Ameryka a Polska

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Marck9
Re: Ameryka a Polska

Post autor: Marck9 » wtorek 26 lip 2005, 12:44

Śledząc ten wątek przypominają mi się słowa Bogusława Kaczyńskiego, który powiedział w jakimś wywiadzie, że to cud, że w tak niemuzykalnym narodzie jak Polacy urodził się Chopin!!!

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 26 lip 2005, 12:47

...Śledząc ten wątek przypominają mi się słowa Bogusława Kaczyńskiego, który powiedział w jakimś wywiadzie, że to cud, że w tak niemuzykalnym narodzie jak Polacy urodził się Chopin!!!

Pozdrawiam...

Szopen nie był Polakiem. Każdy niezły polski muzyk ma zachodnie nazwisko. Robert Janson, Robert Friedrich........

Marck9

Post autor: Marck9 » wtorek 26 lip 2005, 13:28

Szopen nie był Polakiem. Każdy niezły polski muzyk ma zachodnie nazwisko. Robert Janson, Robert Friedrich........

...

Hehe, racja, nie pomyślałem. Nie zdawałem nowej matury i mnie uczyli, że to był Chopin. Do tego nie miał na imię Robert, a z tego co widzę to też obowiązkowe u muzyka-Polaka.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 26 lip 2005, 14:23

Nie zdawałem nowej matury i mnie uczyli, że to był Chopin.

@@@@@@@@@@@@@@@2

Obydwie pisownie są poprawne. Spytaj polonistę

Marck9

Post autor: Marck9 » wtorek 26 lip 2005, 15:42

...

Nie zdawałem nowej matury i mnie uczyli, że to był Chopin.

@@@@@@@@@@@@@@@2

Obydwie pisownie są poprawne. Spytaj polonistę

...

Wiem o tym ale jest to wymysł połowy lat 90-tych. Tak swoją drogą ciekawe jakby zareagowała pani w okienku na poczcie gdybym odbierał paczkę zaadresowaną na Fryderyk Szopen, a w dowodzie miał wpisane Chopin.

W sumie to Dżordż Bajron też może być poprawnie...

Pozdrawiam

choć nie na temat

Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » środa 27 lip 2005, 08:26

...

u nas na topie jest to, czego nie uswiadczymy w zadnym innym kraju..

...

u nas na topie jest niestety np Rosjanin wykonujący cygańskie piosnki reprezentujący Polskę...

szkoda że nie idziemy odważnie trzymając się naszego prawdziwego folku - przecież jest świetny.

Peter Folk...

Jesteś albo umysłowo chory, albo celowo wprowadzasz zamęt. "Czarne Oczy" to wspaniały kawałek, z akurat dość prymitywną aranżacją i realizacją, ale za to z rewelacyjną melodią, co do której jasne jest, że nie została wymyślona na kolanie i z wykałaczką w zębach. Bo brzmi oryginalnie, naturalnie i z natchnieniem.

Ivan&Delfin są w Polsce popularni wbrew mainstreamowym mediom, tę piosenkę wypromowali po prostu słuchacze, którzy wydzwaniając do rozgłośni radiowych prosili (czyt. błagali) o zapuszczenie od czasu do czasu tego kawałka. Piosenkę pierwsze zaczęły grać rozgłośnie lokalne, a dalej wszystko potoczyło się już samo, bo dobra piosenka zawsze obroni się sama.

I&D nie są na topie. Na topie (którego nie słucha nikt poza szanownymi radiowcami i grupą znajomych) są Monika Brodka, folkowa do bólu, podobnie jak Kayah (i wszystko, co pochodzi z jej wytwórni, tj. Kiljański i Zakopower - kolejni super folkowcy, na dźwięk muzyki których ryby wypływają do góry brzuchami), oraz cuda typu Emi, Tomek Makowiecki itp. Wszystkie te gówna są puszczane przez oficjalne (państwowe) rozgłośnie radiowe na okrągło, setki razy częściej niż Ivan i Delfin.

Dlaczego tak się dzieje, możesz poczytać tu: http://english.aljazeera.net/

rzecz dotyczy USA, ale przecież my podobny system znamy aż za dobrze, szczególnie opisany w partii, którą cytuję:

""Our investigation shows that, contrary to listener expectations that songs are selected for air play based on artistic merit and popularity, air time is often determined by undisclosed payoffs to radio stations and their employees," Spitzer said."

