Jak z szajsu zrobić legendarny hit

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
mrbm
Re: Jak z szajsu zrobić legendarny hit

Post autor: mrbm » czwartek 14 lip 2011, 14:42

TOP50 Radia RFM FM i obejmujący cały okres od 2001 do 2011 zestaw najlepiej ocenianych utworów w długiej perspektywie
...

Tylko zapytam: a czym "wyceniono" ten TOP50? Ilością sprzedanych singli/płyt - jak należy (w znaczeniu - miarodajnie) czy wyceniaczami były dzwoniące do radia bliżej niezidentyfikowane egzaltowane lalunie i inne telefoniczne mądrale ściągające z sobie z neta to czy tamto?
(i pamietajmy , że głosy redaktorków liczymy X100.000) :)
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lip 2011, 15:59

Tylko zapytam: a czym "wyceniono" ten TOP50? ...

A co za różnica. Jest ranking? Jest. Nie potwierdza w jakimś sensie tego o czym mowa była w wątku? Nie.  Komercyjna stacja jest? Jest.  ;-)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 14 lip 2011, 16:10

... Jak wchodził rock'n roll klasyczni muzycy krzyczeli w niebogłosy ze takiego psucia muzyki nigdy w historii nie bylo. A mimo to Twist'a taczyli wszyscy. Kto ma racje?...

Klasyczni

mrbm

Post autor: mrbm » czwartek 14 lip 2011, 17:03

A co za różnica. Jest ranking? Jest.

...

No jest różnica, bo ja też mogę zrobic ranking. Serio. :) No serio :) seeeriooo :) Ja Też mogę zrobić ranking :) Nie nazywam się RMF FM, ale ranking mogę zrobic! I w czym mój ranking będzie gorszy (mniej opiniotwórczy) od rankingu RMF FM? :) ?

Bądźmy poważni. Jedyna wiarygodna forma to notowania sprzedaży. Tylko tego rodzaju listy są źródłem socjologicznie wartościowych danych, a nie jakieś marketingowe czy medialne zmyłki (z całym szacunkiem dla legendarnej listy PR 3 Marka Niedźwiedzkiego) :P
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lip 2011, 18:53

...

Bądźmy poważni. Jedyna wiarygodna forma to notowania sprzedaży. Tylko tego rodzaju listy są źródłem socjologicznie wartościowych danych, a nie jakieś marketingowe czy medialne zmyłki  ...

Nie byłbym taki do przodu.

Jeżeli uwględnisz tylko sprzedarz płyt wyjdzie ci tylko wynik potwierdzający że sprzedarz płyt w ostatnim dziesięcioleciu dramatycznie spadła. Postęp technoligiczny i internet gwałtownie podeptał wszystkie rankingi które bazują na ilości sprzedanych płyt. Do konca lat 90, ten rynek był jako tako miarodajny. Ale odkąd do domów zawitał wszechobeny internet i mp3 (w tym przenośnie playery i elektroniczny rynek mp3) mamy doczynienia z zuplenie innym sposobem promowania muzyki.  Nie zawsze popularność jakoś HIT'u przekładała sie na ilość sprzedanch kopii płyty. Szczególnie w naszym kraju, kiedy to od kilku lat mamy doczynienia z masowym promowaniem singlii - których nigdy nikt nie widział w formie fizycznej.  

Listy przebojów bardzo często (W tym lista PR3) bazują na głosach słuchaczy, czyli mamy odzwierciedlenie gustów. To czy artysta znalazł sie na liście, owszem, zależy czasami czy jakiś redaktor czy stacja radiowa chciała by tam sie znalazł (ale juz układy z wytwórnią lub inny czynnik który potencjalnie wynika z chęci promowania kogoś/czegoś). Natomiast dalej już nasteuje czynnik głosów słuchaczy.  A nawet! Jeśli nie, i tylko jakiś redaktorzyna z najbardziej komercyjnego radia w Polsce sam sobie układa liste, bo chce mieć wpływ na kształtowanie historii, to trzeba przyznać że liste TOP50 ułożył dość ambitnie.  

