Policja konfiskuje komputery?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Master
Policja konfiskuje komputery?

Post autor: Master » środa 29 lis 2006, 08:20

Policja konfiskuje komputery z piratami "ON BOARD"

Awatar użytkownika
vasyl

Re: Policja konfiskuje komputery?

Post autor: vasyl » środa 29 lis 2006, 08:54

Ostatnio się głośno zrobio z powodu tych nalotów. Wszyscy o tym mówią, tylko nikt nie zna nikogo, kto został przez policję ukarany.
Nie można tak po prostu chodzić po mieszkaniach. Do tego potrzebny jest nakaz - a ten musi być imienny.
I szczerze wątpię, że policja kontroluje jakiekolwiek serwer p2p, żeby krok po kroku dotrzeć do jednostki i na gorącym uczynku przyłapać ją na słuchaniu mp3 z nowej płyty depeche mode.
Poza tym okazało się też, że wielu ludzi straciło i pieniądze i komputery przez właśną głupotę. Grupa przebierańców wyłudziła w ten sposób sporą sumkę. I to wg jakiego przelicznika: za każdą mp3 - 4zł; za każdy program - jego wartość. Oczywiście jeśli nie miało się takiej sumy, to trzeba było zapłacić tyle ile się miało..
Polakom gratulujemy.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 29 lis 2006, 09:06

...Ostatnio się głośno zrobio z powodu tych nalotów. Wszyscy o tym mówią, tylko nikt nie zna nikogo, kto został przez policję ukarany.
Nie można tak po prostu chodzić po mieszkaniach. Do tego potrzebny jest nakaz - a ten musi być imienny.
I szczerze wątpię, że policja kontroluje jakiekolwiek serwer p2p, żeby krok po kroku dotrzeć do jednostki i na gorącym uczynku przyłapać ją na słuchaniu mp3 z nowej płyty depeche mode.
Poza tym okazało się też, że wielu ludzi straciło i pieniądze i komputery przez właśną głupotę. Grupa przebierańców wyłudziła w ten sposób sporą sumkę. I to wg jakiego przelicznika: za każdą mp3 - 4zł; za każdy program - jego wartość. Oczywiście jeśli nie miało się takiej sumy, to trzeba było zapłacić tyle ile się miało..
Polakom gratulujemy....
Mylisz się
To moje miasto jest nawiedzone i dzieje się to w ten sposób że policja bierze adresy firm dostarczających internet w miescie oraz sprzedających komputery.
Tutaj już nie ma miejsca na przebierańców tylko wchodzą z nakazem i potem konfiskują komputery jeśli jest pirat.
Fakt że w miescie oszustów nie brakuje i znam osobiscie przypadki gdzie wszedl ktoś do domu i pozabierał dyski twarde itd, albo dostał pieniądze.

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » środa 29 lis 2006, 09:29

Mylisz się
To moje miasto jest nawiedzone i dzieje się to w ten sposób że policja bierze adresy firm dostarczających internet w miescie oraz sprzedających komputery.
Tutaj już nie ma miejsca na przebierańców tylko wchodzą z nakazem i potem konfiskują komputery jeśli jest pirat.
Fakt że w miescie oszustów nie brakuje i znam osobiscie przypadki gdzie wszedl ktoś do domu i pozabierał dyski twarde itd, albo dostał pieniądze.
...
Być może masz rację. Zastanawia mnie jednak na jakiej podstawie są wydawane te nakazy? Ale ja się na prawie nie znam, więc już nic nie mówię.

A propos tego konfiskowania komputerów.. to jedyna konsekwencja? Żadnych kar pieniężnych? Zastanawia mnie jeszcze na jakiej zasadzie działa ta komórka. Przeciez przeskanowanie zawartości dysku to cały dzień roboty, jeśli nie więcej. I co? Jeden człowiek siedzi przed komputerem a reszta ZOMO trzepie wszystki półki w poszukiwaniu nielegalnych filmów na cd? Śmieszne to trochę.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 29 lis 2006, 09:33

Być może masz rację. Zastanawia mnie jednak na jakiej podstawie są wydawane te nakazy? Ale ja się na prawie nie znam, więc już nic nie mówię.