No, to teraz zapraszam do Polski, panie Spitzer. Tu roboty z pewnością długo jeszcze nie zabraknie.

W USA Sony przepłacał, jak zgaduję, radiowców stacji prywatnych. Jednak w Polsce rzecz dotyczy głównie programów Polskiego Radia. Za pomocą którego do kieszeni "artystów promowanych" przepompowuje się setki tysięcy złotych za tzw. tantiemy, z tytułu odtwarzania ich kawałków na antenie. Ludzie ci nigdy nie zarobiliby na siebie sprzedażą swoich nagrań, a żyją i radzą sobie doskonale. To po co - pomijając fakt, że są do tego obiektywnie niezdolni - mają nagrywać dobrą muzykę, skoro wystarcza im ta, którą "tworzą" aktualnie????

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » środa 27 lip 2005, 09:20

"Czarne Oczy" to wspaniały kawałek, z akurat dość prymitywną aranżacją i realizacją, ale za to z rewelacyjną melodią, co do której jasne jest, że nie została wymyślona na kolanie i z wykałaczką w zębach. Bo brzmi oryginalnie, naturalnie i z natchnieniem.

@@@@@@@@@@@@@@

Panu brak najwyraźniej słynnego programu, który był emitowany w polsacie w niedzielę rano. Tam takich (wspaniałych) numerów było 5 na dzień. Proszę pisać meile do kierownictwa stacji, aby wznowili emisję programu. Będzie Pan w siódmym niebie zapewne.

danarasz

Post autor: danarasz » środa 27 lip 2005, 09:32

A takie kawałki, jak "Czarne oczy" najelpiej wykonywała Armia Czerwona, jej chóry.

Awatar użytkownika
Damian2

Post autor: Damian2 » środa 27 lip 2005, 10:04

Jesteś albo umysłowo chory, albo celowo wprowadzasz zamęt.

Takie texty to sobie koleś zachowaj dla domowników. Dla mnie pomysł, tekst, melodia piosenki "Czarne oczy" to chłam i tyle mam do powiedzenia i nic Ci do tego.

"złe kilomeeetry dzielą naaas...":) - tak się chyba zaczyna ten chłam

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » środa 27 lip 2005, 12:15

BINGO!!! chyba wiem o co chodzi z tą polską muzyką i Polakami ogólnie.

Odpowiedzią na pytanie z początku wątku jest sama objętość tego topica to jaki ma on charakter i co się w nim dzieje.

Nie zauważyliście, że zawsze gdy jest "coś tam kontra coś tam" to wiara się do takiego topiku zlatuje jak muchy do miodu? Postują ludzie którzy od roku nie napisali żadnego posta, oprócz głównego wątku wynika kilka mniejszych lub większych wojen lokalnych, często w ogóle nie mających już nic wspólnego z tematem....... my zamiast coś zrobić, dogadać się, połączyć siły skoro jest bida taka i tak ciężko nas wytwórnie ciemiężą i w ogóle dziw że jeszcze meteoryt w nas nie pierdolnął ;) to zamiast tego lubimy się między sobą ponaparzać, żeby było jeszcze bardziej kolorowo

Jak wy chcecie wyjść poza granice z czymkolwiek, jak wewnątrz się nie potraficie dogadać. Oszołomy - zaraz jeszcze będziecie robić wykresy od zera do w ch*j podawać wzory teorie i Bóg jeden wie co jeszcze wymyślicie, żeby się odciągnąć od po prostu ciężkiej pracy. Poza tym zapominacie, że ciągle wylewając szambo na polski przemysł muzyczny lejecie je na własne łby, bo nie zapominajcie, że w tym tkwicie a niektórzy bardzo chcą tkwić, ale to nigdy nie nastąpi -" zły to ptak co własne gniazdo kala" więc skończcie jojczeć jak jakieś baby przy okresie i zróbcie coś dobrego - założę się, że jakbym usłyszał wypociny najgłośniejszych nadawaczy na wszystko to by mi uszy się do tyłka schowały..... EOT(marzenia)

ODPOWIEDZ