Temat z czołówki "Sondy"
Konstrukcja tego fragmentu jest zbyt "kompaktowa" i dynamiczna jak na rozbudowane, długie, pełne powtarzających się przez wiele minut fraz, kompozycje Tangerine Dream. Poza tym, nie przesadzajmy z tą elektroniką. Nie ma tu jej tak wiele. A może prawie wcale, poza szumem sweep generatora. To tylko wrażenie, taki "syndrom Dziennika Telewizyjnego", polegające na tym, że dobrze skomponowany sygnał popularnej audycji tak zapada w świadomość, że nie słyszymy już klasycznych instrumentów muzycznych, ale jedną wielką syntezę sonoryczną - jedynym instrumentem muzycznym staje się głośnik, a jakiekolwiek odtworzenie utworu z oryginalnego nośnika fonograficznego, burzy i psuje to wrażenie. U mnie tak było np. z "Bez ograniczeń" Kombi, które jako sygnał programu 5-10-15 brzmiało zupełnie inaczej, niż odtworzone z płyty "Królowie życia". A na 99% jest to technicznie i sesyjnie ta sama wersja utworu.
Chyba na tym polega magia radia i TV... Czym byłoby radio i telewizja bez sygnałów/openerów/czołówek?
Chyba na tym polega magia radia i TV... Czym byłoby radio i telewizja bez sygnałów/openerów/czołówek?
Re: Temat z czołówki "Sondy"
Tajemnica muzyki z czołówki Sondy została rozwiązana!
Autorem muzyki jest Mike Vickers, tytuł utworu to Visitation a pochodzi z kolekcji The Standard MUSIC LIBRARY. Jest to płyta DRAMATIC/MOOG utwór nr 3 (z nieznacznym cięciem w jednym miejscu)
Zapraszam do oglądania:
http://www.youtube.com/watch?v=kiSCNlieKRE&feature=player_embedded
Jeszcze raz link ze źródłem informacji (tym razem prawidłowo wstawiony):
http://www.youtube.com/watch?v=kiSCNlieKRE&feature=player_embedded
Generalnie, po kilku latach finalnie temat do zamknięcia myślę .
Generalnie, po kilku latach finalnie temat do zamknięcia myślę
Brawo!
[addsig]

Brawo!

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...a żeby było jeszcze prościej:
gadrecords.pl/katalog/sonda-muzyka-z-programu-tv
Fajnie że wychodzi też wersja na winylu