Windows XP vs VISTA
Poczatek microsoftu byl taki ze podpisali umowe z IBM. IBM dorzucil do komputera dodatkowa marze, ktora byla przychodem dla Microsoftu a haslem przewodnim bylo ze sytem jest darmowy. Wielu glupich amerykanow poszlo na ten chwyt i lawina ruszyla. A tenze dos i tak nie byl autorstwa MS, tylko zostal kupiony i lekko przerobiony.
Re: Windows XP vs VISTA
po co kupujesz pudelko na zapas, skoro masz juz oema?
A po to zeby jak zmienei kompa (z czym sie wiaze wygasniecie licencji na OEM) to nie byl ZMUSZONY do pracy na VISTA (bo XP juz sie nie da kupic). Proste?
[addsig]
A po to zeby jak zmienei kompa (z czym sie wiaze wygasniecie licencji na OEM) to nie byl ZMUSZONY do pracy na VISTA (bo XP juz sie nie da kupic). Proste?
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
nie kumam tej bzdury - masz 30 dni na aktywacje a przez ten czas masz w pelni funkcjonalny system - sieciowka dziala od samego startu i tu tez nie widze najmniejszych problemow......wazne zeby tylko daty w kompie nie przestawiac bo sie aktywacja zbuntuje.......
proste. dostawca składa sprzęt, instaluje windowsa. kompy są przesyłane do miejsca docelowego, tam składowane, bo budowa trwa.
otwarcie obiektu o 8 rano.
zadanie zespołu to instalacja softu, oczywiście z różnych powodów w noc poprzedzającą otwarcie.
otwieramy kompy - problem z aktywacją. infolinia M$ działa (wtedy, może teraz jest inaczej) do 17.00. o 2 w nocy szukamy całodobowej internet cafe, aby aktywować przez sieć. nie da się, bo nie działa sieć, bo minęło 30 dni. żeby działała sieć należy aktywować, aby aktywować, musi działać sieć.
wprowadzają takie zabezpieczenie - ok, ale niech siedzą dzień i noc na tej infolinii.
i masz rację - jest to bzdura
m.
proste. dostawca składa sprzęt, instaluje windowsa. kompy są przesyłane do miejsca docelowego, tam składowane, bo budowa trwa.
otwarcie obiektu o 8 rano.
zadanie zespołu to instalacja softu, oczywiście z różnych powodów w noc poprzedzającą otwarcie.
otwieramy kompy - problem z aktywacją. infolinia M$ działa (wtedy, może teraz jest inaczej) do 17.00. o 2 w nocy szukamy całodobowej internet cafe, aby aktywować przez sieć. nie da się, bo nie działa sieć, bo minęło 30 dni. żeby działała sieć należy aktywować, aby aktywować, musi działać sieć.
wprowadzają takie zabezpieczenie - ok, ale niech siedzą dzień i noc na tej infolinii.
i masz rację - jest to bzdura
m.
...wszystkie ich produkty mają bezsensowne ograniczenia np. XP - dysk do 130GB
przecież już SP1 ma 48-bit LBA support (poza tym w xp to 137 Gb nie 130)
ni ma argumentów to wysysamy z palca co.......
czy ja napisałem XP SP1 czy XP?
dziękuję.
m.
przecież już SP1 ma 48-bit LBA support (poza tym w xp to 137 Gb nie 130)
ni ma argumentów to wysysamy z palca co.......
czy ja napisałem XP SP1 czy XP?
dziękuję.
m.
...po co kupujesz pudelko na zapas, skoro masz juz oema?
...
:) a ja mam dwa BOXowe WIndowsy, bo zgodnie z polityką licencyjną M$, jeżeli chcę zainstalować na tym samym kompie dwa systemy na dwóch dyskach, to muszę mieć dwie licencje. nie ważne, że to ten sam komputer i systemy nie będą używane jednocześnie.
nie ważne, że jestem do tego zmuszony przez to, że pracownikom microsoftu brakuje wiedzy i jeden system stawiam do audio, a drugi do reszty, bo inaczej audio z upływem czasu coraz gorzej dział.
ważne, żeby M$ dostał kasę. wszystko inne mają w nosie. nawet zdrowy rozsądek....
a co do Visty - to czy kupując ją nie możesz używać wcześniejszych systemów? coś mi się obija o mózg, że w jakimś przypadku tak było
m.
...
