Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
-
DJOZD
Re: Dlaczego Mac jest droższy od PC
wnioski:
na mac'a są wirusy, to oczywiste nawet na komórki są
prawdopodobieństwo zainfekowania ,wielokrotnie mniejsze
ale gdyby tylko to miało przemawiac na korzyść mac'a to by było za mało.są inne

...
No wiec prosimy szanownych Macowców odczepić się od Windows'a uzywając argumentów że Win jest mniej bezpieczny.
-
cezex - Posty:228
No wiec prosimy szanownych Macowców odczepić się od Windows'a uzywając argumentów że Win jest mniej bezpieczny....
Pszaszam uprzejmie, gdzie mam szukać takiego wiruska na maka, żeby go sobie zainstalować, nigdy nie widziałem a ciekaw jestem...?
-
preceli
autor: preceli » sobota 29 mar 2008, 22:42
...Pszaszam uprzejmie, gdzie mam szukać takiego wiruska na maka, żeby go sobie zainstalować, nigdy nie widziałem a ciekaw jestem...?...
Spytaj chłopaków choćby tam:
www.macvirus.org. Jest tego w cholerę, do wyboru, do koloru

.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
WG - Posty:1235
Badał ktoś jak ma się sprawa w 64-bitowym środowisku. Tutaj potencjalnie każdy virus pisany w 32-bitach powinien nie mieć wejścia w system
Innymi słowy dobry patent to się przenieść na 64-bitowy OS :) ale ideałem byłoby wyłącznie 64-bitowy a takich nie ma na razie a szkoda. Powinni Vistę zrobić wyłącznie 64-bitową wtedy trochę tego virusowego badziewia by wykopali w kosmos. No przynajmniej do momentu aż gostki załapią jak się programuje kod dla 64-bitowego środowiska

-
WG - Posty:1235
Wynika z tego, że 64-bitowy Internet Explorer powininen być bezpieczniejszy niż jego 32-bitowy odpowiednik

zwykle virusy wstrzykują 32-bitowy kod do przeglądarek a taki nie ma szans się uruchomić pod 64-bitowym procesem.
Ciekawa kwestia

-
Marceli - Posty:163
autor: Marceli » niedziela 30 mar 2008, 08:41
......Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie wirusów dla OSX to polecam Google...
No właśnie:
PWN 2 OWN: Mac pierwszą ofiarą.
...
Jezeli ten link mial miec jakis zwiazek z WIRUSAMI na OS X to ktoś chyba czegoś nie doczytal (moze ja?). Bo ja tu czytam o czymś innym....
-
preceli
autor: preceli » niedziela 30 mar 2008, 08:42
...Jądro OS X opiera się na FreeBSD, tak więc twórcy złośliwego oprogramowania dla OS X mogą skorzystać z doświadczenia nabytego podczas tworzenia złośliwego oprogramowania dla FreeBSD. Poza tym, twórcy tego systemu operacyjnego również nie ustrzegli się błędów. W ciągu minionych kilku tygodni pojawiło się kilka robaków typu "proof of concept" dla OS X, co dobitnie świadczy o błędach w architekturze tego systemu. Powstał również exploit dla przeglądarki Safari, który umożliwia uruchomienie skryptu i wykonanie poleceń na komputerze użytkownika. Wygląda na to, że OS X może stać się obiecującym obszarem badań specjalistów zajmujących się bezpieczeństwem...
Źródło: Kaspersky Lab
Cóż można jeszcze tu dodać?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
DJOZD
autor: DJOZD » niedziela 30 mar 2008, 11:17
Jezeli ten link mial miec jakis zwiazek z WIRUSAMI na OS X to ktoś chyba czegoś nie doczytal (moze ja?). Bo ja tu czytam o czymś innym.......
A cóż za różnica czy włamanie do systemu robi haker czy spreparowane oprogramowanie wykorzystujące lukę w zabezpieczeniach? Proceura jest ta sama. Przemycic złośliwy kod do systemu i wykonać bez zauważenia przez system. Wirusy robią automatycznie wykorzytując znaną lukę (lub nie znaną), haker zrobi to samo, ma tylko większą możliwość manimupacji live (socjotechnika itp).
Sama możliwość złamania zabezpieczeń przez hackera świadczy o tej samej możliwości w przypadku pracy złośliwego oprogramowania. Dziura w zabezpieczeniach to dziura - i koniec.