Głośność dźwięku reklam i filmów - subiektywna?
Re: Głośność dźwięku reklam i filmów - subiektywna?
...No i ten komentarz:
"PRZYCZYNĄ GŁOŚNOŚCI JEST KOMPRESJA MP3. MASTERING I KOMPRESOWANIE NA MX_MASTER20 NIE POMAGAJĄ (0) specjalista ds dxięku tvn (2005.02.28 15:20)
Niezłe, faktycznie. Trochę mi to prypomina "Alicję w Krainie Czarów": "było smaszno, a jajszmije swudwikrętne na zegwiku wężały".
"PRZYCZYNĄ GŁOŚNOŚCI JEST KOMPRESJA MP3. MASTERING I KOMPRESOWANIE NA MX_MASTER20 NIE POMAGAJĄ (0) specjalista ds dxięku tvn (2005.02.28 15:20)
Niezłe, faktycznie. Trochę mi to prypomina "Alicję w Krainie Czarów": "było smaszno, a jajszmije swudwikrętne na zegwiku wężały".
...Chciałbym mieć telewizor, który analizowałby sygnał i w momencie nadawania reklam... przynajmniej wyciszył głośność!
Od dawna w sklepach są takowe - nie wiedziałes?
[addsig]
[addsig]
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...
wczoraj słyszałem w radiu, że Dolby wymyśliło Dolby Voice, które dopiero mają wprowadzić do radia i telewizorów...
...
wczoraj słyszałem w radiu, że Dolby wymyśliło Dolby Voice, które dopiero mają wprowadzić do radia i telewizorów...
Urególują to czy nie?

To nie jest kwestia prawa, przepisów. Wystarczy świadomośc, ze to, co robię, robię także sobie. Dopóki takiej mentalności i śwadomości nie nabędzie nasze społeczeństwo, a zwłaszcza "decydenci" w różnych dziedzinach, dopóty nasze uszy i oczy będą gwałcone. Nawet najlepsze prawo nie pomoże , kiedy nie ma zdrowego rozsądku. Cóż jednak mówic o nadawcach, skoro sam prezes publicznej telewizji, p. Urbański użył argumentu, że jeśli przejdzie ustawa znosząca abonament, to on "tego samego dnia zaczyna przerywac filmy reklamami". Na złośc babci.
Za kilka lat kudzie będą tak znieczuleni na reklamy że sensowność dręczenia nimi może być minimalna, nie znam nikogo kto ogląda całe bloki reklamowe, poprostu myk i przełącza na inny kanał, potrzebne użądzenie które samo przełączy na inny kanał w momencie glośniejszej reklamy i wróci po zakończeniu.
Nawet najlepsze prawo nie pomoże , kiedy nie ma zdrowego rozsądku. Cóż jednak mówic o nadawcach, skoro sam prezes publicznej telewizji, p. Urbański użył argumentu, że jeśli przejdzie ustawa znosząca abonament, to on "tego samego dnia zaczyna przerywac filmy reklamami". Na złośc babci. ...
1. jest to temat z brodą, bo ma 3 lata i jak widac przez ten czas sie nic nie zmienilo.
2. NIE rozumiem stwierdzenie: "na złość babci". Jezeli TVP straci jakies tam źródło dochodow to musi je zastapić innym. nie bez powodu TVN i POLSAT sa za abonamentem, bo jesli TVP będzie nusiała sie utrzymywac w większości z reklam, to straci na tym wlasnie TVN i POlSAT. Sa to proste zasady eynku i ekonomii, a nie kwestia robienia komuś nazłość.
1. jest to temat z brodą, bo ma 3 lata i jak widac przez ten czas sie nic nie zmienilo.
2. NIE rozumiem stwierdzenie: "na złość babci". Jezeli TVP straci jakies tam źródło dochodow to musi je zastapić innym. nie bez powodu TVN i POLSAT sa za abonamentem, bo jesli TVP będzie nusiała sie utrzymywac w większości z reklam, to straci na tym wlasnie TVN i POlSAT. Sa to proste zasady eynku i ekonomii, a nie kwestia robienia komuś nazłość.
- Miłaszewski
No baa, jak 90% Polaków ma monofoniczny TV z 8cm szerokopasmowym głośniczkiem to po co lepszy sound
ja nie mam telewizora

ja nie mam telewizora
2. NIE rozumiem stwierdzenie: "na złość babci". Jezeli TVP straci jakies tam źródło dochodow to musi je zastapić innym. nie bez powodu TVN i POLSAT sa za abonamentem, bo jesli TVP będzie nusiała sie utrzymywac w większości z reklam, to straci na tym wlasnie TVN i POlSAT. Sa to proste zasady eynku i ekonomii, a nie kwestia robienia komuś nazłość....
Doskonale rozumiem, że z ekonomicznego punktu widzenia, jest to dobre rozwiązanie. Jednak tylko z ekonomicznego. Zamiast grozic reklamami w trakcie filmow, powinien raczej powiedziec, ze w przypadku likwidacji abonamentu jako źródła finansowania, natychmiast poda się do dymisji.
Bo to przestanie byc już telewizja publiczna, która powinna miec na uwadze wzgledy społeczne/misyjne, a nie jedynie ekonomię. To już jednak kwestia na inny temat.
Wracając do dźwięku - smuci jedynie fakt, że w procesie normalizacji i chorobliwego miażdżenia kompreosorem, umiera jakośc muzyki/dźwięku i to wszystko przy współudziale często ogromnych fachowców - realizatorów, na żądanie ludzi, którzy o dźwięku potrafią rozmawiac jedynie w domenie "słychac-nie słychac".