Kupić - w kraju czy za granicą?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hardi
Re: Kupić - w kraju czy za granicą?

Post autor: Hardi » piątek 22 paź 2004, 11:37

Jak będziesz starym dziadem i staniesz w kolejce do ZUS'u po swoje 378,65 brutto...

Jest prawna możliwość podniesienia tej emerytury do 800 – 1200 zł bez żadnych dodatkowych opłat, ale trzeba zacząć działać jak najszybciej, bo kiedyś to może być za późno i w tedy zacznie się płacz i lament. Zainteresowanych zapraszam na e-mail, oczywiście wszystkie porady itd. odbywają się bezpłatnie

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 22 paź 2004, 11:40

Co wspólnego kupowanie sprzętu za granicą z emeryturą?

Podrednio ma. Jesli ktos ma wieksze obroty/zyski, To teoretycznie moze zatrudnic kolejna bezrobotna osobe, no i placic za nia ZUS. Czyli mniej geb do karmienia, a wiecej do placenia. To oczywiscie tez wiecej wplywow do kiesy panstwa z podatkow, a wiec teoretycznie bogatsze panstwo.

Ale:

- w Polsce taki przecietny prowadzacy sklepiku, ma gdzies:

a) to, ze moze kogos zatrudnic, woli przejesc ta kase,

b) klienta.

- ZUS jest tak zorganizawany, ze to jest jeden wielki balagan (odnosze wrazenie, ze balagan jest celowy). Nie ma tam zatem przelozenia ilosc placacych skladki i wysokosci skladek na wysokosc emerytury, bo to wszystko leci na samochody, przekrety, odprawy bylych prezesow.

Zatem, po co dokladac sie do maybacha prezesa, jak mozna dolozyc sie do mercedesa uczciwego niemieckiego emeryta .

Hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 22 paź 2004, 11:43

Zainteresowanych zapraszam na e-mail, oczywiście wszystkie porady itd. odbywają się bezpłatnie

Dobrze, ze to zaznaczyles, bo np. DogHead usilowal wyludzac za swoje szemrane porady pieniazki. Jak widac, sa jeszcze uczciwi ludzie w tym kraju .

sz

3Head

Post autor: 3Head » piątek 22 paź 2004, 11:59

Np Sam Ash wszystkie zamowienia spoza kontynentalnych stanow realizuje tylko telefonicznie.

ale zadzwonic i zlozyc zamowienie to ani koszt gigantyczny , ani tez problem znaczny , takze sytuacja handlu jest raczej dogodna .

Ja na przykład NIGDY nie kupuję w Media Markcie, chrzanię ich "super wybór" i "ekstra ceny"

na pewno wielka kampania reklamowa i bardzo manipulacyjna polityka handlu , ale kiedy chcesz kupic cos konkretnego - plyte , film - tam masz najwiecej towaru pod reka .

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 22 paź 2004, 15:06

...Zainteresowanych zapraszam na e-mail, oczywiście wszystkie porady itd. odbywają się bezpłatnie

Dobrze, ze to zaznaczyles, bo np. DogHead usilowal wyludzac za swoje szemrane porady pieniazki. Jak widac, sa jeszcze uczciwi ludzie w tym kraju .

sz

...

To ze usluga jest "za darmo" wcale nie przesadza o jej ani tez swiadczacej ja osoby uczciwosci (bez intencji obrazenia zony Hardiego).

Niczego tutaj nie usilowalem, natomiast z tego co pamietam to Ty usilowales pociagnac mnie za jezyk.

Nie wiem tez skad przekonanie, ze moje porady sa szemrane. Przeciez ich nie znasz.

Poza tym wg Slownika Jezyka Polskiego PWN, "wyludzic" to tyle co "podstepnie, chytrze wyjednac, otrzymac, wyprosic cos od kogos".

Nie wiem jak to sie ma do mojego zachowania na forum.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 22 paź 2004, 15:19

To ze usluga jest "za darmo" wcale nie przesadza o jej ani tez swiadczacej ja osoby uczciwosci.

Podobnie zreszta jak z uslugami platnymi, szczegolnie w naszym pieknym kraju.

Nie wiem tez skad przekonanie, ze moje porady sa szemrane. Przeciez ich nie znasz.

Nie znam, bo nawet nie dales nikomu mozliwosci ich poznac -> chciales sprzedac kota w worku. Nawet wersji demo nie bylo . To jest uczciwe ?

Cos jak u naszych sprzedawcow (zeby nawiazac do tematu watku ).

Hubi

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 22 paź 2004, 15:23

A w Audio factory nie ma ?

Hubi

...

Co ma piernik do..... ? ...

Tak dzielnie promujesz AF przy kazdej okazji, ze az zdziwilem sie, ze nie maja tam wymaganego specjalisty.

Hubi

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 22 paź 2004, 15:56

Nie znam, bo nawet nie dales nikomu mozliwosci ich poznac -> chciales sprzedac kota w worku. Nawet wersji demo nie bylo . To jest uczciwe ?

Cos jak u naszych sprzedawcow (zeby nawiazac do tematu watku ).

Hubi

...

Nikomu nic nie chcialem i nie chce sprzedac. Jak juz kiedys pisalem na brak zajec nie narzekam i nie musze w tym celu uciekac sie do darmowych promocji czy "wersji demo".

Tak, uwazam ze to jest uczciwe. Przynajmniej stawiam warunki jasno na poczatku.

Poza tym porownanie do niktorych naszych sprzedawcow wcale nie jest obelga. Szkoda tylko ze wrzuca sie ich do jednego wora z innymi, ktorzy nie wiedziec jakim cudem jeszcze istnieja a niektorzy (o zgrozo) rosna w sile, co wystawia tez w jakims stopniu swiadectwo klienteli.

Awatar użytkownika
XLR8

Post autor: XLR8 » piątek 22 paź 2004, 18:30

Poza tym wolę dać zarobić Polakom, a nie gościom, którzy najchętniej zmienili by mi nazwę miasta z powrotem na Danzig.

Sam kupuję jedynie co polskie , gdy się tylko da (sprzęty do domu, żywność, rzeczy codziennego użytku... żadnych chińskich skarpetek.. :P itp...) bo wspomagam w ten sposób rodzimy biznes, ale w przypadku sprzętu audio ten argument jest chybiony.

Nad sprzętem, który musi i tak być sprowadzony z zagranicy nie ma co wylewać łez, a jeśli kupuję taki sprzęt od Polaka drożej niż mógłbym gdziekolwiek indziej - to znaczy właśnie, że DAJĘ mu zarobić.... DAJĘ, inaczej tego nazwać nie można. Jeśli Polak wystawi mi cenę jak w Thomannie, kupię u Polaka, proste.

Marceli

Post autor: Marceli » piątek 22 paź 2004, 19:38

...Jak będziesz starym dziadem i staniesz w kolejce do ZUS'u po swoje 378,65 brutto emerytury wspomnisz zakupy w Niemczech. A Twój niemiecki kolega-sprzedawca wyszczerzy kły zza szyby swojego Mercedesa. Kupionego za niemiecką emeryturę. To jeden argument.

A co to za argument? Co wspólnego kupowanie sprzętu za granicą z emeryturą? (...)...

Nie kupisz w Polsce - nie zarobi sprzedawca - nie zaplaci na ZUS, nie zatrudni pracownika - pieniadze do ZUS-u beda mniejsze - jego (sprzedawcy) i TWOJA emerytura bedzie mniejsza...

Wg tego samego wzoru przeprowadz sobie inna symulacje:

Kupisz za granica - ....

M

ODPOWIEDZ