Mac pantera to zabojczy kotek..

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
3Head
Re: Mac pantera to zabojczy kotek..

Post autor: 3Head » środa 25 sie 2004, 11:13

1. Cho?by starsza wersja Adobe Ilustrator, os X nie zapewnia pe?nej kompatybilno?ci ze starszym opragramowaniem, tylko realizuje to po przez odpalenie sesji os 9.

no i...? wiekszosc fachowego oprogramowania jest dostepna w wersjach na OS X i nie ma problemu . A jesli chodzi Ci jeszcze o jakies programiki z sieci sciagane , to w sumie co za problem odpalic pod nie Classic ? Mac umozliwia ich uzywanie , niezaleznie od systemu - bo Classic'a sie odpala bez problemu .

Wyzszosc Mac'a nad PC . Tak - bajerki , naprawde bardzo ladny wyglad , przyjemny i niemeczacy - niezwykle wazne funkcje systemu . Funkcje i mozliwosci systemu OSX sa znacznie wieksze niz Windows'a - nie ma dwoch zdan . Komputery Mac cechuja sie znacznie mniejsza awaryjnoscia niz wiekszosc komputerow PC . Zalet jest naprawde wiele - a jesli chodzi o oprogeramowanie - absolutnie nie jest ubogie . To , jak kolega DogHead wspominal , ze ilosc gier na Mac'a jest mniejsza , jest zadnym wskaznikiem . Jesli chodzi o programy profesjonalne - jest ich pod dostatkiem .

pozdrawiam;

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 25 sie 2004, 11:38

...Jakoś Panowie nie potraficie zwięźle uzasadnić dlaczegóż to ten mac jest lepszy od PC.

Strasznie Pan jestes uparty i dazysz Pan do konfrontacji Mr Grey - choc nie o to mi chodzilo w tym watku. Stad uzasadniam:

1. Architektura systemu oparta na unixie - w zasadzie wolna od wirusow

2. Ilosc i jakosc oprogramowania dostarczonego wraz z systemem- otrzymujesz np profesjonalny pakiet biurowy z natywna mozliwoscia drukowania PDF, bardzo sprawny program do montazu video oraz wypalarke do plyt video - nie bede wymienial wszystkiego bo szkoda liter

3. Innowacyjnosc systemu - Automator, Spotlight, Core Audio, Core Image, Core Video - ogladanij film a zrozumiesz..

4. Oczywiscie wspomne o sprzecie - nie jest tani - ale zrobiony na dobrych podzespolach i ma jedna zalete - jest skonfigurowany tak by system dzialal na nim bez zarzutu :) wiec odpada cala sytuacja z doborem podzespolow jak w PC bo chlopaki z Appla to juz wykonali :)

Tego wszystkiego NIE MA w PC.. tego wszystkiego NIE BEDZIE prawdopodobnie NIGDY w PC - bo architektura sprzetowa i software-owa na to NIE POZWALA a w wypadku programow z pkt. 1 - Majkrosoft nie ma interesu by dolaczac do systemu oprogramowanie ktore jest funkcjonalne.

Co do bajeranckiego wygladu OSX - smieszne jest to ze wyglad systemu nie wplywa na wydajnosc kompa w przeciwienstwie do PC. Wiesz Pan dlaczego ja mam wylaczone prawie wszystkie wodotryski w Windzie XP ? Bo spowalniaja jej prace przez niepotrzebne zajmowanie procesora wyswietlaniem aplikacji. Ale w Makowce to sobie moze tak wygladac bo wyswietlanie aplikacji o ile wiem nie nalezy do glownego procka w kompie tylko jest chyba calkowicie scedowane na karte graficzna i jej pamiec :)

Itd... moznaby wymieniac i wymieniac...

Powtarzam - mam PC z windows XP - i jestem zadowolony - ale ogladniecie pokazu Tigera -najnowszego wcielenia OS X uswiadomilo mi jak zajebiscie ubogi mam system operacyjny!
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Marceli

Post autor: Marceli » środa 25 sie 2004, 11:41

...Czepiasz się.

1. Choćby starsza wersja Adobe Ilustrator, os X nie zapewnia pełnej kompatybilności ze starszym opragramowaniem, tylko realizuje to po przez odpalenie sesji os 9.

----- A zatem nalezy zakupic nowsza wersje wspomnianego Illustratora...:-)

------ A tak przy okazji - na PC nie ma tego problemu, ze stare wersje programow nie chodza pod nowymi systemami?;-)

2. Z pewnością nie mr Ziutek & son tylko pożądny PC na dobrych i wszędzie dostępnych podzespołach.

----- Nie zapominaj o lisci SOFTU, jaka w cenie dokladana jest do kazdego Maca... poczawszy od systemu operacyjnego.... a na na iLife konczac...

