Który instrument najlepiej wyraża "duszę muzyka"?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Który instrument najlepiej wyraża "duszę muzyka"?

Post autor: grembo » sobota 26 sty 2008, 22:23

chyba du..ę

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 26 sty 2008, 22:37

...waży 0.5 kg.

...
a ja słyszałem, że 21 gramów
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » sobota 26 sty 2008, 22:54

......Znam znaczenia tego słowa ("infantylizm" - moje przypomnienie) W Twoim przypadku to stosowanie nielogicznych, za razem przekonujących argumentów...

Złe przypomnienie Przepraszam, może nie było to wystarczająco oczywiste - chodziło mi o słowo demagogia.

Moim zdaniem jednak PRAWDZIWY, bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić artystę, który nie umie grać, a chce się na instrumencie "wyrazić".
(Choć właśnie sobie wyobraziłem "artystę" bez warsztatu: człowiek rozwala gitarę na scenie i to jest JEDYNY środek jego ekspresji i wyrażania siebie).

Nigdzie nie pisałem o "zaawansowanym instrumencie" (inni owszem) - dałem przykład gitary, a to jest raczej "instrument prosty".

Ale dlaczego zaraz taka skrajność z tym gitarzystą niekochającym swojej gitary ? Co powiesz o wspomnianych grzebieniach, liściach i innych takich? A o szeregu innych instrumentów z grupy idiofonów? Przecież jest tego znacznie więcej... Te mógłbym śmiało nazwać "prostymi", ale gitarę?? Powiem Ci, że widziałem ludzi "wyrażających swoją duszę" na prostych instrumentach w sposób mierny technicznie. Ja to wyrażanie stawiam ponad techniką gry. Jednego od drugiego nie uzależniam, chociaż przyznaję, że jedno drugiemu dopomaga!

Kompletnie nie kumam o jaką praktykę chodzi i co miałoby być "od zawsze" ...

To co napisałem już wyżej: niedoskonałe dusze wyrażające się w niedoskonały sposób (czasem bardzo niedoskonały).

Możesz oczywiście uważać, że temat jest nieistotny, że w ogóle nie widzisz związku czy problemu itp. To o tym napisz lub ... nie (nie ma przecież obowiązku pisania na forum na każdy temat i ja z tego prawa często korzystam).
Nie uważam tak. Bardzo fajnie, że poruszyłeś ten temat

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
bogus_mc

Post autor: bogus_mc » sobota 26 sty 2008, 23:44

ja uwazam ze saksofon jest takim instrumentem, dzwek wydobywasz ustami, trzymasz go na sobie, możesz w czasie grania nim ruszać, chodzić, kołysać się :) z fortepianem np nie masz już takiej możliwości:)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 27 sty 2008, 08:16

..waży 0.5 kg.

...
a ja słyszałem, że 21 gramów

możliwe że 21 g jako ciekawoatkę to napisałem nie sprawdzając przepraszam
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