Polacy słuchają popu i disco-polo

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
pixel
Re: Polacy słuchają popu i disco-polo

Post autor: pixel » sobota 17 maja 2008, 20:02

Ja czegos tu nie czaje. "Uprawiam" gatunek muzyki ktory mi odpowiada (psychedelic trance), mam swoich sluchaczy, zainteresowanie, gram na imprezach... mam wszystko czego mi trzeba. Pomimo ze jest to malutki "underground", mi to w zupelnosci odpowiada.
I co najlepsze niechcialbym zeby nagle caly swiat uznal ze to psy-trance jest najbardziej "tworczym" czy "artystycznym" gatunkiem muzycznym, a pop i DP spadloby do "podziemi".
Tym samym nie mam jakichs "pretensji" do swiata o to ze np Michael Jackson stal sie gwiazda, zarobil krocie itp itd. Nie przeszkadza mi to zupelnie.
Co wiecej, uwazam (jako producent muzyki elektronicznej) ze w porównaniu Klaus Shulze'a do Jacksona ten drugi wygrywa
To ze cos jest wesole nie znaczy ze musi byc robione tylko dla siana i bez ambicji.

Awatar użytkownika
orbita

Post autor: orbita » sobota 17 maja 2008, 20:08

...

Ale OK, ja tam już swoje wiem.
...

Właśnie Panie Piotrze K. Zawsze wie Pan wszystko... Innych zdania się nie liczą ... Pana muzyka Najlepsza ... Ludzie słuchający innej muzyki to klasa niższa, bo bez gustu artystycznego... itp ...itp.

Chłopie chcesz zmienić Świat i ludzi ale ci się to nie uda. Złotej płyty też ci nie wróżę. Ludzie pracujący fizycznie w tym kraju chcą iść w sobotę do Ogródka Piwnego, walnąć z żoną piwko i potańczyć trochę przy kapeli Disco Polo. To jest dla nich relaks. Marzą o tym już od poniedziałku. Ty odbierasz to jako sztukę bo to muzyka, a oni jako tylko i wyłącznie zabawę. Oczywiście mogą iść do teatru. Tylko bilet na "Lord of the Dance" kosztował w moim mieście 260zł. (jedna czwarta ich wypłaty)

Więc proszę cię PRZESTAŃ bo osoba która wpisze w wyszukiwarkę Disco Polo i przeczyta Twój post poczuje się gorsza niż inni. A z tego co wiem i krążę po forach internetowych to nie tylko tu wypisujesz swoje "wielkie" przesłania na temat "Co to jest sztuka i kogo słuchać"

Pozdrawiam ! ...

Problem w tym , ze spoleczenstwo w Polszy jest naprawde bardzo strute. Glownie przez media , ktore nie daja wyboru. Dziwne by nie sluchali tego czego sluchaja jak karmieni sa bezustannie taka a nie inna papka.
Najlepsze, ze spotykam tu wypowiedzi na zasadzie: jak sa zatruci to podtrujmy ich jeszcze bardziej a dzieki temu niezla mamone z nich zczeszemy.

beatnick

Post autor: beatnick » sobota 17 maja 2008, 20:22

...**********************

Polski clubbing?! ekhmmmkhmmm ?! O_o !?!? to jest taki gatunek muzyczny?! nie wiem, moze chciales napisac muzyka klubowa, ale zaraz potem piszesz East Clubbers, ktore z muzyka klubowa nie ma nic wspolnego, a jest definicja jazdowej wiksy, z ktorej fani muzyki klubowej maja ubaw....
Kolego widzę, że masz większe info! polski clubbing to tak dla uproszczenia. Generalnie nazywaliśmy to w tamtym okresie Polską Sceną Klubową - była nas garstka a nasze numery grane były wszech i wobec. Nie był to co prawda prawdziwy clubbing a raczej na ogół HandsUp'y. Jednak cieszyło się to popularnością niezmierną chociaż internet jeszcze był niezbyt popularny a wydawcy woleli import niż swoich promować. Zresztą chyba w 2004- albo 2005 był wywiad z Jarkiem z EC więc proponuje wrócić do archiwum. Tuż po wydaniu ich płyty eQuality. ...
jezeli wspominasz EC
http://youtube.com/watch?v=R_CsMh1xu7
to nie wstyd Wam ze ta "klubowa" piosenka jest, mowiac eufemistycznie "pozyczona"?
http://youtube.com/watch?v=gdI2b1AUExA

i niech nikt nie wmawia ze dajecie ludziom to czego chca sluchac
poprostu macie swoj target ktory to kupuje:

http://pl.youtube.com/watch?v=5bpyk-BKO-k

Pocieszajace jednak jest to ze na swiecie takie kompromisy nie sa konieczne i wieksze uznanie w skali swiatowej zyskuja ambitne produkcje taneczne, a produkcje typu dance po prostu urozmaicaja prowincyjny folklor.