Idą dalej i analizując rankingi, niestety nie możemy sprawdzić w pełni ich wiarygodności to przykładowo:

Portal Last.fm aktualizuje swój ranking tracków codziennie. http://www.lastfm.pl/charts/track

Ja sie pytam, gdzie tam jest ta piosenczyna (i inne jej pokroju) która zapoczątkowała ten wątek?  Dopiero na 21 miejscu Britney Spears – Till The World Ends. Tak na moj gust. Lady Gage zostawmy w spokoju bo ona jako tako jest na poziomie i robi fajny show. Jest współczesną podróbą Madonny, ale to sie przynajmniej żadko zdarza.

Ranking ulubionych artystów http://www.lastfm.pl/charts/artist

Mamy prawie samych świetnych artystów. W mojej ocenie. 

Natomiast przykładowo ranking opierajacy sie o sprzedarz płyt pokazuje ewidentnie spadek popularnosci  nosnika CD w ostatnim dziesiecioleciu http://pl.wikipedia.org/wiki/Najlepiej_sprzedające_się_płyty_na_świecie    Większość artystów pochodzi sprzed przełomu stulecia. Ale mamy tutaj sporo bardzo ciekawych artystów. I wielu nie ma tych którzy byli wybitni w swojej sztuce a ze wględu na specyfike rynku są gdzies daleko w tyle.

Mozna by tak bez końca rankingować wszytsko. Ja natomiast utrzymuje że gusta ludzi są wymieszane dość mocno. I nie nic nie wskazuje jedno myślnie że mamy doczynienia z samymi sluchaczami muzyki klubowej pokoju LMFAO.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lip 2011, 18:58

...Nie nazywam się RMF FM, ale ranking mogę zrobic! I w czym mój ranking będzie gorszy (mniej opiniotwórczy) od rankingu RMF FM? :) ?  ... 

Chociażby w tym że "posłuch"  twojego rankingu będzie wynosił 1 - 10 słuchaczy, a rankingu RFM FM kilka milionów słuchaczy.  

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lip 2011, 19:04

Kopiujcie proszę linki metodą kopiuj wklej bo tutaj wiecznie coś nie działa jak należy. Embarassed

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » piątek 15 lip 2011, 17:42

Wtrącę swoje pięć centów...

Nawiązując do tytułu tematu:to,że szajs to fakt,ale że od razu legendarny hit,to gruba przesada.Do legendarnego kawałka mu wiele brakuje,a i tak wydaje mnie się,że mu to nie grozi

Natomiast nie można mu odmówić tego,że wpada w ucho i dobrze się go słucha prowadząc auto(w szczególności na polskich dziurach) 

Druga strona medalu jest taka,że szybko się nudzi i po czasie staje się drażniący,a dlaczego?bo jest taki szitowaty i grany we wszystkich stacjach radiowych na okrągło. Dlatego właśnie nie będzie ten "hit" legendarny,a co jedynie przebojem jednego sezonu...

Rozszerzając wątek chciałbym wspomnieć o (a wywołanej już wcześniej do tablicy)  Lady Gaga.Według mojej opinii jej kompozycje wcale nie są takie rewelacyjne.Większość jej partii melodycznych przypomina mi rodzime disco polo,niestety... Pewnie gdyby nie jej image,też byłaby gwiazdą jednego sezonu... A może jednak jestem w błędzie? Dzisiejszy konsument-odbiorca oczekuje tego typu przebojów,dlatego rynek zalewany jest czymś takim.Ten problem wymaga chyba głębszych przemyśleń...

-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 15 lip 2011, 23:07

......Wciąż nie wiem co z tym edytorem, może Redakcja EiS w końcu wprowadziłaby coś normalnego tutaj i wywaliła ten nieużyteczny badziew?...Nieużyteczny? Obecnie sam z niego piszę i jakoś nie widzę aby coś mu dolegało. Co gorsza, właśnie z roku na rok widzimy coraz gorszą jego funkcjonalność wśród naszych userów. Czyżby w szkołach przestali już uczyć posługiwania się podstawowym edytorem tekstu? Jeśli tak, to zawsze pozostaje w Waszej dyspozycji edytor superpodstawowy, wystarczy w odpowiedzi kliknąć na zielony button "odpowiedz".
...
Szanowna redakcjo, otóż nieużyteczny. Problemy ze zmianą czcionki i problemy w IE9 dające posty bez części treści. Nie wiem natomiast skąd te chamskie przytyki do jakiejś szkoły etc.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 15 lip 2011, 23:09

A powyższy post wizualnie jest właśnie rezulatem tego zamieszania i niedoskonałości edytora.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

ODPOWIEDZ