Problem z dyskiem USB

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
zerodead
Problem z dyskiem USB

Post autor: zerodead » sobota 17 gru 2005, 04:22

taa.

w sumie zdaję sobie sprawę, że problem nie jest stricte natury audio (choć w sumie po to nabyłem ten dysk) ale może ktoś z was przeszedł przez cos podobnego i rozwiazał taki mały problem...

mianowicie: dysk usb 2.0 (wd passport 40gb) + laptop z kontrolerem usb 2.0 na pcmcia...

wlecze sie dysk niemiłosiernie. działa niby na kontrolerze 2.0, niby ok, a jednak nie...już na 1.1 szybciej działał. dysk leci przez aktywnego huba usb (również 2.0) i z niego jest zasilany.

ktoś pomoże (zanim admin skasuje posta ;)) ?

eh...

Awatar użytkownika
netes

Re: Problem z dyskiem USB

Post autor: netes » sobota 17 gru 2005, 07:56

A czy aby na pewno masz w systemie obsługę USB 2.0? Jaki masz OS na laptopie?
Pozdrawiam

Fant

Post autor: Fant » sobota 17 gru 2005, 08:48

...A czy aby na pewno masz w systemie obsługę USB 2.0? Jaki masz OS na laptopie?...

...jeśli win xp,to sprawdz wersje pliku usbehci.sys (windows/system32/drivers).Powinna być wyższa niż 5.1.2600.1243.
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 17 gru 2005, 13:15

wlecze sie dysk niemiłosiernie. działa niby na kontrolerze 2.0, niby ok, a jednak nie...już na 1.1 szybciej działał. dysk leci przez aktywnego huba usb (również 2.0) i z niego jest zasilany.

wyglada na to ze ten dysk rozpoznany jest w systemie jako podlaczony przez USB 1.0.. moze sprawdz jakie masz gniazda, kontroler i sterowniki - jak radza koledzy
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

zerodead

Post autor: zerodead » sobota 17 gru 2005, 15:51

...wlecze sie dysk niemiłosiernie. działa niby na kontrolerze 2.0, niby ok, a jednak nie...już na 1.1 szybciej działał. dysk leci przez aktywnego huba usb (również 2.0) i z niego jest zasilany.

wyglada na to ze ten dysk rozpoznany jest w systemie jako podlaczony przez USB 1.0.. moze sprawdz jakie masz gniazda, kontroler i sterowniki - jak radza koledzy

...

otóż nie.

dysk jest rozpoznawany jako 2.0.

os to xp sp2 (upgradeowałem wczoraj do sp2 choć zupełnie niepotrzebnie chyba).

kontroler w laptopie (compaq presario) to 1.1 ale mam dodatkowy na pcmcia, i to już 2.0.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 17 gru 2005, 16:05

......wlecze sie dysk niemiłosiernie. działa niby na kontrolerze 2.0, niby ok, a jednak nie...już na 1.1 szybciej działał. dysk leci przez aktywnego huba usb (również 2.0) i z niego jest zasilany.

...

otóż nie.

dysk jest rozpoznawany jako 2.0.

os to xp sp2 (upgradeowałem wczoraj do sp2 choć zupełnie niepotrzebnie chyba).

kontroler w laptopie (compaq presario) to 1.1 ale mam dodatkowy na pcmcia, i to już 2.0.

...

A czy masz zainstalowane odpowiednie sterowniki do tegoż kontrolera ?
Pozdrawiam

zerodead

Post autor: zerodead » sobota 17 gru 2005, 22:40

tak. ze strony kontrolera jestem pewien, że wszystko ok. klawiaturke midi wykrywa jako 2.0 (choć na co to jej) ...

tzn. dysk też wykrywa jako 2.0 ... nie zgłasza problemu, który można zaobserwować po podpięciu urządzenia 2.0 do 1.1.

ale...heh. szperałem w necie, i znalazłem. w sumie żadne to rozwiązanie. po prostu wyjaśnienie: amd mobile.

otóż procesor, gdy nie używany przez żaden proces, przełącza się w jakiś 'energoszczędny' tryb (nie wiem po jasną cholere, skoro cały czas jest na kablu) ... i sterowniki usb nie umieją zakrzyczeć że 'chcą procesora' ...

transfer odbywa się w normalnym tempie kiedy w tle np. zapuszczona jest sesja w kubusiu z dużą ilością vst i gdy użycie procesora jest wysokie.

nie uwierzyłbym w taką pierdołe gdyby nie fakt, że bardzo łatwo można to zaobserwować. przecież to jakiś absurd. jezu....

nawet ruszając myszką czy przesuwając okno, można przyspieszyć transfer....

boże..

jest tu jakiś programista który grzebie sie w sterownikach ? nie można dopisać linijki kodu wykonującą jakąś śmieszną procesorożerną pętlę ... ?

...

sterowniki są najnowsze.

sp 2, albo ze strony producenta. bez znaczenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 17 gru 2005, 22:54

panel sterowania->zarzadzanie energia

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 17 gru 2005, 23:06

...panel sterowania->zarzadzanie energia

...

Ewentualnie BIOS i oszczędzanie energii...
Pozdrawiam

zerodead

Post autor: zerodead » niedziela 18 gru 2005, 00:00

......panel sterowania->zarzadzanie energia

...

Ewentualnie BIOS i oszczędzanie energii......

w biosie nic nie ma ( NIC :) )

co do zarządzania energii to jest ustawiony na tryb 'always on' ...

nie robi to na nim wrażenia.

może czas zmienić już komputer...

albo zainteresowania, kurna...

dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