mozna artystycznie, ambitnie i z sukcesem komercyjnym

http://www.youtube.com/watch?v=TxqP1tdOP_A
http://www.youtube.com/watch?v=u3njX4nSO5U
http://www.youtube.com/watch?v=hxhM37uMJJc

czemu Velu nie zajmiesz sie taka muzyka?
uszczesliwilbys duzo wiecej ludzi, zdobyl uznanie i wieksze pieniadze.

Ja wiem dlaczego, bo tak jest duzo trudniej, lepiej isc na latwizne i kreowac muzyczny kompost.

wcale nie widze w tym nic zlego, ale dorabianie do tego ideologii i nazywanie tego muzyka klubowa jest po prostu smieszne.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 17 maja 2008, 20:23

I nikt mnie nie przekona

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » sobota 17 maja 2008, 20:25

dzizzz dobija mnie jak niektorzy proboja naprawic swiat
Jak ktos chce to slucha czego innego niz to co leci w radio. Jakos niektorzy potrafia wybrac inna muzyke a ci co sluchaja tego co popadnie to ludzie dla ktorych muzyka jest po prostu tłem w zyciu. No i tych drugich nigdy sie nie nawróci!! ZROZUMCIE TO!
Uwazacie ze polacy sa struci - bzdura.
Jak ktos czuje ze go jara metal to bedzie go sluchal. Kazdy ma swoje preferencje muzyczne i ich nie zmieni. Probojecie wmowic swiatu ze to WASZ gatunek muzyki ktory robicie jest jedynym wlasciwym. Kazdy moze tak powiedziec - KAZDY!
Robicie z ludzi debili ktorzy nie potrafia sluchac tego co chca. To jak wytlumaczycie fakt ze jakos niektorzy sluchaja jednak innej muzyki? Cudem? Przyjechali z zagranicy z wiedza co dla nich dobre?? NIE! Stwierdzili ze potrzebuja czegos innego, poszukali i znaleźli.
Pozostala czesc natomiast slucha tego "plebsowego" popu bo trafia w ich gusta. Wiec po jaka cholere maja sluchac muzyki ktora w ich gusta nie trafia??
Co maja powiedziec np malarze/rysownicy?? Jaki procent spoleczenstwa zwraca uwage na ich sztuke?? Garstka. I co? Maja sie pochlastac z tego powodu? Czy wmawiac wszystkim ze: "ten obraz ci sie wcale nie podoba! tobie musi podobac sie to co mi sie podoba!"

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 17 maja 2008, 20:32

...Velu, Twoje utwory w sieci można znaleźć jako "DJ Velu" (np. coś w ten deseń)?

Właściwie szkoda, że nie odpowiedziałeś mi na posta z poprzedniej strony, ale... ja już wobec powyższego nie mam więcej pytań.

Taaak, możecie sobie uważać, że Lisa Gerrard, Arvo Pärt, Klaus Schulze itd., to kilka klas niżej. Teraz już właściwie możecie mówić sobie wszystko. Muzyka przemówiła.

Z całym szacunkiem -
pozdrawiam.

...

PiotrK tak to ja - rzadko wydaję na dzień dzisiejszy coś pod nickiem DJ Velu - to tak raczej z doskoku. Raczej zajmuję się aranżowaniem i nagrywaniem numerów innych wykonawców - generalnie chyba wszystkich liczących się w branży. A prywatnie? słucham naprawdę wszystkiego po trosze! Nikt mi się nie każe zamykać na DP! rozumiem wiele gatunków muzyki, często biorę udział w różnych Jam sesions , i nigdy! ale to nigdy nie powiedziałem, że któraś muzyka jest niepotrzebna! DP również jest potrzebne choćby do wspomnianego piwka! Inna sprawa to kasa! wiadomo, że jeśli coś popularnego czyli łatwego dla przeciętnego śmiertelnika lub nawet ponadprzeciętnego piwosza to sprzeda się więcej czyli kasa większa. przeciętna 13 latka nie kupi Warszawskiej jesieni tylko Dodę - więc Doda jest potrzebna! Na weselu też nie wyobrażam sobie ewidentnego braku DP! Jeśli już porównujecie muzykę do odkurzaczy to jeśli mam po prostu wyczyścić dywan to zrobię to seryjnym odkurzaczem a na szczoteczką do zębów! chociaż pewnie szczoteczką bym to zrobił dokładniej i efekt byłby większy ale jednak przeciętny człowiek wyciągnie odkurzacz. Na weselu też łatwiej podpitemu uczestnikowi łatwiej jest zjeść mandarynkę niż kokosa chociaż może kokos lepszy? Wiem, że to może głupie porównania ale chyba każdy wie o czym mówię!

