Płyty CD-R - co słyszą audiofile?
We wszystkich próbach jakie robiłem kopia nigdy nie różniła się od oryginału. Zgranie kopii po cyfrze także zawsze było identyczne z porównywanym oryginałem.
Potwierdzam, też robiłem takie próby i to wielokrotnie.
Potwierdzam, też robiłem takie próby i to wielokrotnie.
Re: Płyty CD-R - co słyszą audiofile?
Tak czy siak, wedelug mnie problem lezy po stronie odczytu. A nie widze problemu zeby audiofilkie Cedeplajery za XXXtys $ nie ogly miec odczytu z kodkladniejsza korekcją błędu. Chcialzby takiego jak zwykle napedy komputerowe.
Nie całkiem, sprawa jest taka że zapis audio ma mniej słów korekcyjnych niz zapis danych. Więc juz na starcie jest niejako upośledzony.
Zobacz - płyta CD ma 650mb lub 74min zapisu (albo 700/80). 74 minuty *60 sek*2 bajty na próbkę * 2 kanały * 44100 = 783216000bajtów = 746MB (licząc 1MB=102KB, 1KB=1024bajty).
Więc na standardowym CD-data mamy prawie 100MB mniej danych niz na CD-audio. Wynika to m.in. z większej ilości słów korekcyjnych, choć nie tylko.
Do tego dochodzi sprawa retransmisji o której pisałem...
Więc nawet najdroższe odtwarzacze nie mają żadnych szans z rippowaniem na kompie z CDkiem za stówe... tak to czasem bywa.
Inna sprawa na ile to zjawisko naprawdę występuje w praktyce, jak wynika z postu Oneman nie jest to częste.
Jednak spotkałem się ze czyjąś zdumioną opinią - chyba tu na forum - ze "każdy CD brzmi inaczej, ale jak na nim nagram WAV to bez względu jak słaby CD wezmę to zawsze brzmi tak samo". Coś w tym jest
[addsig]
Nie całkiem, sprawa jest taka że zapis audio ma mniej słów korekcyjnych niz zapis danych. Więc juz na starcie jest niejako upośledzony.
Zobacz - płyta CD ma 650mb lub 74min zapisu (albo 700/80). 74 minuty *60 sek*2 bajty na próbkę * 2 kanały * 44100 = 783216000bajtów = 746MB (licząc 1MB=102KB, 1KB=1024bajty).
Więc na standardowym CD-data mamy prawie 100MB mniej danych niz na CD-audio. Wynika to m.in. z większej ilości słów korekcyjnych, choć nie tylko.
Do tego dochodzi sprawa retransmisji o której pisałem...
Więc nawet najdroższe odtwarzacze nie mają żadnych szans z rippowaniem na kompie z CDkiem za stówe... tak to czasem bywa.
Inna sprawa na ile to zjawisko naprawdę występuje w praktyce, jak wynika z postu Oneman nie jest to częste.
Jednak spotkałem się ze czyjąś zdumioną opinią - chyba tu na forum - ze "każdy CD brzmi inaczej, ale jak na nim nagram WAV to bez względu jak słaby CD wezmę to zawsze brzmi tak samo". Coś w tym jest

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Zapewne system korekcji błędów działa według jakiegoś algorytmu prawdopodobnie każdy producent ma swój... Tak wiec wydaje mi się ze wynik moźe być różny w zależności od producenta.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
Temat widzę wraca po kilku latach. Dodam parę słów do swojego postu z początku tematu. Przegrywałem oryginalną płytę audio na jakiegoś taniego CD-R (w samochodzie nie wożę oryginalnych płyt) w Nero dołączanym do nagrywrki. Jak już wcześniej pisałem zauważyłem "na ucho" różnice w brzmieniu przegranego materiału - był bardziej stłumiony i dudniący. Ponieważ myślałem że mam "omamy słuchowe"
zripowałem po jednym kawałku z obu płyt (tak, tak to był ten sam kawałek) i ku mojemu zdziwieniu rozmiar był o pare kB różny. Niestety z braku WaveLaba nie sprawdzałem odwracaniem fazy.
Co ciekawe jak wziełem markowego CD-R Dysana kawałki były identyczne i na ucho i na "rozmiar". Nigdy więcej nie miałem takiej sytuacji ale to może jest jak z UFO: na milion doniesień 999 999 to balony meteorologiczne
Nie wiem, ale kurcze widziałem to na własne oczy i uszy
, a potem nigdy nie udało mi się tego powtórzyć
Pozdrawiam

