Polacy słuchają popu i disco-polo

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Caramba
Re: Polacy słuchają popu i disco-polo

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 00:47

... OK, "moich klimatów nie musicie słuchać", ale... dlaczego ja jestem ZMUSZANY, by słuchać tego, czego tak bronicie? W autobusach, tak miejskich, jak i dalekobieżnych, u fryzjera, pod balkonem, co tydzień na rynku przy kolejnej promocji nowego bankomatu, przy dniach miasta i innych odpustach burmistrza, wójta i wojewody. Od sąsiada przez okno, na pobliskiej budowie, z parkingu przez dzień cały, w sklepach itd. itp. O telewizji z rozsądku nie wspomnę. Wyrzuciłem. Uważacie, że ja mam siedzieć cicho, ale już Wy sami nie szanujecie moich wyborów, których... na dobrą sprawę nie mam. I to jest w porządku?

...
Przepraszam Cie Piotrze Ka, ale czy Ty czytasz to co piszesz?

Bardzo filozoficzne podejście...
Pewien znany psycholog okreslił "filozofowanie" mianem inności psycho-adaptacyjnej, co znaczy po ludzku, "dziwoląg" i nie mowie tego tak sobie, bo znam osobiście taki przypadek, lecz nie w dziedzinie muzyki, ale plastyki, dokładnie malarstwa. Wspominałeś tez o tym ze grupa społeczna która słucha discopolo, Twoim zdaniem nie miała szansy na "wykształcenie" (wychowanie) na poziomie według muzyki którą ty uważasz za sztukę i ok, lecz jeśli ja mam wychowywać i kształcić swoje dzieci na takiej zasadzie jak Ty jesteś wychowany, to dzięki wielkie, bo jeśli po latach wyjdzie na to ze moje dzieciaki to "dziwolągi i filozofy" i ze bez bereciku na głowie nie wyjdą na ulice bo nie wypada, to sorka..., na ułomków wychować ich nie chce. Do czego zmierzam, analizując Twoje opinie i wypowiedzi na jakikolwiek temat, mam wrażenie ze masz "swój świat" i nie liczysz sie z innymi grupami społecznymi - bo czym według Ciebie jest sztuka? Według mnie czymś, co jest przeniesieniem "swej duszy, swych odczuć" na papier, nuty, ściany, fryzurę, jedzenie itd. - już samo to świadczy o czymś nieciekawym, bo śmiesznym jest snuć wyrzuty, ze w tramwaju grają to czego nie trawisz i ze zmuszany jesteś do słuchania tego wbrew własnej woli - normalnie szok co Ty mówisz człowieku - może niedługo dojdzie do tego ze grono ludzi o takim podejściu do życia, wnioskować będzie o zmianę zapisów w Konstytucji PR z uwzględnieniem co jest sztuka a co nie, co można puszczać publicznie a czego nie. Szok, szok, szok!

Wrócę jeszcze do historii o której wspomniałem, mianowicie do znanego mi przypadku gościa od sztuki plastycznej. Wychowywany i kształcony był właśnie według jednych norm wyżej opisanych - dzisiaj biedak, choć kiedyś byl normalnym chlopakiem - chodzi ze spuszczona głową wpatrując sie w jeden punkt przed sobą... Czy w taki sposób Twoim zdaniem ma polegać wychowywanie społeczeństwa? Czt to ma być wbijanie ludzkości na chama - za przeproszeniem - do głowy, że muzyka klasyczna, rockowa i pokrewne są sztuką, a elektroniczna nie? Jeśli tak, to ja już wole i będę wpajał swoim dzieciakom, że DP to też sztuka jak każda inna.

Pozdro.

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 01:03

...

