Odpowiadając krótko na temat wątku - dlaczego - ja odpowiadam krótko - Bo taniej, bo strona zrobiona profesjonalnie, mnóstwo towarów, zachęca do kupienia. Promocje ... chociażby monitory Yamahy NS80 ze statywami czy mikrofon Rode nt1a z przedwzmiacniaczem. Dlaczego więc dziwić się , że wybieramy ten sklep ?
Następna odpowiedź z mojej strony. Skupiacie się panowie a właściwie drążycie temat niefrasobliwej wręcz olewającej obsługi niektórych sklepów muzycznych w Polsce. A to przecież temat stary jak świat ! Po co pisać o sklepach muzycznych jeśli to samo spotyka nas w większości sklepów spozywczych, mięsnych w supermarketach, sklepach rtv i agd, usługach - wszędzie ! Olewają klienta, pracę, wszystko co się z nią kojarzy a najczęściej olewają poprostu samych siebie i wszystkich dookoła. A najfajniejsze jest to, że właściciele takich sklepów sami nie wiedzą co sprzedają. Dla nich terminologia, towar ma znaczenie znikome, liczą się zyski. Klient do "łoś" na dodatek głupi, nie zna się. To taka nasza polska tradycja.
Trzecia sprawa ... ceny. Ja nie winię właścicieli sklepów czy dystrybutorów a polski rząd. Mamy takie ceny jakie mamy. Takie a nie inne vaty, podatki, koszty utrzymania firmy i pracowników. Moim zdaniem i tak dużo się zmieniło w ostatnim pięcioleciu jeśli chodzi o ceny, bo te są już właściwie takie same u dystrybutora polskiego jak i niemieckiego. Ktoś w jednym z postów napisał, że u "większego jest taniej". Prawda. I niestety tak będzie, że ten duży zabiera tym małym.
Czwarta sprawa ... poczucie patriotyzmu ... może i faktycznie autor tematu troche - mówiąc potocznie "pojechał z tematem" ale ... nie pisze głupot. Fakt faktem, pracujemy dla Niemca, kupujemy od niego. No ale z drugiej strony co innego mamy kupować. - APSy, Hand Boxy ... ? Sprzęt super ... ale ... każdy chce co innego. To nie MY - kupujacy wykazujemy brak patriotyzmu a polski rząd i jego wymyślne ustawy podatkowe.
Życie nauczyło mnie jednego, nie wchodzić dwa razy w to samo bagno. Jeśli ktoś nie szanuje mojej kasy to wydam ją u kogoś innego. Kupowałem w polskich muzycznych sklepach internetowych...jak dotąd nie miałem kłopotów. Ale za to mam przykre wspomnienia z innych jak Media Markt, Avans, Praktiker. Teraz z chęcia kupię monitory Yamahy ze statywami, bo mi się przydadzą, są w dobrej cenie i dostaje gratis statywy, które ładnie będą wyglądały w moim mini studiu. A ponieważ jak narazie widziałem taką promocję w Thomannie to i tam zrobię zakup. Jeśli polski sklep poda mi dobrą cenę, dobrą promocję kupię bez zastanowienia nawet trochę drożej niż u Niemca ale nie z poczucia patriotyzmu a zwykłej mądrości ( kupuję w Polsce, mam polską gwarancję, w razie czego "podjadę do sklepu" )
Pozdrawiam!