Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
KAFEL
Re: Ableton 8
autor: KAFEL » czwartek 21 maja 2009, 09:43
zainstalowałem wersję 8.03. Problemy z wydajnością kompa zniknęły. Projekty z 7 zajmują tyle samo procesora w 8. Collision da się już używać. To w wersji na Vindows.
No to już mogę upgradować swojego v7

Dzięki za info !
-
Bartos
autor: Bartos » czwartek 21 maja 2009, 11:11
Czy to prawda, że wersja edukacyjna posiada licencję ograniczoną do wykorzystania "niekomercyjnego"? Na stronie abletona nie zdołałem się dokopać do takich informacji. Rozumiem, że polski dystrybutor wywalczył ceny dla biednych Polaków, ale kosztem licencji? Nie wierzę, że dla nas pisaliby oddzielną
-
KAFEL
autor: KAFEL » czwartek 21 maja 2009, 14:09
...Czy to prawda, że wersja edukacyjna posiada licencję ograniczoną do wykorzystania "niekomercyjnego"? Na stronie abletona nie zdołałem się dokopać do takich informacji. Rozumiem, że polski dystrybutor wywalczył ceny dla biednych Polaków, ale kosztem licencji? Nie wierzę, że dla nas pisaliby oddzielną

...
Ależ jesteś dowciapny

. Z tego co wiem to ceny nie wiążą się z żadną specjalną czy też ograniczoną licencja. Po prostu są niższe tak jak niższe są nasze pensje. Czy to nie brzmi w końcu logicznie ?
-
Bartos
autor: Bartos » czwartek 21 maja 2009, 16:03
......Czy to prawda, że wersja edukacyjna posiada licencję ograniczoną do wykorzystania "niekomercyjnego"? Na stronie abletona nie zdołałem się dokopać do takich informacji. Rozumiem, że polski dystrybutor wywalczył ceny dla biednych Polaków, ale kosztem licencji? Nie wierzę, że dla nas pisaliby oddzielną

...
Ależ jesteś dowciapny

. Z tego co wiem to ceny nie wiążą się z żadną specjalną czy też ograniczoną licencja. Po prostu są niższe tak jak niższe są nasze pensje. Czy to nie brzmi w końcu logicznie ?...
Dowcip polega na tym, że taką informację dostałem od sprzedawcy u dystrybutora. Również się zdziwiłem, dlatego napisałem na forum. Btw: taką politykę prowadzi np. firma Adobe. Można mieć legalnego photoshopa za jakieś symboliczne 100pln, ale tylko do prywatnego niekomercyjnego użytku (no kiedyś tak było - nie wiem czy to ciągle aktualna oferta).
-
arturs - Posty:91
autor: arturs » czwartek 21 maja 2009, 22:01
Dowcip polega na tym, że taką informację dostałem od sprzedawcy u dystrybutora. Również się zdziwiłem, dlatego napisałem na forum. Btw: taką politykę prowadzi np. firma Adobe. Można mieć legalnego photoshopa za jakieś symboliczne 100pln, ale tylko do prywatnego niekomercyjnego użytku (no kiedyś tak było - nie wiem czy to ciągle aktualna oferta)....
nie wiem jak jest z poslkim dystrybutorem, czekałem miesiąc - się nie doczekałem. Co do adobe - to się chętnie tym zainteresuję ;)
-
KAFEL
autor: KAFEL » czwartek 21 maja 2009, 22:16
Dowcip polega na tym, że taką informację dostałem od sprzedawcy u dystrybutora. Również się zdziwiłem, dlatego napisałem na forum. Btw: taką politykę prowadzi np. firma Adobe. Można mieć legalnego photoshopa za jakieś symboliczne 100pln, ale tylko do prywatnego niekomercyjnego użytku (no kiedyś tak było - nie wiem czy to ciągle aktualna oferta)....
Wiesz co lepiej zerknij
TUTAJ i przestać mieszać. Masz w zestawie też wersję edukacyjną która jest jeszcze tańsza.
-
arturs - Posty:91
autor: arturs » piątek 22 maja 2009, 23:48
...Dlaczego ósemka ma bardziej obciążać komputer? Tylko nie mówcie mi, że "lepiej brzmi" ....
Czyżby jakieś nowe procesorożerne zabezpieczenia antypirackie?...
hej, wersja 8.01 robila z mojego komputera (tochiba a200 core duo 1.8 miazge). Zainstalowalem wersje 8.03 i dziala bez zarzutu.
Od dzisiaj mam macbook pro 2.66 core duo 2. Wlasnie uruchomilem collision na 7 kanalach i pobor mocy procka tylko 15 %. To mi sie podoba.
-
KAFEL
Trochę to trwało ale w końcu się stało. Audio Factory postarało się i sprowadziło w końcu upgrade Live 7 do Live 8 Suite w cenie 780 zł !!! Zważywszy na to że wersja download na stronie Abletona kosztuje prawie ok. 1450 zł i prawdopodobnie w tej cenie w ogóle bym jej nie zakupił mam powody do zadowolenia. Moje samopoczucie jako europejczyka również uległo poprawie - stosunek ceny do zarobków.
-
kuba-core
autor: kuba-core » sobota 01 sie 2009, 18:48
Witam, ostatnio przy graniu na zywo "zmuszony" jestem przeniesc sie z reapera na abletona live'a. Wszystko smiga idealnie jak narazie jednak mam pytanie co do zmian tempa projektu. W reaperze jest to 1 klik i bez problemu robi sie marker tempa. W abletonie takiej opcji nie widze, jedyna mozliwosc ktora wymyslilem to stworzenie sladu midi ktory to bedzie sterowal tempem projektu w zaleznosci od odtwarzanego podkladu. Czy jest w live'ie jakiś wygodniejszy sposób najlepiej taki jak w reaperze zmiany tempa w projekcie?
IMAO
-
dr_After
-
Kontakt:
autor: dr_After » sobota 01 sie 2009, 18:59
...
jedyna mozliwosc ktora wymyslilem to stworzenie sladu midi ktory to bedzie sterowal tempem projektu w zaleznosci od odtwarzanego podkladu. Czy jest w live'ie jakiś wygodniejszy sposób najlepiej taki jak w reaperze zmiany tempa w projekcie?...
Każda scena moze miec osobne metrum i tempo, wystarczy prawy klik na komórce sceny i wpisanie odpowiednich wartosci (AFAIK, bo teraz nie mam pod ręka programu).