Przykład 1: http://www.mediafire.com/?wjpsoguzzhn

Przykład 2: http://www.mediafire.com/?txncxmjnvex

Probki utworów zostaly udostępnione mi, przez mojego przyjaciela, producenta muzycznego, który wyrazil zgodę na ich pubkikacje, jako przykłady na forum.
Pozdrawiam...

przedstawiony, nurt muzyczny mozemy smialo zakwalifikowac do tzw. euro-denso transu czyli muzyki dyskotekowej. moim zdaniem bryndza straszna, byc moze dobrze wyprodukowana ale niepotrzebna, ktora mogla kogos poruszac ale jakies 10 lat temu, ktos pamieta Robert Miles "Children" ? on to zapoczatkowal
...
Zatem Panowie, aż miło to "słyszeć", w końcu tak gnojone discopolo doczekało sie konkretnego nazewnictwa i gatunku muzycznego jakim jest euro-dance, bo przedstawione przykłady to nic innego jak dzisiejsze produkcje discopolowe. Nie zgodzę sie natomiast ze stwierdzeniem ze "...niepotrzebna i bryndza". już sie odniosłem do takiego stawiania sprawy, co ja sądzę na ten temat - odpowiadając Piotrowi Ka - a jeśli sie mylę, to proszę o konkrety - co dzisiaj (co sie sprzedaje) nie jest bryndzą i jest potrzebne? Az jestem bardzo ciekaw co takiego?

PS: Nie jest to wzornictwo R. Milles'a, tylko jakas tam sobie grająca próbna linia melo wokalu.
Hey.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 18 maja 2008, 01:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:15 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 01:35

...... [...] mozna artystycznie, ambitnie i z sukcesem komercyjnym

[...]
http://www.youtube.com/watch?v=u3njX4nSO5U
http://www.youtube.com/watch?v=hxhM37uMJJc

### Beatnick, te dwa Twoje przykłady [Royksopp - What Else Is There (Trentemoller Remix) oraz Trentemoller: Moan], to rzeczywiście bardzo dobre rzeczy! Do tego videoclipy na wysokim poziomie artystycznym. Szkoda, że tego typu "komercja" (hm?) nie funkcjonuje w szerszej świadomości społecznej, nie mówiąc o środkach masowego rażenia - och, pardon - masowego przekazu. I to nie jest kwestia "podoba się / nie podoba się" (na przykład niekoniecznie to moje tempo). Tutaj mamy do czynienia naprawdę z wartościowymi rzeczami, nie kiczowatymi, zrobionymi na poziomie, przemyślanymi i z przesłaniem, a do tego mające cechy jednak rozrywkowe.

...
Przyznam racje, nuta gicior, ale czy nadająca sie do klubu? Raczej relaksacyjne motywy, dla odprężenia i do posłuchania, choć momentami zalatuje "muzyka depresyjną" - nie dla mnie - a my mówimy tu o muzyce tanecznej. Realizacyjnie zawodowa robota.

Co powiecie na temat tego:
http://youtube.com/watch?v=FNwzVed7MzE
Cala Europa przy tym szalała i szaleje nadal.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 18 maja 2008, 01:47

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:15 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 01:53

...Przepraszam Cie Piotrze Ka, ale czy Ty czytasz to co piszesz?

Bardzo filozoficzne podejście...
Pewien znany psycholog okreslił "filozofowanie" mianem inności psycho-adaptacyjnej, co znaczy po ludzku, "dziwoląg" i nie mowie tego tak sobie, bo znam osobiście taki przypadek, lecz nie w dziedzinie muzyki, ale plastyki, dokładnie malarstwa. Wspominałeś tez o tym ze grupa społeczna która słucha discopolo, Twoim zdaniem nie miała szansy na "wykształcenie" (wychowanie) na poziomie według muzyki którą ty uważasz za sztukę i ok, lecz jeśli ja mam wychowywać i kształcić swoje dzieci na takiej zasadzie jak Ty jesteś wychowany, to dzięki wielkie, bo jeśli po latach wyjdzie na to ze moje dzieciaki to "dziwolągi i filozofy" i ze bez bereciku na głowie nie wyjdą na ulice bo nie wypada, to sorka..., na ułomków wychować ich nie chce. Do czego zmierzam, analizując Twoje opinie i wypowiedzi na jakikolwiek temat, mam wrażenie ze masz "swój świat" i nie liczysz sie z innymi grupami społecznymi [...]

