Jak działa dynamiczny EQ

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
ula
Jak działa dynamiczny EQ

Post autor: ula » niedziela 08 sty 2006, 00:47

Wiatm :) Jak działa dynamiczny EQ , na czym polega jego innośc , przygladam sie Voxengo -Gliss Eq
Pozdrawiam Ula :)

pawelq

Re: Jak działa dynamiczny EQ

Post autor: pawelq » niedziela 08 sty 2006, 00:57

Nie wiem jak Voxengo, ale w Audition Dynamic EQ po prostu pozwala na dowolna zmiane parametrów (cz. srodkowej, wzmocnienia i dobroci)w czasie. Trzeba narysować przebieg parametru w czasie, i tyle.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » niedziela 08 sty 2006, 09:51

jesli dobrze rozumiem to EQ Voxengo Gliss, działa wtedy gdy w danym zakresie pokazuje sie czestotliwosc, jesli dodamy +6 dB na 200 hz , to ten EQ doda ta czestotliwosc dopiero wtedy gy ona sie pojawi ,,, ja to tak rozumiem, ale moge sie mylic .

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 09:51

......

A ja wypowiem sie tak: EQ dynamiczy, to inaczej zwany,

kompresor wielopasmowy.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » niedziela 08 sty 2006, 10:41

.........

kompresor wielopasmowy....

a jak nazwac to .GLISS eq

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 11:41

............

kompresor wielopasmowy....

a jak nazwac to .GLISS eq ...

Wydaje mi sie, że to korektor parametryczny.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 08 sty 2006, 11:49

Wydaje mi sie, że to korektor parametryczny.

Masz racje, wydaje sie Tobie

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 sty 2006, 13:05

A ja wypowiem sie tak: EQ dynamiczy, to inaczej zwany, kompresor wielopasmowy....

Nie prawda. To nie jest narzedzie zmieniajace dynamike, jak to ma miejsce w przypadku kompresora. To jest urzadzenie (wtyczka) zmieniajaca dynamicznie charakterystyke krzywej EQ

Zwykly korektor ma ciagle tak samo ustawiona krzywa i pozostaje bez zmian wzgledem poziom dzwieku (jest wiec statyczny a nie dynamiczny).

Korektor dynamiczny reaguje na poziom sygnalu i w zaleznosci na ustawienie (uczulenie go na poziom i sposob reagowania) moze bardziej lub mniej podbic/stlumic dany fragment pasma.

Oprocz tego, czesto korektor dynamiczny pozwala na prace statyczna (jak zwykly EQ) oraz na prace mieszana (np. podcina/podbija fragment pasma ciagle o ta sama wartosc, chyba, ze poziom sygnalu w tym pasmie przekroczy zadana wartosc, wtedy podetnie/podbije bardziej ten wybrany fragm. pasma, po czym gdy sygnal w tym pasmie sie zmniejszy w poziomie, EQ wroci do swojej poprzedniej statycznej akcji)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » niedziela 08 sty 2006, 13:14

Nie prawda. To nie jest narzedzie zmieniajace dynamike, jak to ma miejsce w przypadku kompresora. To jest urzadzenie (wtyczka) zmieniajaca dynamicznie charakterystyke krzywej EQ

Zwykly korektor ma ciagle tak samo ustawiona krzywa i pozostaje bez zmian wzgledem poziom dzwieku (jest wiec statyczny a nie dynamiczny).

Korektor dynamiczny reaguje na poziom sygnalu i w zaleznosci na ustawienie (uczulenie go na poziom i sposob reagowania) moze bardziej lub mniej podbic/stlumic dany fragment pasma.

Oprocz tego, czesto korektor dynamiczny pozwala na prace statyczna (jak zwykly EQ) oraz na prace mieszana (np. podcina/podbija fragment pasma ciagle o ta sama wartosc, chyba, ze poziom sygnalu w tym pasmie przekroczy zadana wartosc, wtedy podetnie/podbije bardziej ten wybrany fragm. pasma, po czym gdy sygnal w tym pasmie sie zmniejszy w poziomie, EQ wroci do swojej poprzedniej statycznej akcji)...

Dziekuje ,:) oczywiscie ze ta wtyczka to nie kompresor, zastanawiałam sie tylko jak sie zachowuje w czasie pracy .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Jarecky

Post autor: Jarecky » niedziela 08 sty 2006, 15:30

...A ja wypowiem sie tak: EQ dynamiczy, to inaczej zwany, kompresor wielopasmowy....

Oprocz tego, czesto korektor dynamiczny pozwala na prace statyczna (jak zwykly EQ) oraz na prace mieszana (np. podcina/podbija fragment pasma ciagle o ta sama wartosc, chyba, ze poziom sygnalu w tym pasmie przekroczy zadana wartosc, wtedy podetnie/podbije bardziej ten wybrany fragm. pasma, po czym gdy sygnal w tym pasmie sie zmniejszy w poziomie, EQ wroci do swojej poprzedniej statycznej akcji)...

Zgadzam się, ale... W wielu broszurach, książkach itp, piszą że np.: "...wielu realizatorów na świecie, kompresory wielopasmowe, nazywa, korektorami dynamicznymi...". Tak wyczytałem, tak słyszałem od fachowców, a może nadal tkwię w błędzie???

ODPOWIEDZ