Ależ my jesteśmy bogaci!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
DogHead
Re: Ależ my jesteśmy bogaci!

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 16:08

Ale powiem Ci, że np. w USA mają problem z punktem nr.1 ponieważ w duzych sieciach (Sam Ash, Guitar Center) brakuje ludzi do pracy i zatrudniają nawet pracowników Wall Mart, czyli ichnich Geant'ów czy coś w tym stylu.

Bo duze sieci detaliczne zaczely sie w koncu upodabniac do supermarketow. Moment opamietania przyszedl kiedy druga co do wielkosci siec sklepow muzycznych - MARS - zbankrutowala, pomimo ze szczycili sie najwyzszym w branzy dochodem z metra kwadratowego powierzchni handlowej. Zaczeto zwracac uwage na produkty niszowe i z "wyzszej polki" a Sam Ash jako pierwszy otworzyl dzial "pro". Teraz wchodzi w to Guitar Center organizujac w wybranych sklepach dzialy Guitar Center Pro, gdzie sprzedaja nawet miksery SSL czy Trident a obsluga jest odpowiednio przeszkolona.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 10 wrz 2004, 16:25

A skad wiesz co mam do powiedzenia? Jak dotad mowie tylko o obecnej sytuacji i nie widze zeby spotkalo sie to z sensownymi kontrargumentami.

==========

Patrz ponizej.

Na razie wieje populizmem i kilkoma haslami bez zadnego pokrycia .

Przyklady?

"Globalizacja wiekszosci wyjdzie bokiem ale nikt o tym nie chce myslec ani sluchac" - dlaczego ?

"Chcecie normalnosci?" - Chcemy !!!

"Nic dziwnego ze jest jak jest i bedzie jeszcze lepiej... " - jak jest ?

"Oczywiscie mozecie sie z tym nie zgadzac i pozostac przy tym jak jest" - ale... ??

"sami partycypujemy poprzez zakupy za granica, pomagajac tamtejszym sprzedawcom ich udzial kosztow wlasnych na jednostke towaru utrzymac albo i obnizyc, przyslugujac sie handlowcom rodzimym zupelnie odwrotnie." - czyzby ?

" Byc moze to sie zmieni ale musimy jako rynek na to zapracowac" - jak... ?

"Radosc (dla nas oczywiscie) na krotka mete bo jak tak dalej pojdzie do na dluzszy dystans nie widze powodow do radosci" - dlaczego ... ?

Generalnie narzekanie polaczone z lekka demagogia bez podania jakiegokolwiek sposobu rozwiazania sytuacji. W kazdym razie na pewno konsultacjami nazwac tego nie mozna .

Wiec pytam ponownie: Co proponujesz w takiej sytuacji ? Nie wiem, chcesz zmusic kupujacych do kupowania drozej ?

Hubi

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 10 wrz 2004, 16:52

sami partycypujemy poprzez zakupy za granica, pomagajac tamtejszym sprzedawcom ich udzial kosztow wlasnych na jednostke towaru utrzymac albo i obnizyc, przyslugujac sie handlowcom rodzimym zupelnie odwrotnie

Nasi rodzimi handlowcy również mogą sprzedawać w krajach EU i walczyć tam z "ichnimi" sklepami o klienta. Tylko, że to jest czyste science-fiction...

Nie ma "za granicą". Jest rynek unijny, swobodny handel i klient może sobie w ramach tego rynku kupować, gdzie zechce. A żeby zechciał kupować w Polsce, to nasze sklepy muszą nauczyć się konkurować ze sklepami np. niemieckimi ceną i/lub jakością usług. Inaczej się nie da.

Ja znam te lęki: "jak nie będziemy kupować u naszych to przyjdą niemcy i nam wszystko tu wykupią". Jeśli chcemy żyć w Unii to musimy się wyzbyć typowo polskiej ksenofobii i zrozumieć, że jak nasi handlowcy się (sporo) podciągną, to mogą również sprzedawać towary tam.

Pozdrawiam,

Maciej R.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 17:13

Generalnie narzekanie polaczone z lekka demagogia bez podania jakiegokolwiek sposobu rozwiazania sytuacji.

Nie narzekam tylko opisuje zaistniala sytuacje a poniewaz jest niewesola, mogles to mylnie odebrac jako narzekania. Narzekaja ci, ktorzy uwazaja ze byloby dobrze gdyby nie osoby czy sytuacje spiskujace przeciwko nam (np . spisek dystrybutorow itp...). Demagogia jest wyciaganie z kontekstu zdan sluzacych jako komentarze opisywanych sytuacji lub pytania sklaniajace do zastanowienia i przedstawianie ich jako hasel czy opinii. Bo wtedy pod wplywem manipulacji faktycznie moga tracic demagogia i populizmem. Co do sposobu rozwiazania sytuacji - juz napisalem, konsulting kosztuje...

==========

W kazdym razie na pewno konsultacjami nazwac tego nie mozna .

Nigdzie tak nie twierdzilem. Po raz kolejny powtarzam - to kosztuje...

==========

Wiec pytam ponownie: Co proponujesz w takiej sytuacji ? Nie wiem, chcesz zmusic kupujacych do kupowania drozej ?

Wiadomosc platna. Sprobuj np pojsc do prawnika i powiedz mu ze masz problem i zeby Ci doradzil za darmo - ciekawe co uslyszysz... podobnie z wieloma innymi przypadkami.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 17:29

AXIS zaczynasz do czegos dochodzic.