------ Ciekawe ilu skuszonych gazetkami z hipermarketow juz na miejscu dowiaduje sie, ze cena dotyczy golego hardware... lub co najwyzej z zainstalowanym DOS-em...

Ale Pan Ziutek ma na to rozwiazanie... "To co ma byc wgrane?..."

UWAGA DLA MILOSNIKOW GIER: Niestety, 99.9% gier, ktore na swiecie wydawane sa dwuplatformowo (Mac/PC) w wersji polskiej przechodzi zadzwiajaca "odchudzajaca" metamorfoze... Plyta zawiera juz tylko partycje PC...

http://www.apple.com/games/

M

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 25 sie 2004, 13:10

1. Architektura systemu oparta na unixie - w zasadzie wolna od wirusow

90 % wirusów jest pisanych na Windows z wiadomych powodów - masowość.

4. Oczywiscie wspomne o sprzecie - nie jest tani - ale zrobiony na dobrych podzespolach i ma jedna zalete - jest skonfigurowany tak by system dzialal na nim bez zarzutu :) wiec odpada cala sytuacja z doborem podzespolow jak w PC bo chlopaki z Appla to juz wykonali :)

To już kwetsia filozofii PC odwrotnej niż Appla - czyli dowolność, to czy jest to wadą czy zaletą zależy od preferencji uzykownika, ja osobiście jestem sam własnym Panem Ziutkiem i nie oddałbym tego w ręce żadnych chłopaków, nawet z Apple.

Co do bajeranckiego wygladu OSX - smieszne jest to ze wyglad systemu nie wplywa na wydajnosc kompa w przeciwienstwie do PC. Wiesz Pan dlaczego ja mam wylaczone prawie wszystkie wodotryski w Windzie XP ? Bo spowalniaja jej prace przez niepotrzebne zajmowanie procesora wyswietlaniem aplikacji. Ale w Makowce to sobie moze tak wygladac bo wyswietlanie aplikacji o ile wiem nie nalezy do glownego procka w kompie tylko jest chyba calkowicie scedowane na karte graficzna i jej pamiec :)

Poniekąd prawda, ale.. duzo więcej można uzyskać usuwając i zmieniając inne cechy systemu jak zarządzanie pamięcią i różne zbędne usługi. Ja mam mocno stuningowany wygląd ( kilka nakładek ) a system smiga. Np. ile razy przeltauje Ci niebieski pasek pod logo XP przy starcie systemu ? Bo mi raz...

Powtarzam - mam PC z windows XP - i jestem zadowolony - ale ogladniecie pokazu Tigera -najnowszego wcielenia OS X uswiadomilo mi jak zajebiscie ubogi mam system operacyjny!

E tam - nie taki ubogi. Powiem Ci że jak podchodziłem do OSX to myślałem że będę w szoku a tymczasem nie zauwazyłem jakichś specjalnych różnic, niektóre rzeczy są fajne inne denerwujące ( dla mnie akutat ) A nowa odsłona fajna jest trzeba przyznać, miłe bajerki mam nadzieję że dadzą do myślenia Gatesowi.

Blaviken

Post autor: Blaviken » środa 25 sie 2004, 15:13

Cichydd: to nie apple wprowadziło okienkowy system operacyjny tylko go powieliło, zdaje się od suna?

---- Polecam film "Piraci z Doliny Krzemowej". Dostepny w wypozyczalniach.

M...

Powielilo, a jakze ;) System okienkowy jak i mysz jest "wynalazkiem" opracowanym w laboratorium Xerox Sparc w dolinie krzemowej. Profesor Marek Hołyński w swej książce "E-mailem z Doliny Krzemowej" pisał że gdyby wynalazca myszy, pracujący wówczas dla Xerox-a(a obecnie dla Logitech-a) miał jednego centa z każdej wyprodukowanej sztuki byłby bogatszy niż Gates Bill ;)
www.blaviken.com

Marceli

Post autor: Marceli » środa 25 sie 2004, 16:12

...Cichydd: to nie apple wprowadziło okienkowy system operacyjny tylko go powieliło, zdaje się od suna?

---- Polecam film "Piraci z Doliny Krzemowej". Dostepny w wypozyczalniach.

M...

Powielilo, a jakze ;) System okienkowy jak i mysz jest "wynalazkiem" opracowanym w laboratorium Xerox Sparc w dolinie krzemowej. (..._

--- Co nie zmienia faktu, ze nie znalezli praktycznego zastosowania dla swojego pomyslu...

--- Na filmie jest piekna scena jak Gates z kolegami ogladaja w siedzibie Apple pierwszego Maca z mysza i graficznym interface'em... Jezeli aktorzy zagrali to podobnie, jak wygladalo to w rzeczywistosci, to ubaw musial byc niezly...