### Wolę być "dziwolągiem", niż sformatowanym identycznie do reszty - klonem stopionym z masą. Najczęściej to właśnie wariaci zmieniali świat. "Grupy społeczne"? Powołujesz się na psychologa, a wiedz, że niejeden powie, iż "społeczeństwo", to abstrakt. Co to jest? "Pan, pani...", cytując Maklakiewicza, czy tam Himilsbacha, ale także i Ty, jak i ja. No właśnie, ja także jestem częścią owego "społeczeństwa". Czyli co, ja mam się dostosować (czyt. sformatować) i stać się podobnym większości? W imię czego? Tylko dlatego, że w jakiejś "grupie społecznej" jest większa ilość łebków? W średniowieczu większość sądziła, że ziemia jest płaska, dziś większość słucha słabej muzyki. W średniowieczu byście spalili mnie na stosie, a ja nadal bym krzyczał, co sądzę. Dziś potępiacie mnie, ja mówię swoje. A potem wsiadam do autobusu i tam z głośnika słyszę "Wasze klimaty". Niestety, ja tego wyłączyć nie mogę (i pewnie nikt poza kierowcą, a i on zapewne ma nakaz, bo są to także całe bloki reklamowe). Więc co, mam się cieszyć i przyłączyć się? Zlać się z masą? Jasne, mogę nie jeździć autobusami, powiecie pewnie.

"Od roku 2004 w celu zwiększenia bezpieczeństwa w autobusach montuje się system monitoringu, a od roku 2005 pojawiły się pierwsze audiowizualne zestawy wyświetlające pasażerom spoty reklamowe, jak również film o historii i zabytkach Torunia."
[cytat]

Czt to ma być wbijanie ludzkości na chama - za przeproszeniem - do głowy, że muzyka klasyczna, rockowa i pokrewne są sztuką, a elektroniczna nie? Jeśli tak, to ja już wole i będę wpajał swoim dzieciakom, że DP to też sztuka jak każda inna.

### Twój wybór, Twoje dzieci. Ale i ja poproszę o prawo wyboru...
Tu się zresztą także nie zrozumieliśmy. Nic tak nie jest mi bliskie, jak właśnie elektronika. Ale e_l_e_k_t_r_o_n_i_k_a.

...
Spoko, rozumiem Cie doskonale i nie twierdze ze masz sie sformatować, lecz umieć dostrzec i tę dobrą stronę nawet w tym co Cie "gryzie w uszy".
Widzisz..., jak to sie mówi...?, chyba "zboczenie zawodowe" (mówię o sobie), ale ja osobiście sluchając linków jakie przedstawił (chyba) kolega Beatnick, choć nie słucham czegoś takiego i nie trafia to do mnie, to jednak potrafiłem dostrzec w tych kawałkach inne rzeczy - niekoniecznie przekaz autora utworu - ale zagadnienia technicznego wykonania, pomysłu na miks, aranżację itp. Tu według mnie jest sedno tematu. Musimy sie jako Polacy, nauczyć dostrzegać dwie strony medalu, bo zawsze są dwie, a kto widzi wyłącznie jedna - tylko tą "beee" - to jak wspomnialem już wcześniej, lecz inaczej... - albo musi sie leczyć, jeśli nie jest za pozno..., albo w kartonie po starym TV i urządzić sobie swój "pokoik" i pomalować go na różowo

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 01:58

....... Co powiecie na temat tego:
Cala Europa przy tym szalała i szaleje nadal....

Krowy w Europie też niedawno szalały...

...
Heh..., nie kumam Twoich intencji? Jeśli to był żart - to spoko, udany..., ale jesli nie... - to żal aż du...ę ściska, a mój pies wyje "O POMSTE DO NIEBA!!!"

Caramba

Post autor: Caramba » niedziela 18 maja 2008, 02:06

...

Tu się zresztą także nie zrozumieliśmy. Nic tak nie jest mi bliskie, jak właśnie elektronika. Ale e_l_e_k_t_r_o_n_i_k_a.

