Zakupy w zagranicznych sklepach

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
plectrum
Re: Zakupy w zagranicznych sklepach

Post autor: plectrum » czwartek 30 cze 2005, 15:43

...wg.prawa unijnego wyglada to nastepujaco:jezeli jakas f-ma np.Thomann robi w danym kraju np.w Polsce roczny obrot powyzej 75.000 Euro jest zobowiazana do placenia od tego VAT w tym kraju.Sam pracuje w sklepie muzycznym w Berlinie i zajmuje sie tez eksportem do Polski wiec znam temat....

Znasz? Bardzo mało znasz. W sprzedaży wysyłkowej z UE do Polski stawka wynosi 35.000 Euro. Dla każdego kraju obowiązuje osobny próg, od którego sprzedawca jest zobowiązany odprowadzać VAT w kraju konsumenta. We Francji jest to np 100.000 Euro.

A dla wszystkich, którzy tego nie rozumieją: Przepisy unijne dotyczące odprowadzania VAT w sprzedaży wysyłkowej w kraju docelowym mają swój sens. Chodzi o ochronę rynku w kraju docelowym i równe warunki konkurencji. Jezeli niemieckie sklepy mogłyby sprzedawać do Polski z 16% VAT to polskie sklepy mogłyby pakować walizki, bo u nich jest 22% VAT w cenie. Dlatego dziwię się, że np. MUsic-Town nie ma jeszcze sprawy w sądzie od polskiej konkurencji, bo jakie oni robią obroty widać na Allegro.

MESinter

Post autor: MESinter » poniedziałek 04 lip 2005, 16:08

......wg.prawa unijnego wyglada to nastepujaco:jezeli jakas f-ma np.Thomann robi w danym kraju np.w Polsce roczny obrot powyzej 75.000 Euro jest zobowiazana do placenia od tego VAT w tym kraju.Sam pracuje w sklepie muzycznym w Berlinie i zajmuje sie tez eksportem do Polski wiec znam temat....

Znasz? Bardzo mało znasz. W sprzedaży wysyłkowej z UE do Polski stawka wynosi 35.000 Euro.

Byc moze masz racje.Taka odpowiedz otrzymalem od Hansa Thomanna- 75.000 i dalej tego nie sprawdzalem ale jak widac on tez sie nie orientuje...Prywatne wycieczki mozesz sobie podarowac.Mam lepsze refernecje niz pare miesiecy w DDR-owskim sklepie.

MESinter

Post autor: MESinter » poniedziałek 04 lip 2005, 16:13

.A dla wszystkich, którzy tego nie rozumieją: Przepisy unijne dotyczące odprowadzania VAT w sprzedaży wysyłkowej w kraju docelowym mają swój sens. Chodzi o ochronę rynku w kraju docelowym i równe warunki konkurencji. Jezeli niemieckie sklepy mogłyby sprzedawać do Polski z 16% VAT to polskie sklepy mogłyby pakować walizki, bo u nich jest 22% VAT w cenie. Dlatego dziwię się, że np. MUsic-Town nie ma jeszcze sprawy w sądzie od polskiej konkurencji, bo jakie oni robią obroty widać na Allegro....

Nie zmienia to faktu,ze oczywiscie masz racje w tym co piszesz

Awatar użytkownika
necc9

Post autor: necc9 » poniedziałek 04 lip 2005, 23:34

A ja mam jeszcze pytanie z innej beczki - czy sprzęt warto kupować np w USA nie tylko przez sklepy wysyłkowe ale również babcie, ciocię etc..Czy koszty wysyłki, cła nie przerosną wartości sprzętu. Bo póki co wszyscy mają duże doświadczenie w UE a w szczególności z Niemcami ??

sn3jk

Post autor: sn3jk » czwartek 13 lip 2006, 19:03

A ja sie chciałem zapytać wszystkich tych co kupowali w Thomann.
Jak wygląda sprawa z przesyłką do nas ?

Przychodzi "Pocztą Polską" ?

abproject

Post autor: abproject » czwartek 13 lip 2006, 20:26

...A ja sie chciałem zapytać wszystkich tych co kupowali w Thomann.

Przychodzi "Pocztą Polską" ?...
Raczej nie... przyjdzie kurierem... mi z zachodu najczesciej masterlinkiem przychodzi lub ups'em... W Thomanie chyba juz pracuje Polak Adam Buczynski... rozmawialem z nim jak sie zwolnil z MusicStore...poszukaj info na stronie....
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 14 lip 2006, 08:58

...A ja sie chciałem zapytać wszystkich tych co kupowali w Thomann.

Przesylaja kurierem, pobieraja 20euro za przesylke niezaleznie od tego co wysylaja - to znaczy zaplacisz 20euro niezaleznie czy kupisz struny do gitary czy system glosnikowy wazacy kilkaset kg.

przesylka idzie blyskawicznie (3-5 dni) i bezproblemowo.

Wszyscy tam mowia plynnie (i co ciekawe - gramatycznie bez zarzutu!) po angielsku, warto dzwonic a nie tylko mailowac (za pomoca SkypeOut masz 8gr/minuta)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 14 lip 2006, 11:55

A ja mam do wszystkich pytanie: w jaki sposob realizujecie przedplate podczas zakupow z zagranicznych sklepach? Poprzez konto w banku czy moze jakims innym sposobem? Nie kazdy ma Visa Gold
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

sn3jk

Post autor: sn3jk » czwartek 20 lip 2006, 11:58

Polacy mają w tym sklepie zamówienia realizować poprzez angielską strone ?

Wczoraj zamówiłem 2x Technics 1200mk2 , jak narazie czekam na potwierdzenie :)

Awatar użytkownika
necc9

Post autor: necc9 » czwartek 20 lip 2006, 21:43

Musze potwierdzić, źe faktycznie sklepy mają obowiązek wystawiania VAT własciwego dla poszczególnych krajów UE. Mam przed sobą nowy katalog Music Town i przez pierwsze 10stron są podane nie tylko kontakty handlowe ale wysokości Vat dla poszczególnych krajów !.
Pewnie wystawiają niższy niemiecki Vat ale jeśli to sprawdzi nasza skarbówka to i tak zapuka do drzwi z umiechem .

ODPOWIEDZ