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » sobota 17 maja 2008, 20:35

to ja dorzuce: http://www.youtube.com/watch?v=QTxUwDGRHqw

Utwor dla wiekszosci bedzie badziewnym trance z prostymi brzmieniami i banalnymi melodyjkami.
a dla mnie jest to jedno z najwiekszych arcydziel tego gatunku muzyki. Utwor ten mnie wzruszal od pierwszego momentu jak go uslyszalem nie znajac jeszcze wykonawcy (wiem, dla wielu to bedzie zalosne ze muzyka taneczna potrafi wzruszyc - a jednak).
Swego czasu dowiedzialem sie czemu tak na mnie ten numer dziala: tworca po ktorejs tam chemioterapii poczul w duchu ze musi go zrobic. zasiadl do studia i na nastepny dzien bylo redi :)
Tytul zreszta wszystko tlumaczy. I co najlepsze jak poszedl na nastepna chemioterapie powiedzieli ze jest zdrowy :D

i tym oto sposobem nawet utwor klubowy moze miec dusze

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 17 maja 2008, 20:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:19 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » sobota 17 maja 2008, 20:42

czemu Velu nie zajmiesz sie taka muzyka?

Ja wiem dlaczego, bo tak jest duzo trudniej, lepiej isc na latwizne i kreowac muzyczny kompost.

wcale nie widze w tym nic zlego, ale dorabianie do tego ideologii i nazywanie tego muzyka klubowa jest po prostu smieszne.

...
A gdzie mogę Ciebie posłuchać w tych ponadprzeciętnych produkcjach? Inna sprawa, że ja nie kreuje - pracuję jako muzyk, realizator, aranżer! Czy koledzy którzy prowadzą studia nagrań też przebierają w klientach? wątpię ... I życzyłbym sobie panie BEATNICK aby nie porównywał Pan mojej działalności do kompostu, ponieważ to nie ja jestem autorem piosenek a jedynie wykonawcom zleconego zadania. Za to mi płacą. W tym wypadku, życzyłbym sobie aby oceniać mnie pod względem czysto technicznym! Ja naprawdę mogę robić bardziej skomplikowane projekty ale w tym momencie straciłbym klientów! Co do jakości zleconych zadań uważam zarówno osobiście jak i w opini klientów oraz ich targetu, że nie mam się czego wstydzić.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 17 maja 2008, 20:49

...czemu Velu nie zajmiesz sie taka muzyka?

...
A gdzie mogę Ciebie posłuchać w tych ponadprzeciętnych produkcjach? Inna sprawa, że ja nie kreuje - pracuję jako muzyk, realizator, aranżer! Czy koledzy którzy prowadzą studia nagrań też przebierają w klientach? wątpię ... I życzyłbym sobie panie BEATNICK aby nie porównywał Pan mojej działalności do kompostu, ponieważ to nie ja jestem autorem piosenek a jedynie wykonawcom zleconego zadania. Za to mi płacą. W tym wypadku, życzyłbym sobie aby oceniać mnie pod względem czysto technicznym! Ja naprawdę mogę robić bardziej skomplikowane projekty ale w tym momencie straciłbym klientów! Co do jakości zleconych zadań uważam zarówno osobiście jak i w opini klientów oraz ich targetu, że nie mam się czego wstydzić. ...
No i tu jest pies pogrzebany! Czemu ludzie z ambicjami muszą podawać
się dyktandzie tych bez ambicji i dorobkiewiczów ? Prawo silniejszego??

No ale co się dziwić w końcu żyjemy w kraju gdzie jeszcze niedawno był UB.

ODPOWIEDZ