Choc np z tymi granicami to sie troche zagalopowales. To ze jest swobodny przeplyw towarow, kapitalu i wolnosc podrozowania to jeszcze nie wszystko. Trzeba jeszcze poczekac na zniesienie ograniczen dotyczacych prawa pracy, swiadczen socjalnych, prawa osiedlania sie itp...

A co do ksenofobii to mozesz mnie nazwac ksenofobem ale nie wiem czy nalezy sie cieszyc z tego, ze wiekszosc naszych supermarketow ma takie nazwy, ze przecietny obywatel ich nie moze prawidlowo wymowic. Podobnie na innych poletkach...

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 10 wrz 2004, 18:12

...AXIS zaczynasz do czegos dochodzic.

Faajnie!

Trzeba jeszcze poczekac na zniesienie ograniczen dotyczacych prawa pracy, swiadczen socjalnych, prawa osiedlania sie itp...

Zagadzam się w 100%, ale w tym wątku mówimy tylko o sferze handlu i tylko tą sferę miałem na myśli.

nie wiem czy nalezy sie cieszyc z tego, ze wiekszosc naszych supermarketow ma takie nazwy, ze przecietny obywatel ich nie moze prawidlowo wymowic. Podobnie na innych poletkach...

No tak, ale czy to ONI ( ) nam kazali je tak ponazywać, czy to my, Polacy w swoim ślepym zapatrzeniu na "zachód" je tak ponazywaliśmy...

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 10 wrz 2004, 18:31

Wiadomosc platna.

Hehe. Czy nie probujesz wyludzac przypadkiem pieniedzy za jakies podejrzane konsultacje (niczym dystrybutorzy... ) ? Najpierw uwiarygodnij sie jako ekonomista z doswiadczeniem, ktory juz ma za soba udane rozwiazania poprawy sytuacji ekonomicznej jakiegos kraju, wtedy pogadamy o kasie, a tak to jest troche smiesznie, bo narzekac potrafi kazdy, a juz nie kazdy znalezc wyjscie z sytuacji. To jak jest kazdy widzi- piszesz truizmy, a brak czegos konstruktywnego.

Sprobuj np pojsc do prawnika i powiedz mu ze masz problem i zeby Ci doradzil za darmo - ciekawe co uslyszysz... podobnie z wieloma innymi przypadkami.

To nie ja mam problem. Problem maja ci, ktorzy twierdza, ze kupowanie taniej jest zle, bo lepiej kupic drozej, ale w kraju- to po pierwsze, a po drugie patrz wyzej, uwiarygodnij sie, wtedy pogadamy. Moze Ci sie tylko wydaje, ze masz lekarstwo ?

Hubi

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 10 wrz 2004, 18:33

DogHead, wiesz nie chciałbym być posądzony o kryptoreklamę ale od 2 lat moja firma handluje z zachodem. Na poczatku było cholernie ciężko przekonać zachodnich dystrybutorów, żeby zechcieli chociaż spojrzeć na nasze płyty

Powoli, stopniowo, zdobywaliśmy ich zaufanie i sprzedaż poza Polskę stanowi w tej chwili 90% przychodów. Trzeba było się dostosować: założyć angielskojęzyczną stronę internetową, dać reklamy do zachodnich magazynów o muzyce elektronicznej, odpowiadać na KAŻDY email od klienta zagranicznego NATYCHMIAST, podszkolić angielski, żeby móc swobodnie rozmawiać przez telefon z dystrybutorami i klientami,.... itd.

To jest ciężka praca, zaistnieć TAM. Ale opłaciło się

I między innymi dlatego mnie tak irytuje, jak polscy handlowcy tylko stękają i narzekają a klienta mają tam, gdzie słońce nie zagląda. Polskiego klienta nie są w stanie zadowolić - a gdyby im przyszło zadowolić zagranicznego klienta? Rany Boskie!

Sam widzisz, co się tu dzieje. Jeden "zakłada historię firmy Roland", drugi ma "łodygi trzcin za krótkie" - ja im nie współczuję, że wyrosła im unijna konkurencja. Skoro sami się nie chcą zmienić to ktoś to musi na nich wymóc. Klienci nie potrafili, zrobi to konkurencja z EU.

Pozdrawiam serdecznie,

Maciej R.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 18:43

Zagadzam się w 100%, ale w tym wątku mówimy tylko o sferze handlu i tylko tą sferę miałem na myśli.

Zeby tylko jeszcze wszyscy tak bez granic przy tym korzystali. Co prawda Ty jako kupujacy zaoszczedzisz na nizszej cenie ale praktycznie po tej stronie granicy jestes jedyna osoba majaca korzysci z tej transakcji.

Natomiast w przypadku kraju gdzie miesci sie sklep z ktorego cos kupiles zarabiaja:

- wlasciciele i pracownicy sklepu

- dystrybutor (o ile jest)

- w przypadku towaru spoza Unii - urzad celny kraju importera

- fiskus przez sciagniecie podatkow od zysku i VAT-u od sprzedazy (jesli nie jestes zarejestrowany w PL)

- logistyka (m in przewoznicy itp)

Dlatego pomimo ze granicy nie ma to jednak dalej ze wzgledu na rozklad korzysci.

==========

No tak, ale czy to ONI ( ) nam kazali je tak ponazywać, czy to my, Polacy w swoim ślepym zapatrzeniu na "zachód" je tak ponazywaliśmy...

Mam na mysli supermarkety nalezace do NICH.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 10 wrz 2004, 18:46

AXIS oby wiecej takich jak Ty. Podobasz mi sie.

ODPOWIEDZ