Syntezator mowy IVO

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
szkudlik
Syntezator mowy IVO

Post autor: szkudlik » piątek 24 mar 2006, 15:30

http://www.ivo.pl/

No, jestem pod wrażeniem, może miejscami akcent lekko nienaturalny, ale na dobrą sprawę już teraz efekty są lepsze niż absolutnie wszystko co można zrobić jeżeli akurat nie ma się pod ręką U87 oraz wyszkolonego aktora/lektora.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

kemot

Re: Syntezator mowy IVO

Post autor: kemot » piątek 24 mar 2006, 15:38

jest jeszcze realspeak i jakieś coś co się nazywa chyba sayso tylko ma lekko francuski akcent. Tylko szkoda, że to wszystko ma 22.5 khz.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 24 mar 2006, 15:48

Ale sie usmiałem, fajnie to cos "JACEK " gada, ,,, własnie sciagam wersje demoąstracyjna IVONA .... 35 mb.... jak mi namiesza w systemie, to OBetne mu , temu Jackowi, interes :)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 24 mar 2006, 16:16

Ale sie usmiałem.......... fajna sprawa, zapodałem mu aby przeczytał TXT z ONETU , gdzie były zagraniczne nazwy .... lezałem ze smiechu ! ale i tak szacunek, gdyz nie słyszałem nic lepszego od JACKA ! swietna sprawa . a to tylko demonstracyjna wersja,

Data

Post autor: Data » piątek 24 mar 2006, 18:53

Gwoli wyjaśnienia, jest to syntezator mowy przeznaczony dla osób z dysfunkcją wzroku, więc nie ma się z czego śmiać bo to jedyna alternatywa dla takich ludzi aby skorzystać z dobrodziejst netu. Taki syntezator nie tylko czyta strony www ale w połaczeniu np z programem Jaws lub WindowEye pozwala na swobodną pracę przy komputerze (odczytywanie maili, praca z edytorem tekstu. nawet aplikacjami muzycznymi) Wbrew pozorom jest bardzo dużo realizatorów ze słabym wzrokiem ale czujnym uchem ;0)

Ale przyznaję, że dla osób które nigdy nie słyszały tego "gadacza" w akcji pierwszy kontakt jest powodem bólu brzucha..ze śmiechu :)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 24 mar 2006, 20:38

Sam temat jest bardzo ważny, obserwowany przez media na całym świecie. Ręczę, iż gdyby na serwisie EiS powstało chociaż cokolwiek, co zahaczałoby o niego, pewnie nie będzie to (patrząc jak jest administrowany) trudem nie do wykonania.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 24 mar 2006, 20:47

...pewnie nie będzie to (patrząc jak jest administrowany) trudem nie do wykonania...

Ech , oczywiście chodziło mi o wdrożenie i kontynuację.

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 24 mar 2006, 21:40

...http://www.ivo.pl/

No, jestem pod wrażeniem, może miejscami akcent lekko nienaturalny, ale na dobrą sprawę już teraz efekty są lepsze niż absolutnie wszystko co można zrobić jeżeli akurat nie ma się pod ręką U87 oraz wyszkolonego aktora/lektora.

...

Bardzo się cieszę z mówiącego tak dobrze po Polsku syntezatora mowy.

Dotychczas wiedziałem o również polskim Syntalku, ale to niebo i ziemia...

Być może się mylę, ale gadaczek po angielsku jest mnóstwo, a z polskim są problemy- chwała twórcom tego programu.

Od czasu np. spolszczonego SaM na C-64 jest o wiele, wiele lepiej....powiedziałbym nawet, że znam wielu ludzi, którzy nie dostają w głośnym czytaniu do pięt temu programowi:)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 24 mar 2006, 22:49

Moja Teściowa jest niewidoma , straciła wzrok w zeszłym roku i myśleliśmy o zakupie tego programu , lecz nie wiem czy dała by sobie rade z jego obsługą . Czy może ktoś z was słyszał o ludziach korzystających z tego programu którzy maja 100% utraty wzroku ?
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 24 mar 2006, 23:19

...Pewu , gdzie nie zerknę to wiedzę twój przygłupi żart...

...Moja Teściowa jest niewidoma , straciła wzrok w zeszłym roku i myśleliśmy o zakupie tego programu , lecz nie wiem czy dała by sobie rade z jego obsługą . Czy może ktoś z was słyszał o ludziach korzystających z tego programu którzy maja 100% utraty wzroku ? ...

Droga Ulu, najwyraźniej masz problem ze zrozumieniem tego co czytasz. Ale niech tam.

Twojej teściowej oczywiście można pomóc, o ile sobie sama tego zażyczy. A może okazać się to wcale nie takim prostym zadaniem, gdyż Ona straciła wzrok, a nie urodziła się z tą wadą. A wiek przesadza tu o wielu sprawach gdyż to on właśnie odgrywa największą rolę w procesie przyswajania nowinek technicznych (konieczność aktualizacji) co przekłada się na komfort obcowania z komputerem. Bo to, że komputer mówi - to jest wynik, lecz wcześniej należy wprowadzić działania. A tego nawet dzieci uczą się stosunkowo długo.

Oczywiście nawet 100% utraty wzroku, czyli całkowita ślepota pozwala na użytkowanie tego programu. To nie ma nic do rzeczy. Chodzi głównie o to jak poradzić sobie z materią, a nie z samym programem.

ODPOWIEDZ