Miks i mastering analogowy a cyfrowy
- wishmaster2
- Kontakt:
poprawka: niz po przeslaniu sygnalu przez "mikser" mojego starego gruchota
Re: Miks i mastering analogowy a cyfrowy
...Zaczyna sie stereo, potem sie monofonizuje i zaczyna sie jazda w panoramie... I co ma z tego wynikac?
to, ze instrument pod Sonarem kroi (poza skrajnym ustawieniem) grubszy kawalek tortu panoramy, wiecej zajmuje miejsca w przestrzeni
niz moja staruszka mt120-tka....
Aaaa...
No to IMO jest odrwotnie - panoramowanie w DAW jest dokladniejsze niz w tej probce. I "ze sluchu" i z obserwacji goniometru wynika, ze Twoja probka nie jest idealnie mono, natomiast panorama w DAW (w moim przypadku Pro-Tools) jest. To logiczne, rozne przesluchy i przesuniecia fazowe w tanim mikserze moga taki efekt powodowac. Byc moze rzeczywiscie w sonarze nie panoramujesz sladu mono, tylko stereo, nie wiem... Moim zdaniem takie zachowanie miksera jak w probce to wada, aczkoliwek tego typu artefakty byc moze powoduja wlasnie "analogowe" brzmienie...
to, ze instrument pod Sonarem kroi (poza skrajnym ustawieniem) grubszy kawalek tortu panoramy, wiecej zajmuje miejsca w przestrzeni
niz moja staruszka mt120-tka....
Aaaa...
No to IMO jest odrwotnie - panoramowanie w DAW jest dokladniejsze niz w tej probce. I "ze sluchu" i z obserwacji goniometru wynika, ze Twoja probka nie jest idealnie mono, natomiast panorama w DAW (w moim przypadku Pro-Tools) jest. To logiczne, rozne przesluchy i przesuniecia fazowe w tanim mikserze moga taki efekt powodowac. Byc moze rzeczywiscie w sonarze nie panoramujesz sladu mono, tylko stereo, nie wiem... Moim zdaniem takie zachowanie miksera jak w probce to wada, aczkoliwek tego typu artefakty byc moze powoduja wlasnie "analogowe" brzmienie...
...powinienes przedstawic 2 probki Yamaha - Sonar... w obu przypadkach eliminując wszystkie zmienne ktore moglby by wplynąc na ocene
Tak, ale stwierdzilem, ze nie ma po co. Kazdy z Was ma DAWa i VST i moze sam sie pobawic, porownac....
Ano, każdy ma ale nie każdy ma "rozmyte stereo". U mnie nie ma takich problemów, jak biorę sygnały mono to wychodzą one "ostro mono". Ba, czasami muszę się ostro napocić żeby z sygnału mono zrobić coś przestrzennego co ma dodatkowo ręce i nogi - chociażby ostatnio mixuję płytę gdzie jest tylko 1 vocal + 1 gitarka - taki śpiew typu "przy ognisku" - a całość musi zabrzmieć przestrzennie i jescze być kompaybilne z mono.
Więc jakoś nie daję wiary zapewnieniom że sygnał był "dokładnie mono" czy jakoś tak, szczególnie że jak ognia unikasz odpowiedzi jak całośc była robiona (od strony DAW). Więcej, nie opisałeś nawet podanej próbki, zostawiając do domysłu sprawę co ona przedstawia (mój domysł w/g szczątkowych informacji jakie podajesz - tam gdzie jest wyraźnie stereo jest mixowane przez DAW, a tam gdzie mono tam mixer?)
Próbujemy tu dojść "dlaczego" bo coś po prostu w jednym z przypadków jest zrobione ewidentnie nie tak ("nie tak" w sensie: uzyskany efekt nie jest tym co zamierzał jego twórca) - w odpowiedzi dostajemy tylko "juz wszystko napisałem".
Wniosek?
[addsig]
Tak, ale stwierdzilem, ze nie ma po co. Kazdy z Was ma DAWa i VST i moze sam sie pobawic, porownac....
Ano, każdy ma ale nie każdy ma "rozmyte stereo". U mnie nie ma takich problemów, jak biorę sygnały mono to wychodzą one "ostro mono". Ba, czasami muszę się ostro napocić żeby z sygnału mono zrobić coś przestrzennego co ma dodatkowo ręce i nogi - chociażby ostatnio mixuję płytę gdzie jest tylko 1 vocal + 1 gitarka - taki śpiew typu "przy ognisku" - a całość musi zabrzmieć przestrzennie i jescze być kompaybilne z mono.
