD maja pewna mala uciazliwosc w czytaniu plyt zrealizowanych jak opisalem uprzednio.
Wszystko jest OK i pieknie do czasu kiedy nie chcemy zrealizowac plyty koncertowej - bez przerw miedzy utworami.
Nie wiem, moze wszystkie odtwarzacze DVD jakie mam (mam trzy) oraz wszystkie jakie testowalem u znajomych maja "fabryczna wade" polegajaca na wciskaniu 2 sekundowej przerwy pomiedzy utworami.
Uprzedzam, ze plyta jest zrealizowana poprawnie i w oryginale przerw brak - sa one dodawane przez oprogramowanie sterujace odtwarzaczami DVD. Byc moze sa DVD playery, ktore pozbawione sa owej dolegliwosci. Na komputerze odtwarzanie jest plynne i bez zadnych przerw
DVD 24/96.
Oprócz DVD-A, które jak zauważyliśmy, kompatybilność z popularnymi odtwarzaczami mają znikomą.

...
Nie mialem pojecia, ze tloczy sie takie plyty!!
Jednak aby nie bylo za kolorowo to dodaje, ze odtwarzacze DVD maja pewna mala uciazliwosc w czytaniu plyt zrealizowanych jak opisalem uprzednio.
Wszystko jest OK i pieknie do czasu kiedy nie chcemy zrealizowac plyty koncertowej - bez przerw miedzy utworami.
Nie wiem, moze wszystkie odtwarzacze DVD jakie mam (mam trzy) oraz wszystkie jakie testowalem u znajomych maja "fabryczna wade" polegajaca na wciskaniu 2 sekundowej przerwy pomiedzy utworami.
Uprzedzam, ze plyta jest zrealizowana poprawnie i w oryginale przerw brak - sa one dodawane przez oprogramowanie sterujace odtwarzaczami DVD. Byc moze sa DVD playery, ktore pozbawione sa owej dolegliwosci. Na komputerze odtwarzanie jest plynne i bez zadnych przerw
Post został usunięty.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:04 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.