...
Zatem daj mi na maila, bądź tu na forum to co jest Ci tak bliskie. Ja lubię słuchać - w dosłownym tego słowa znaczeniu - i nie tylko muzyki. Zawsze umiem (jeśli nie to przynajmniej się staram) wyczaić coś w kawałku, co przyciągnie moją uwagę

beatnick

Post autor: beatnick » niedziela 18 maja 2008, 02:10

......

Przykład 1: http://www.mediafire.com/?wjpsoguzzhn

Przykład 2: http://www.mediafire.com/?txncxmjnvex

Probki utworów zostaly udostępnione mi, przez mojego przyjaciela, producenta muzycznego, który wyrazil zgodę na ich pubkikacje, jako przykłady na forum.
Pozdrawiam...

przedstawiony, nurt muzyczny mozemy smialo zakwalifikowac do tzw. euro-denso transu czyli muzyki dyskotekowej. moim zdaniem bryndza straszna, byc moze dobrze wyprodukowana ale niepotrzebna, ktora mogla kogos poruszac ale jakies 10 lat temu, ktos pamieta Robert Miles "Children" ? on to zapoczatkowal
...
Zatem Panowie, aż miło to "słyszeć", w końcu tak gnojone discopolo doczekało sie konkretnego nazewnictwa i gatunku muzycznego jakim jest euro-dance, bo przedstawione przykłady to nic innego jak dzisiejsze produkcje discopolowe. Nie zgodzę sie natomiast ze stwierdzeniem ze "...niepotrzebna i bryndza". już sie odniosłem do takiego stawiania sprawy, co ja sądzę na ten temat - odpowiadając Piotrowi Ka - a jeśli sie mylę, to proszę o konkrety - co dzisiaj (co sie sprzedaje) nie jest bryndzą i jest potrzebne? Az jestem bardzo ciekaw co takiego?

PS: Nie jest to wzornictwo R. Milles'a, tylko jakas tam sobie grająca próbna linia melo wokalu.
Hey....

Tylko szkoda, ze nikt nie chce lub nie potrafi zrobic dobrej muzyki tanecznej, ktora bylaby grana szeroko w klubach poza granicami kraju.

[ja stawiam, ze nie potrafi]

tylko tworzy sie jakies takie wlasnie zachowawcze euro-densowe granie sprzed 10 lat, tylko aby przypadkiem nie wystraszyc jakiejs gospodyni domowej, i sie sprzedac do radia gdzie koledzy pomoga. a jak radio czesto zagra, to i lud kupi, bo lubi piosenki ktore juz raz slyszalo :]

zwlaszcza te z chwytliwym refrenem jak np. ten

http://youtube.com/watch?v=6Uk5nbnAFuY

beatnick

Post autor: beatnick » niedziela 18 maja 2008, 02:22

......... [...] [i]mozna artystycznie, ambitnie i z sukcesem komercyjnym

[...]
http://www.youtube.com/watch?v=u3njX4nSO5U
http://www.youtube.com/watch?v=hxhM37uMJJc

...
Przyznam racje, nuta gicior, ale czy nadająca sie do klubu? Raczej relaksacyjne motywy, dla odprężenia i do posłuchania, choć momentami zalatuje "muzyka depresyjną" - nie dla mnie - a my mówimy tu o muzyce tanecznej. Realizacyjnie zawodowa robota.

Co powiecie na temat tego:
Cala Europa przy tym szalała i szaleje nadal....

Mylisz klub z dyskoteka, czy Trentemoller nadaje sie do klubu?!

to jest wlasnie muzyka klubowa wiec jak sie ma nie nadawac, posluchaj what else is there na dobrym naglosnieniu, dol w produkcjach trentmolerra po prostu wyrywa serce i kaze ci myslec jak on to robi?

tutaj remiks ktorym zaczal swoj pochod po klubach calego swiata,
http://www.youtube.com/watch?v=4kGqLKinAxg

morderczy bas, z tej piosenki pozamiatal na parkietach calego swiata.

a Twoj przyklad to jezeli nie zart, to chyba czas najwyzszy obudzic sie w XXIw. taka muzyka grana jest juz tylko na weselach, densingach i w prowincjonalnych dyskotekach.

ODPOWIEDZ