Więc jakoś nie daję wiary zapewnieniom że sygnał był "dokładnie mono" czy jakoś tak, szczególnie że jak ognia unikasz odpowiedzi jak całośc była robiona (od strony DAW). Więcej, nie opisałeś nawet podanej próbki, zostawiając do domysłu sprawę co ona przedstawia (mój domysł w/g szczątkowych informacji jakie podajesz - tam gdzie jest wyraźnie stereo jest mixowane przez DAW, a tam gdzie mono tam mixer?)
Próbujemy tu dojść "dlaczego" bo coś po prostu w jednym z przypadków jest zrobione ewidentnie nie tak ("nie tak" w sensie: uzyskany efekt nie jest tym co zamierzał jego twórca) - w odpowiedzi dostajemy tylko "juz wszystko napisałem".
Wniosek?
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
- wishmaster2
- Kontakt:
Szkudlik... niczego nie unikam jak ognia, wierz mi, sklonny jestem wszystko odszczekac (o ile ublizylem cyfrze). DAWa nawet nie wlaczalem. Po prostu uruchomilem starego cool edita, ktory mi rejestrowal (w stereo) co sie dzieje na zewnatrz. A tam, w yamasze, jak mowie - szybko wyciszylem lewy kanal i zabralem sie za jazdy panorama wylacznie prawego kanalu (w tym rozumieniu twierdze, ze byl mono)
Jesli mowisz, ze sygnaly mono w Twoim DAWie masz tak "ostro mono" (w rozumieniu waziutkiego kata w panoramie), ze az musisz je uprzestrzenniac,
to teraz juz jestem przekonany, ze na co dzien popelniam jakis kardynalny blad. Ostatecznie Sonar jest ponoc jednym z lepszych DAWow... No coz,
nie pozostaje nic innego jak pogrzebac sie znowu w tym wszystkim.
Jesli mowisz, ze sygnaly mono w Twoim DAWie masz tak "ostro mono" (w rozumieniu waziutkiego kata w panoramie), ze az musisz je uprzestrzenniac,
to teraz juz jestem przekonany, ze na co dzien popelniam jakis kardynalny blad. Ostatecznie Sonar jest ponoc jednym z lepszych DAWow... No coz,
nie pozostaje nic innego jak pogrzebac sie znowu w tym wszystkim.
wishmaster2, jestem z Tobą. Dokładnie wiem o co Ci chodzi. Ufaj swoim uszom a nie opiniom innych osób. Takie dyskusje miały tu już miejsce.
pozdrawiam i życzę sukcesów realizatorskich.
Paweł S.
pozdrawiam i życzę sukcesów realizatorskich.
Paweł S.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Winnicki...maestro galkologii... szkody wielkiej chyba nie poniosles, a jesli to przeslij mi rachunek. Jestes tak zblazowany dyskusjami w tym temacie, to po cholere sie meczysz ich czytaniem i tracisz kalorie na odpisywanie? Pomysl ... :)
Bo uwazam ze powielanie i konserwowanie bezmyslnosci internetowej na wszystkich jest szkodliwe dla poziomu forum (kazdego).
Jesli Twoje oprogramowanie dziala w sposob jaki probujesz nam wmowic, to:
a) rozpocznij od przeczytania instrukcji,
(jesli nie pomoglo)
b) zglos sie do sprzedawcy, bo oprogramowanie, ktorego uzywasz pracuje na Twoim komputerze w sposob nieprawidlowy.
(nawiasem net tez niedoskonale medium, skoro po trzech godzinach gledzenia po polsku
ani jedna ani druga strona nie lapie o co biega :)
szkody chyba wielkiej nie poniosles...
na wszystkich skreslić.
- wishmaster2
- Kontakt:
Winnicki...przeczytaj jeszcze raz nasza dwojkowa "wymiane pilki" a potem odpowiedz sobie uczciwie na ile Ty sam, w tym przypadku merytorycznie "wzbogaciles" forum EiS. Co do mnie - od komentowania sie powstrzymam (wlasnie dla dobra forum). Bez odbioru :)
zgadzam sie z winnickim - potem jak czlowiek ma problem i chce go "wygooglac", to sie musi przekopywac przez coraz wiecej podobnych banialukow (nie mowie tylko o polskojezycznych stronach/forach)
fan dobrego brzmienia ;)
- wishmaster2
- Kontakt:
wishmaster2, jestem z Tobą. Dokładnie wiem o co Ci chodzi. Ufaj swoim uszom a nie opiniom innych osób. Takie dyskusje miały tu już miejsce.
pozdrawiam i życzę sukcesów realizatorskich
Dziekuje Ci Pawel za zyczliwe slowo :)
pozdrawiam i życzę sukcesów realizatorskich
Dziekuje Ci Pawel za zyczliwe slowo :)