...mozesz napisac gdzie mozna kupic ja on-line? albo w ogole gdzie jest dostepna w spzedazy? kto jest wydawca... ?
(albo wie ktos inny?)
ovca...
google
ksiazka jest w zasadzie wszedzie.
ja zamowilem na amazon.co.uk
pzdr
Literatura o masteringu
Re: Literatura o masteringu
ksiazka jest w zasadzie wszedzie.
pzdr...
dzieki; cos mi sie chyba pomieszalo - zdawalo mi sie ze ta ksiazka zostala przelozona na jez. polski... sorki;
pozdrawiam
ovca
pzdr...
dzieki; cos mi sie chyba pomieszalo - zdawalo mi sie ze ta ksiazka zostala przelozona na jez. polski... sorki;
pozdrawiam
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
- minimalmusic
wracajac z roboty wstapilem do muzycznego i pomacałem panią Avalon AD2077.
sluchalem materialu, ktory prezentowal mi spec ze sklepu i pomyslalem przez chwile o forum eis..
wszyscy zgodnie twierdza, ze malo istotny jest sprzet na jakim wykonuje sie mastering,
a wszystko zalezy od umiejetnosci realizatora..
w zasadzie tylko jedno nasunelo mi sie w tym momencie..
'goowno prawda' ;]
bedac w posiadaniu sprzetu takiej klasy moja wlasna matka w przeciagu 6 miesiecy trafilaby na listy przebojow ze swoja tworczoscia :] :P
dzwiek wyplywajacy z tej maszyny powalił mnie. pierwszy raz moj material brzmial 'tak fajnie', a zarazem wylazły wszystkie niedociągnięcia ktorych nie slyszalem w domu..
niestety sklep w ktorym bylem nie wypozycza sprzetu, a zanim uzbieram 9000Ł minie pare wiosen.. i jak ja mam teraz spac spokojnie ?
sluchalem materialu, ktory prezentowal mi spec ze sklepu i pomyslalem przez chwile o forum eis..
wszyscy zgodnie twierdza, ze malo istotny jest sprzet na jakim wykonuje sie mastering,
'goowno prawda' ;]
bedac w posiadaniu sprzetu takiej klasy moja wlasna matka w przeciagu 6 miesiecy trafilaby na listy przebojow ze swoja tworczoscia :] :P
dzwiek wyplywajacy z tej maszyny powalił mnie. pierwszy raz moj material brzmial 'tak fajnie', a zarazem wylazły wszystkie niedociągnięcia ktorych nie slyszalem w domu..
niestety sklep w ktorym bylem nie wypozycza sprzetu, a zanim uzbieram 9000Ł minie pare wiosen.. i jak ja mam teraz spac spokojnie ?

...i jak ja mam teraz spac spokojnie ?
...
Według mnie możesz usnąć w spokoju
. Pomyśl, przecież jeśli zmajstrujesz przebój to 90% ew. słuchaczy będzie słuchało Twoich produkcji w kuchni, salonie(?), garażu itp, itd. i bez watpienia nie na referencyjnym sprzęcie. I tylko audiofile wyłapią, że coś jest nie tak. Przy tym fantastycznie się składa, że mają oni swoje własne fora do uzewnętrzniania frustracji. Daj nam przebój, licz kasę i się nie martw o resztę
.

Według mnie możesz usnąć w spokoju

Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...wracajac z roboty wstapilem do muzycznego i pomacałem panią Avalon AD2077.
'goowno prawda' ;]
...
Bo urządzenia z najwyższej półki mają to do siebie,nadają klarowności,"usadzają" elementy miksu,robią to "coś",ale równocześnie eksponuja bezwzglednie wszystkie niedostatki,błędy itd.
Dlatego staraj sie aby Twoje produkcje były przede wszystkim szczere i prawdziwe,prawda obroni się sama nawet jeśli bedzie niedoinwestowana.
Pozdrawiam
'goowno prawda' ;]

Bo urządzenia z najwyższej półki mają to do siebie,nadają klarowności,"usadzają" elementy miksu,robią to "coś",ale równocześnie eksponuja bezwzglednie wszystkie niedostatki,błędy itd.
Dlatego staraj sie aby Twoje produkcje były przede wszystkim szczere i prawdziwe,prawda obroni się sama nawet jeśli bedzie niedoinwestowana.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Parę lat temu GE (General Electric) przeprowadził na dużą skalę badania dotyczące preferencji odłuchowych wśród obywateli USA. Badanie polegało na udostępnieniu słuchaczowi trzech potencjometrów odpowiadających trzem pasmom (dół/środek/góra) z prośbą o ustawienie preferowanej korekcji barwowej. Jakież było ich zdziwienie gdy okazało się, że są tylko dwa typy preferowanych ustawień. 80% badanych maksymalnie odkręciła środek przy jednoczesnym maksymalnym skręceniu dołu i góry – czyli prawie tuba dworcowa. Pozostałe 20% wykonało ustawienie dokładnie odwrotne – uśmiech dyskoteki. Niestety nie było ustawień pośrednich, albo były to przypadki marginalne.
Potwierdza to opinie, że mastering to czasem sztuka dla sztuki
Potwierdza to opinie, że mastering to czasem sztuka dla sztuki