Domowe studio nagrań

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Domowe studio nagrań

Post autor: matiz » sobota 01 lis 2003, 16:46

L1 i L2 u mnie spada do kosza na smiecie ..... od dzisiaj zapominam o tych PLAG -Inach

Bogaty jestes

oczywscie mowimy cały czas o 24 bit.

Jezeli tak, to jedyne, co zyskujesz, to moc obliczeniowa przy zgraniu. Nie o tym mowilismy!

Poza tym L1 byl tylko przykladem.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 01 lis 2003, 18:46

A potem wielki płacz, gdy podczas miksu okaże się ten wokal na tle reszty straci swoją dynamikę i będzie nienaturalny.

Chyba jesteśmy świadkami zawodów - "jak skomplikować sobie życie"

Jednak pomysł z odpowiednio użytym Joemeekiem był najlepszy, no ale tam nie ma presetów ...

Master dał bardzo dobry przyklad , jak nasycic dzwiek, bardzo dobry Pomysł moim zdaniem .zreszta sam podobną konfiguracje stosuje i działa zawodowo . a co do dynamiki, No chyba kolega ALT pomylil pojecia .dzwiek absolutnie nie traci nic z Dynamiki, Proponuje ALt przeczytaj jescze raz co Widze sami zawodowcy , co sie tyczy presetow.... ... nigdy nie korzystam , zawsze trzeba własnej ingerecji aby co kowleik działało poprawnie ,

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 01 lis 2003, 19:02

...Propozycja do wszystkich , darujcie sobie L1 , L2 itd ,...... Przeprowadziłem testy ..... najlepszy efekt uzykałem..... nagrywajac nastepujaco . :

Sygnał---> przetworniki A/D 24 - 96 ---->UV22 apogee ( soft) ----> vintyge warmer PSP jako limiter fast ( bardzo delikatnie tylko najwyzsze piki) ---> DYSK .

A po co ten UV22, a właściwie to dlaczego w tym miejscu?? Czy ja dobrze widzę, dithering przed kompresją? Toż to kompletnie bez sensu!

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 01 lis 2003, 19:15

A po co ten UV22, a właściwie to dlaczego w tym miejscu?? Czy ja dobrze widzę, dithering przed kompresją? Toż to kompletnie bez sensu!

...

jesli dobrze przeczytałem, to Master pisał o PSP , jako limiterze , a nie kompresorze

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 01 lis 2003, 19:22

......Propozycja do wszystkich , darujcie sobie L1 , L2 itd ,...... Przeprowadziłem testy ..... najlepszy efekt uzykałem..... nagrywajac nastepujaco . :

Sygnał---> przetworniki A/D 24 - 96 ---->UV22 apogee ( soft) ----> vintyge warmer PSP jako limiter fast ( bardzo delikatnie tylko najwyzsze piki) ---> DYSK .

...

tak, mała pomyłka , UV22, na samym koncu , po PSP -Vintage .. ktory działa jako Limiter, nie kompresor i to bardzo delikatnie ,. ZAZNACZAM ! duzo lepiej działa niz L1 lub L2

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 01 lis 2003, 19:29

L 2 ktory jest w miare nowym dziełem Wavsa nie działatak znowu tak dobrze jak by sie mozna spodziewac znajac L1 ,ale to moje skromne zdnaniem, PSP jako limiter i to 3 pasmowy zprawdza sie o 100 % lepiej .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 01 lis 2003, 20:00

Różnica pomiędzy limiterem i kompresorem jest ilościowa, nie jakościowa i sprowadza się do ekstremalnych wartości parametrów w tym pierwszym, ale ogólna zasada działania obu jest identyczna. Stosowanie ditheringu przed wszelką obróbką, a zwłaszcza dynamiczną jest nieporozumieniem.

Natomiast pojęcie limiter wielopasmowy jest do pewnego stopnia mylące.

Nie podważam sensu kontruowania i stosowania limiterów wielopasmowych (to bardzo przydatne procesory masteringowe), jednak należy pamiętać, że sygnał ograniczony dynamicznie w kilku pasmach nie zapewnia ograniczenia dynamicznego po złożeniu pasm, w tym sensie, że nie ma żadnej gwararancji, że wartość chwilowa takiego sygnału nie będzie momentami przekraczać dowolnie ustawionego progu.

Nie wydaje mi się, żeby stosowanie procesora wielopasmowego przy nagrywaniu było najszczęśliwszym rozwiązaniem. Z zaproponowanych tu metod, ta zaproponowana przez matiza jest całkiem rozsądnym kompromisem, pod warunkiem poprawnego ustawienia poziomu na wejściu limitera (tak, żeby prawie nigdy się nie włączał).

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 01 lis 2003, 22:03

hmm, w roztargnieniu , zapomniałem napisac ze takie ustawienie wtyczek, stosuje , przy nagrywaniu z Mixera ,. SUMY . a nie oddzielnych sladow,..... Inaczej........

Instrumenty ------ > Mixer ( Yamaha 02 R 96) złacze ADATowe -----> Motu 2408 mk3 ---> PSP ----> Apogee uv22 ( programowy )---> Dysk . do niedawna stosowałem lub L1 w miwjscu PSP . niestety nie działa az tak dobrze , L 2 cos kombinuje , dzwiek robi sie mniej klarowny , nawet gdy działa nie limitując .

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 01 lis 2003, 23:40

O czym wy piszecie - o roznicach w sygnale z ditherem i bez?!? I kto to slyszy? Mowimy o ewidentnych roznicach wynikajacych z malej rozdzielczosci bitowej albo... jest pozno

L1 w miwjscu PSP . niestety nie działa az tak dobrze , L 2 cos kombinuje , dzwiek robi sie mniej klarowny , nawet gdy działa nie limitując

Przepraszam - umyj uszy albo zrob stary test z faza

Zgodze sie, ze sygnal po przepuszczenieu przez VW jest "bardzziej klarowny" - to sa kwestie subiektywne i nie podlegaja dyskusji. Ale jezeli L2 (czy L1) "cos kombinuje, nawet gdy nie dziala", to sprawdz odsluchy.

MSPANC.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 01 lis 2003, 23:42

Z zaproponowanych tu metod, ta zaproponowana przez matiza jest całkiem rozsądnym kompromisem, pod warunkiem poprawnego ustawienia poziomu na wejściu limitera (tak, żeby prawie nigdy się nie włączał)

A skad wiedzialem, ze Ty mnie zrozumiesz?

ODPOWIEDZ