:) a ja mam dwa BOXowe WIndowsy, bo zgodnie z polityką licencyjną M$, jeżeli chcę zainstalować na tym samym kompie dwa systemy na dwóch dyskach, to muszę mieć dwie licencje. nie ważne, że to ten sam komputer i systemy nie będą używane jednocześnie.
nie ważne, że jestem do tego zmuszony przez to, że pracownikom microsoftu brakuje wiedzy i jeden system stawiam do audio, a drugi do reszty, bo inaczej audio z upływem czasu coraz gorzej dział.
ważne, żeby M$ dostał kasę. wszystko inne mają w nosie. nawet zdrowy rozsądek....
a co do Visty - to czy kupując ją nie możesz używać wcześniejszych systemów? coś mi się obija o mózg, że w jakimś przypadku tak było
m.
kolego zadna firma niewykonuje ci pelnej instalacji systemu przed zakupem - wykonywany jest tylko tak zwany preinstal czyli glownie zgranie plikow na dysk - ty odpalajac komputer uruchamiasz dalsza czesc instalacji w ktorej wpisujesz numer seryjny i nazwe swojego konta i masz wciaz te cholerne 30 dni na aktywacje wiec prosze cie nie wymyslaj.........
dzieje sie tak wlasnie z powodu jaki podales.....
grengo nie bylo marzy dla microsoftu bo on pogonil dosa za jednorazowa sume z nieograniczona iloscia licencji......genialny sposob na opanowanie rynku i przygotowanie go pod nowe wersje.....
dzieje sie tak wlasnie z powodu jaki podales.....
grengo nie bylo marzy dla microsoftu bo on pogonil dosa za jednorazowa sume z nieograniczona iloscia licencji......genialny sposob na opanowanie rynku i przygotowanie go pod nowe wersje.....
Zbynia mozliwe. Dawno to czytalem wiec moglem nieco przekrecic. Ale sensu nie przekrecilem. A nie mam jednej ksiazki pod reka aby to dokladnie sprawdzic.
...kolego zadna firma niewykonuje ci pelnej instalacji systemu przed zakupem - wykonywany jest tylko tak zwany preinstal czyli glownie zgranie plikow na dysk - ty odpalajac komputer uruchamiasz dalsza czesc instalacji w ktorej wpisujesz numer seryjny i nazwe swojego konta i masz wciaz te cholerne 30 dni na aktywacje wiec prosze cie nie wymyslaj.........
no jasne. Ty wiesz lepiej jak było. przepraszam o Wszechwiedzący....
ręce opadają.....
m.
no jasne. Ty wiesz lepiej jak było. przepraszam o Wszechwiedzący....
ręce opadają.....
m.
ale tak jest...wiec nie wiem o co ci chodzi
bylem przy zakupach siedmiu laptopow i w firmie jeszcze 12 desktopow i zaden nie mial zainstalowanego systemu tylko wykonana preinstalacje bo do tego sa zobowiazane firmy czlowieku gdy oferuja system wraz z komputerem - wiec sam sprawdz
bylem przy zakupach siedmiu laptopow i w firmie jeszcze 12 desktopow i zaden nie mial zainstalowanego systemu tylko wykonana preinstalacje bo do tego sa zobowiazane firmy czlowieku gdy oferuja system wraz z komputerem - wiec sam sprawdz
...ale tak jest...wiec nie wiem o co ci chodzi
bylem przy zakupach siedmiu laptopow i w firmie jeszcze 12 desktopow i zaden nie mial zainstalowanego systemu tylko wykonana preinstalacje bo do tego sa zobowiazane firmy czlowieku gdy oferuja system wraz z komputerem - wiec sam sprawdz...
a świat ogranicza się do czubka Twojego nosa. gratuluję...
chcesz się założyć, że są firmy i to bardzo duże, które robią całą instalację, a nawet takie, które zostawiają "testowe" wersje zainstalowane do których użytkownik nie ma prawa?
jeżeli jesteś taki przekonany, że masz rację, to załóżmy się.
o samochód. proponuję Toyotę Prius. najwyższa wersja, oczywiście nówka z salonu.
jeżeli jesteś przekonany o swojej słuszności, to się załóż - wygrasz samochód. możemy iść z tym zakładem do notariusza.
a jeżeli boisz się założyć, to miej honor i przeproś za swoją butę
m.
bylem przy zakupach siedmiu laptopow i w firmie jeszcze 12 desktopow i zaden nie mial zainstalowanego systemu tylko wykonana preinstalacje bo do tego sa zobowiazane firmy czlowieku gdy oferuja system wraz z komputerem - wiec sam sprawdz...
a świat ogranicza się do czubka Twojego nosa. gratuluję...
chcesz się założyć, że są firmy i to bardzo duże, które robią całą instalację, a nawet takie, które zostawiają "testowe" wersje zainstalowane do których użytkownik nie ma prawa?
jeżeli jesteś taki przekonany, że masz rację, to załóżmy się.
o samochód. proponuję Toyotę Prius. najwyższa wersja, oczywiście nówka z salonu.
jeżeli jesteś przekonany o swojej słuszności, to się załóż - wygrasz samochód. możemy iść z tym zakładem do notariusza.
a jeżeli boisz się założyć, to miej honor i przeproś za swoją butę
m.