Stawki - czy "oni" powariowali, czy może ja?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
NoRd384
Re: Stawki - czy "oni" powariowali, czy może ja?

Post autor: NoRd384 » czwartek 14 cze 2007, 16:15

nie ważne, czy powstał pod wpływem natchnienia, czy może jest wynikiem kilkunastu lat nauki... a może i efektem przypadku, ktoś nam płaci, my mu dostarczamy gotowy produkt.
Ktoś wymyśla melodie, ktoś algorytmy... nie widzę tutaj żadnej różnicy.
Uważam że muzyka to sztuka a muzyk to artysta, mistrz w swojej kuchni. Produkt z pod reki mistrza nie jest produktem tylko sztuką, arcydziełem. A za stukę/ arcydzieło zawsze trzeba zapłacić odpowiednie pieniądze.
Słuchając jednak radia i TV dochodzę do wniosku ze rzeczywiście muzyków nalezy dzielić na 2 grupy. Mistrzów/artystów i tych którzy tłuką masówkę i których utwory sa tylko produktem.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 14 cze 2007, 17:19

IHMO:
1.) nie żyjemy w żadnym zaścianku. To, że człowiek najpierw musi dotknąć wiemy już od czasów Chrystusa (patrz niewierny Tomasz). Znawcy problemu znajdą pewnie dziesiątki wcześniejszych przykładów.
Ale czasy Chrystusa były ponad 2007 lat temu i kultura oraz mentalność ludzi innych krajów poszła daleko do przodu. A my jak te baby na targu... 100 lat za murzynami.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » czwartek 14 cze 2007, 17:33

Mysle, ze roznica pomiedzy "artysta" a rzemieslnikiem jest przede wszystkim taka, ze rzemieslnik doskonale wie ile wziasc za dzielo, a po drugie najczesciej wykona zlecenie duzo lepiej (czyt. - idealnie wpasuje sie w zamysl klienta) niz zrobilby to tzw. "artysta". Tak wiec proponuje nareszcie zejsc na ziemie i rozpoczac dyskusje o stawkach minimalnych.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 cze 2007, 17:48

......
Co do zaniżania cen i wogole prowadzenia biznesu hmm...
Polecam stronke http://sukcestwojejfirmy.com/

ODPOWIEDZ