A propos tego konfiskowania komputerów.. to jedyna konsekwencja? Żadnych kar pieniężnych? Zastanawia mnie jeszcze na jakiej zasadzie działa ta komórka. Przeciez przeskanowanie zawartości dysku to cały dzień roboty, jeśli nie więcej. I co? Jeden człowiek siedzi przed komputerem a reszta ZOMO trzepie wszystki półki w poszukiwaniu nielegalnych filmów na cd? Śmieszne to trochę....
Nie interesował mnie sam sposób kontroli ludzie jak zawsze gadają że jakieś pendrivy wkładają do usb i wszystko widzą, ja tam nie wiem.
Ostatecznie znam jeden przypadek gdzie został sam monitor i jakies pismo od prokuratora. Czyli wnioskuje że reszta ma swój final w sądzie.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 29 lis 2006, 09:53

Mnie nurtuje tylko jedna sprawa, jeśli na dysku mam moje oryginalne płyty zgrane do mp3 z racji wygody, to bardzo łatwo jest udowodnić pokazując oryginalną płyte, natomiast jak panu policjantowi wytłumaczyć że mp3 którego jestem autorem są moje.
Odpalać mu sesje z programu ?
Zastanawiam się na ile oni są przeszkoleni w tych sprawach i czy tylko szukają naklejki na obudowie.

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » środa 29 lis 2006, 10:12

A te gb sampli zgranych z płyt, otoczenia, synthów czy z płyt czasopism branżowych nawet? Ludzie mają tego od groma na swoich HD. Też jestem ciekaw jak komisja działa w takich przypadkach. No bo jak coś robić, to dokładnie

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » środa 29 lis 2006, 10:43

W Bilgoraju w ciągu jednego dnia obiegła plotka o takich kontrolach w trybie błyskawicznym ,nikt jednak nikogo nie znał komu by zarekwirowano sprzęt ,- ba gdzie by nawet była kontrola.Moj kumpel właściciel sklepu komputerowego w ciągu jednego dnia sprzedał Windowsów na ponad
30 000 zł nie licząc innych programów. Może to jakaś zmowa firm komputerowych ?
Pozdro ...
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 29 lis 2006, 10:52

...W Bilgoraju w ciągu jednego dnia obiegła plotka o takich kontrolach w trybie błyskawicznym ,nikt jednak nikogo nie znał komu by zarekwirowano sprzęt ,- ba gdzie by nawet była kontrola.Moj kumpel właściciel sklepu komputerowego w ciągu jednego dnia sprzedał Windowsów na ponad
30 000 zł nie licząc innych programów. Może to jakaś zmowa firm komputerowych ?
Pozdro ......
Dzieje sie to następująco policja oskarża firme komputerową o to żę sprzedaje komputery z pirackimi systemami, firma jest czysta i aby się oczyscic z zarzutów daje adresy z faktur ludzi którzy nabyli u nich sprzęt.
Tak więc kontrole nie są na "łapu capu".
Najśmieszniejsze jest to że chodzi o najbardziej efektywną firme w tym miescie i pół miasta zyje w strachu heheh.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 29 lis 2006, 11:16

Ja myslę, że komuś zalezy na tym, aby sprzedać więcej legalnego softu.... Kolejna sprawa - mp3 i filmy. Posiadanie ich w świetle prawa jest legalne, rozpowszechnianie juz nie. Więc moga wszystkim wskoczyć za przeproszeniem. To jest paradoks. Wszystkie narzedzia do ich wytwarzania (soft, nagrywarki, internet, itp) są dozwolone a korzystanie nielegalne? Śmiech. Niedługo zaczną karać narkomanów a dealerów zostawią w spokoju. Polska

ODPOWIEDZ