M

3Head

Post autor: 3Head » środa 25 sie 2004, 16:22

Kwestia Pana Ziutka to juz inna sprawa.. To juz zalezy od tego , czy lubimy kombinowac , interesujemy sie tym i mamy na to czas oraz nerwy. PC jest w wiekszosci przypadkow rozwiazaniem dla tych , ktorzy sa gotowi troche posiedziec przy tym pudle , aby to dzialalo jak sie chce. Mac jest juz rozwiazaniem dla tych , ktorzy sie nie chca w tym babrac . I chwala Apple za to , ze tak produkuja komputery . Osobiscie jestem przemeczony "Ziutkowaniem" i tego nie cierpie

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 26 sie 2004, 00:19

strasznie nudna, nierzeczowa, i wtorna jest ta dyskusja (zreszta ile mozna? miliony slow ju zpolecialo na ten temat i caly czas to samo...)

w ramach sprostowan kwestii obiektywnych:

Grey :"os X, który notabene na dzień dzisiejszy jest bardzo ubogo oprogramowany w porównaniu do np. winXX i do większości starszych programów musi odpalać os 9. " - nieprawda. praktycznie wszystkie popularne programy maja juz od dawna swoje wersje pod osx.

Marceli : " W porownaniu z potworkami skladanymi w firmie "Pan Ziutek i syn" - na pewno. " - zgadzam sie. jednak istnieja rowniez firmowe PCty, ktore sa tak samo zamknietym, odpowiednio dobranym i gwarantowanyhm przez producenta produktem, podobnie jak Maki. i nic tam nie trzeba grzebac ;)

"Ciekawe ilu skuszonych gazetkami z hipermarketow juz na miejscu dowiaduje sie, ze cena dotyczy golego hardware... lub co najwyzej z zainstalowanym DOS-em..." - tzn proponujesz tym ludziom kupno konputera za 10k zl? chyba wydaje mi sie to chybione, ktos kto ma kase i wie dokladnie czego potrzebuje, nie kupuje peceta w hipermarkecie (zreszzta nikomu nie polecam kupowania tam sprzetu, niestety ilosc klonow i mnogosc sprzetu dostep[nego to efekt uboczny genialnej decyzji IBM io upowszechnieniu specyfikacji PC - genialny, bo chyba teraz widac , ile % rynku swiatowego im to dalo? [nie mowie o windowsie tylko ogolnie o PC]

3Head: "Tak - bajerki , naprawde bardzo ladny wyglad , przyjemny i niemeczacy - niezwykle wazne funkcje systemu . Funkcje i mozliwosci systemu OSX sa znacznie wieksze niz Windows'a - nie ma dwoch zdan . "

sa wiecej niz dwa zdania nawet. po pierwsze - wyglad systemu to nie jego funkcja, tylko efekt uboczny ;) po drugie - kiedys pytalem cie o konkretne przyklady przewagi funkcyjnej OSX nad Winda , i powiedziales ze nie wiesz, bo sie nie znasz i tobie sie po prostu tylko tak wydaje. wiec jak w koncu jest?:) jesli masz jakies konkrety, to napisz je, jesli nie - nie pisz z iscie kaznodziejska ( naprawde nie wiem, co ci tak zalezy) werwa rzeczy blizej nieokreslonych, ktore osoby szukajace informacji rzetelnych na tym forum moga sprowadzic na manowce

"To juz zalezy od tego , czy lubimy kombinowac , interesujemy sie tym i mamy na to czas oraz nerwy. PC jest w wiekszosci przypadkow rozwiazaniem dla tych , ktorzy sa gotowi troche posiedziec przy tym pudle , aby to dzialalo jak sie chce. Mac jest juz rozwiazaniem dla tych , ktorzy sie nie chca w tym babrac ." - na temat markowych PC napisalem juz Marcelemu, ale widze, ze i Tobie takie systemy sa obce

pawello : "2. Ilosc i jakosc oprogramowania dostarczonego wraz z systemem- otrzymujesz np profesjonalny pakiet biurowy z natywna mozliwoscia drukowania PDF, bardzo sprawny program do montazu video oraz wypalarke do plyt video - nie bede wymienial wszystkiego bo szkoda liter "

z rzeczy podanych przez Ciebie w windzie nie ma jedynie pakietu biurowego (jak ktos potrzebuje to na PC jest OpenOffice, nie tylko pod winde).

