Pisałem o zagraniu totalnie "live" bez wspomagaczy.
Ok, czyli wg. Ciebie co to jest live? Trzy gitary, zdarte gary? A jesli taki zestaw zagra w towarzystwie loopa perkusyjnego, zainicjowanego przez jednego z muzykow na poczatku utworu, to bedzie live, czy juz nie live? A trzech muzykow i dwa loopy? A trzy loopy i dwoch muzykow... itd... ?
Ale ja pisałem o generowaniu dźwięków z komputera tudzież z laptopa na scenie i trudnościach z tym związanych. Miałem na myśli dźwięki "od podstaw", a nie muzyków, gitary, loopy etc etc. Bo napisałes o dalszych zastosowaniach elektroniki+gitary, loopy. Ja się skupiłem tylko na tym jednym aspekcie - czyli gość wychodzi na scene i "gra" live, od podstaw, bez żadnych gotowców, na żywo. Jak to mam jeszcze uprościć?
I to tak wygląda. "To tak jakby kazać zespołowi rockowemu wystrugać własnorecznie instrumenty przed koncertem.
" - nie chodzi wcale o zbudowanie instrumentu przed występem, tak jak Tobie się zdaje. Muzyka elektroniczna ma to do siebie, że głównym założeniem jest "generowanie" a nie "odtwarzanie"
wg. jakiego zrodla podajesz takie zalozenia muzyki elektronicznej?
Opieram się na własnych przemyśleniach, oraz na różnych tekstach/książkach które przeczytałem ma temat muzyki elektronicznej.
, więc niektórych dźwięków nie dałoby się ponownie powtórzyć - zwłaszcza że nagrywamy w czasie rzeczywistym na taśme czy dysk twardy.
(...) (...) (...)
choćby barwa dźwięku jest tutaj tym czynnikiem subiektywnym, którego nieda się powtórzyć, zapisac etc.
Ale jakie to ma za znaczenie? Ja pisalem o tym, ze finalny efekt mozesz uzyskac przy pomocy skomplikowanego lancucha zabiegow, nakladania efektow, ciecia, giecia i jest to niewykonalne podczas gry live, czy oznacza to, ze nie wolno z tego korzystac?
Ależ ja zdaje sobie z tego sprawę! A czemu piszesz że nie wolno z tego korzystać? Ja tak nie napisałem. Ale zauważ, że tworząc dźwięk od podstaw na komputerze czy innym sprzęcie, nagrywając tenże dźwięk w czasie rzeczywistym na taśmę czy dysk, w wielu przypadkach nie ma możliwości powtórzenia tego dźwięku, i odwzorowaniu go w 100%. Na gitarze możesz zagrać jakiś motyw i go powtórzyć. A korzystając z nowoczesnej technologii i używając syntezy, programów o budowie modularnej można stworzyć zupełnie niepowtarzalny sound i o tym cały czas piszę.
Poza tym np. laptop tak dzisiaj powszechnie wykorzystywany do grania "live", jest tylko narzędziem. Nie wystarczy podejść i wcisnąć Enter aby zacząć grać. Potrzebny jest do tego software oraz interface etc. Ale to jest oczywiste.
A co wystarczy?
Jak to co? Przecież napisałem "Potrzebny jest do tego software oraz interface etc". Do tego pewnie klawiatura sterująca i inne urządzenia.
Poza tym cała ta technologia, to tylko środek, żeby osiągnąc coś nowego i niepowtarzalnego. Coś co nie śniło się inżynierom 50 lat temu, dziś jest faktem.
I tymbardziej nie jest to powod do negowania osiaganych przy jej pomocy efektow. Trzeba po prostu posiadac minimum orientacji w temacie i wiedziec co i jak jest osiagalne, a co do uzyskania z automatu. A ze narzedzia robia sie coraz bardziej wyszukane i skomplikowane, to i w butelke zostac nabitym jest latwiej....
Ale ja nic nie neguję! Chyba mnie nie rozumiesz

[addsig]