Co ciekawe jak wziełem markowego CD-R Dysana kawałki były identyczne i na ucho i na "rozmiar". Nigdy więcej nie miałem takiej sytuacji ale to może jest jak z UFO: na milion doniesień 999 999 to balony meteorologiczne

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
...Temat widzę wraca po kilku latach. Dodam parę słów do swojego postu z początku tematu. Przegrywałem oryginalną płytę audio na jakiegoś taniego CD-R (w samochodzie nie wożę oryginalnych płyt) w Nero dołączanym do nagrywrki. Jak już wcześniej pisałem zauważyłem "na ucho" różnice w brzmieniu przegranego materiału - był bardziej stłumiony i dudniący. Ponieważ myślałem że mam "omamy słuchowe"
zripowałem po jednym kawałku z obu płyt (tak, tak to był ten sam kawałek) i ku mojemu zdziwieniu rozmiar był o pare kB różny. Niestety z braku WaveLaba nie sprawdzałem odwracaniem fazy.
, a potem nigdy nie udało mi się tego powtórzyć
Pozdrawiam...
To jest możliwe... ale nie chce mi się pisac o co w tym chodzi za dużo tego...

Pozdrawiam...
To jest możliwe... ale nie chce mi się pisac o co w tym chodzi za dużo tego...
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
Kilka kB to jest jeden sektor danych na płycie. Po prostu podczas ripowania program zgrał o jeden sektor za mało, najprawdopodobniej pod koniec utworu.
- AllShotgun
heheh Pozwole sobie nie stety to świadczy o mało wyczulonym słuchu, prosze pana, chyba że chodzi panu o kable cyfrowe, w analogu przewody to podstawa przecież one nie są przezroczyste dla prądu, za pomoca kabli możemy rególowac wiele parametrów. Zrobiłem wiele testów i róznica mniedzy np Vivanco kablem a Klotz La grange jest taka że nie moge na vivanco słuchać mucyki dłużej niz 10 min.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
ech nie (...) tyle.....chyba ze mowimy o jakis kompletnie gownianych kablach..bo akurat vivianco to kompletne gowno a nie firma.....dostales zasniedzona miedz i porownujesz..podstawa - beztlenowa mi bedzie problem
...ech nie (...) tyle.....chyba ze mowimy o jakis kompletnie gownianych kablach..bo akurat vivianco to kompletne gowno a nie firma.....dostales zasniedzona miedz i porownujesz..podstawa - beztlenowa mi bedzie problem...
Naprawdę aż taka różnica jest z tymi kablami ?
Naprawdę aż taka różnica jest z tymi kablami ?
......ech nie (...) tyle.....chyba ze mowimy o jakis kompletnie gownianych kablach..bo akurat vivianco to kompletne gowno a nie firma.....dostales zasniedzona miedz i porownujesz..podstawa - beztlenowa mi bedzie problem...
Naprawdę aż taka różnica jest z tymi kablami ?...
NO jak porównasz "drut" do standardowego kabla klasy KOLTZ (7zł metr) to coś tam usłyszysz
Naprawdę aż taka różnica jest z tymi kablami ?...
NO jak porównasz "drut" do standardowego kabla klasy KOLTZ (7zł metr) to coś tam usłyszysz