"4. Oczywiscie wspomne o sprzecie - nie jest tani - ale zrobiony na dobrych podzespolach i ma jedna zalete - jest skonfigurowany tak by system dzialal na nim bez zarzutu wiec odpada cala sytuacja z doborem podzespolow jak w PC bo chlopaki z Appla to juz wykonali "

jesli chodzi o podzespoly to sa juz one obecnie w wiekszosci IDENTYCZNE z pecetowymi. dyski, karty, pamieci - wszystko zeszlo do standardu. prawie, bowiem nie zawsze wszystko dziala z makiem i nawet profesjonalni serwisanci, z ktorymi mam kontakt, nie potrafia powiedziec co predystynuje dany sprzet do wspolpracy z makiem, jedyna metoda jest wlozyc, sprawdzic czy dziala.

co do "sytuacji z doborem podzespolow" - polecam, podobnie jak Marcelemu, zapoznanie sie z oferta wielu renomowanych firm sprzedajacych tzw markowe PC - to sa rowniez starannie skompletowane i dobrane systemy (Dell, Compaq, HP, itp)

"Tego wszystkiego NIE MA w PC.."

a ilu rzeczy nie ma i nie bedzie w maku? widac tym, ktorzy uzywaja PC, niczego nie brakuje, inaczej przeciez by ich nie mieli? dziwi mnie takie przekonywanie na sile, jaki to ma cel?

fan dobrego brzmienia ;)

Marceli

Post autor: Marceli » czwartek 26 sie 2004, 09:47

(...) tzn proponujesz tym ludziom kupno konputera za 10k zl?

----- eMac: 4146, 78,

----- iMac G4 LCD: 6 830,78

----- iBook G4: 5 732,78

----- A na Allegro uzywane iMaki mozna kupic juz za 600 PLN...

(...) z rzeczy podanych przez Ciebie w windzie nie ma jedynie pakietu biurowego (jak ktos potrzebuje to na PC jest OpenOffice, nie tylko pod winde).

----- eeee.....ze co? Ktoraz to ach ktoraz wersja Windows oferuje to co: iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD? Bo to wszystko dostajesz w cenie kazdego nowego Maca... nie liczac innego pomniejszego softu, z systemem operacyjnym wlacznie... Aha, bylbym zapomnial o GarageBand...

Nagle okazuje sie, ze sam hardware staje sie tylko czescia ceny, jaka placimy za "Maka"...

(...) co do "sytuacji z doborem podzespolow" - polecam, podobnie jak Marcelemu, zapoznanie sie z oferta wielu renomowanych firm sprzedajacych tzw markowe PC - to sa rowniez starannie skompletowane i dobrane systemy (Dell, Compaq, HP, itp)

----- Silwuple:

----- Dell OptiPlex Gx 280: 4119.94 PLN

----- Compaq D 530: 6 428,18 zł

---- Tyle kosztuja "renomowane" komputery PC.

-----To tylko dwa pierwsze z brzegu przyklady. Oczywiscie moznaby posilic sie o dokladniejsze "badania", porownujac maszyny z taka sama iloscia pamieci, dyskiem, czy ILOSCIA DOLACZONEGO OPROGRAMOWANIA. Wnioski bylyby bardzo zastanawiajace...

(Wszystkie ceny pochodza ze stron internetowych polskich przedstawicieli).

M

3Head

Post autor: 3Head » czwartek 26 sie 2004, 21:32

szczerze mowiac , ani troche nie moge sobie przypomniec , abym z toba rozmawial . Nie napisalem , ze sie na tym nie znam , ale kiedys napisalem , ze mam tego dosyc - babrania sie w tych glupich pudlach ( komputerach ) . Bez przesady - mowilbym , ze sie nie znam , tym samym zachwalajac zalety Mac'a ? A slowa , ze "tak mi sie wydaje" chyba sam wymysliles , moze mnie z kims pomyliles , choc nie wiem , czy ktokolwiek bedzie twierdzil , ze cos jest lepsze , bo tak mu sie wydaje .

Wyglad systemu dla uzytkownika jest niemal funkcja . Kiedys powstala jakas durna zasada , ze system profesjonalny nie powinien miec wodotryskow , byc surowy etc. Bzdura . Efekt uboczny ? - taka sama .

Nie wiem , w jaki sposob oceniles ta dyskusje jako silowe przekonywanie do pewnych racji . Bo juz chyba dwa razy pisalem , ze zupelnie nie o to chodzi - wlasnie osobom ktore tak odbieraly ta rozmowe .

Czytaj uwazniej posty - pisalem , ze PC firmowe , dopasowywane dzialaja dobrze i nie uwazam , ze sa pod wzgledem bezawaryjnosci etc. gorsze od Mac'a i ze moga dzialac bardzo dobrze .

Natomiast przedstawilem moje argumenty , dlaczego uwazam , ze Mac jest lepszy i wole ta platforme od Windowsa .

Wiesz , zdziwilem sie jak przeczytalem Twoj post , bo wydawalo mi sie , ze sie pomyliles . Przepraszam , ale daczego niby mam tlumaczyc sie z Twojej nieuwagi..?

ODPOWIEDZ