Muzyka instrumentalna, nie piosenka...

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Muzyka instrumentalna, nie piosenka...

Post autor: PiotrK » sobota 07 lut 2004, 15:39

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:12 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 07 lut 2004, 15:45

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:12 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » sobota 07 lut 2004, 16:31

Cóż, muzyka poważna i muzyka klasyczna, to nie tożsame pojęcia. Nieważne...

z tego co wiem nie są tożsame wtedy, kiedy jako muzykę klasyczną określamy muzykę z okresu klasycyzmu, a poza tym można te pojęcia mieszać. mogę się mylić

Kiedyś usłyszałem o Roachu (i jego też )... "aż dziwne, że ta muzyka nie powstała w Polsce. Tylko u nas tworzy się takie smuty... A w Ameryce? Gość chyba miał co najmniej dziadka z naszego kraju"

...

ale czad! a kto uderzył (i kogo) taką mądrością? :)

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » niedziela 08 lut 2004, 15:34

Nie moge sie z Toba zgodzic, z popularnoscia EL-muzyki w Niemczech, wcale nie jest tak zle. Swiadczy o tym chocby mnogosc poswieconych jej audycji w radiu publicznym i to w porach o wysokiej sluchalnosci, na przyklad godzinne audycje w WDR3 - sroda, sobota i niedziela godz. 23.

Znam wyniki sprzedazy plyt (oczywiscie mialem i mam na mysli klasyke rodem ze szkoly berlinskiej czyli Fanger, Keller, Schonwalder, Spyra, Grosskopf). Wiem ile osob przychodzi na koncerty (a w/w graja ich co najmniej 3 w roku). Naprawde nie jest rozowo. Chyba tylko Schulze moze poszczycic sie znaczaca publika.

Oczywiscie w Niemczech pod tym wzgledem jest lepiej niz w Polsce, w koncu za Odra klasyka elektroniczna ma swoje korzenie.

Jest jeszcze jedek aspekt. Zdecydowana wiekszosc lubi sluchac lzejszych kawalkow.

sz

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » niedziela 08 lut 2004, 16:09

...80% jazzu to muzyka instrumentalna - ja tam nie narzekam na brak jazzu w radio. **********************

Nadajac sprwie taki obrot mozna napisac ze techno to tez muzyka instrumentalna bo takze 80 % takich utworow nie posiada wokalu

Posune sie dalej i napisze ze muzyka powazna, tez wiec nie ma powodow do narzekania bo tego u nas pod dostatkiem........
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » poniedziałek 09 lut 2004, 16:50

Znam wyniki sprzedazy plyt (oczywiscie mialem i mam na mysli klasyke rodem ze szkoly berlinskiej czyli Fanger, Keller, Schonwalder, Spyra, Grosskopf). Wiem ile osob przychodzi na koncerty (a w/w graja ich co najmniej 3 w roku). Naprawde nie jest rozowo.

sz

...

czy ktoś mógłby mi powiedzieć z czego oni żyją?

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 09 lut 2004, 17:10

czy ktoś mógłby mi powiedzieć z czego oni żyją?...

Oczywiscie.

Schonwalder prowadzi wlasna mala wytwornie plytowa (www.manikin.de), wydaje m. in. niektore plyty Schulze'a (a te poki co jeszcze sie niezle rozchodza).

Thomas Fanger prowadzi biznesy nie zwiazane z muzyka, niestety nie jestem upowazniony do tego by powiedziec jakie- na pewno zgodne z prawem .

Grosskopf jeszcze sprzedaje troche plyt, a poniewaz grywal m. in. z Schulzem to pewnie troche z tego kasy mu plynie. Zreszta jest niezlym perkusista wiec wystepuje goscinnie w wieloma muzykami.

Detlef Keller- akurat nie wiem, moze jest z bogatego domu ?

Spyra jest artysta pelna geba (zajmuje sie nie tylko muzyka, rowniez zdaje sie maluje- ogolnie sztuka nowoczesna, calkiem ciekawa swoja droga) wiec pewnie jakos daje rade.

Nie zapominajmy, ze zyja w kraju, gdzie wszystko jest troche lepiej poukladane, nawet swiadczenia -choc nie mysle, ze jest az tak zle.

Natomiast wiem z pierwszej reki, ze nawet zakup pojedynczego syntezatora (a instrumentarium maja dosc skromne) jest dlugo planowanym i dobrze przemyslanym wydatkiem.

hubi

Awatar użytkownika
mgmuzyk

Post autor: mgmuzyk » poniedziałek 09 lut 2004, 19:09

...EiS 2/2004 str. 96:

"Wychowałem się na muzyce instrumentalnej. Podróżując po świecie zauważyłem, że taka muzyka ma wciąż wielu odbiorców [...]. Jednak w polskich rozgłośniach radiowych i stacjach TV muzyka instrumentalna praktycznie nie istnieje. Są nawet zakazy grania *niepiosenek*. [...]

Zadaję sobie jednak pytanie - czy muzyka tego typu da sobie radę na polskim rynku?

Musimy jej pomóc, przekonać siebie i słuchaczy, że warto zapomnieć o listach przebojów, a przypomnieć sobie listy marzeń, snów i fantazji."

[M. Raduli]

Pogadamy?

...

lubię muzyke, trochę gram tworząc własne kompozycje

Awatar użytkownika
muscato

Post autor: muscato » wtorek 10 lut 2004, 08:59

akurat RobertaMilesa i jego piosenek, nie uznawalbym za jakies inne, alrternatywne, czy niszowe granie, bez przesady...

chodzi o to ze to ludzie kreuja rynek, a to ze spośró wielu propozycji wybierają papkę to ich problem...'

byłem w niedziele na wyjątkowo niszowym kronos quartet, byl tez dj adamus, ciekawe czy pusci cos podobnego w radiostacji?? nie!! bo mlodziez -w zdecydowanej wiekszosci woli hiphop, dens i techno, niewielu bylo osobników ponizej 20 lat, a patu zdecydowanie >40 zachowywało sie jakby pomylila im sie filharmonia z piwną przystania nad wisla - na me nieszczescie niedaleko mnie siedzieli. a wracajac do tematu, no cóż muzyka instrumentalna jest na rmfclassic, 2, radiojazz, jesli wiec ktos ma ochote to moze cały dzien jej sluchac, nie biadolcie i róbcie dobre produkcje

pozdr
residance - warsaw
destination - space

ODPOWIEDZ