O fabryce Behringer'a w Zhong-Shan, Chiny

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
peak
Re: O fabryce Behringer'a w Zhong-Shan, Chiny

Post autor: peak » poniedziałek 28 sty 2008, 04:57

Masz jakikolwiek pomysł na rozwiązanie problemu? Bo z całym szacunkiem, ale ja widzę tu tylko lanie wody. Owszem, przykro mi że Chińczycy stoją przy taśmie, podczas gdy mogliby wylegiwać się nad brzegami Żółtej Rzeki albo być Creative Managers do sprawe Brand Developmentu.

Ale czy masz jakiś pomysł, co zmienić? Jak zmienić? Czy to tylko takie alterglobalistyczne gadanie przy Big Macu?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 sty 2008, 09:56

...Masz jakikolwiek pomysł na rozwiązanie problemu? Bo z całym szacunkiem, ale ja widzę tu tylko lanie wody. Owszem, przykro mi że Chińczycy stoją przy taśmie, podczas gdy mogliby wylegiwać się nad brzegami Żółtej Rzeki albo być Creative Managers do sprawe Brand Developmentu.
Problem nie tkwi w chińczykach przy taśmie. Problem w tym, że w wielu krajach ludzi się po prostu wykorzystuje do tego typu prac. Ja robiłem jako student na Węgrzech przy taśmie w drukarni, na poczcie, w magazynach itd. za (w przeliczeniu) 5 (!) pln brutto. To jest nienormalne. A co do roawiazania tego problemu: jesteśmy zbyt mali, żeby to zrobić. A wątpie, żeby znalazł się kiedyś ktoś komu jest w interesie płacić więcej tego typu pracownikom i zmienić warunki. Niestety

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 28 sty 2008, 10:24

Jestem ciekaw jak załozycielowi wątku widzi się kierunek, w jakim tenże się rozwinął i co ma to wszystko wspólnego z zaprezentowanym filmem...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 sty 2008, 10:33

...Jestem ciekaw jak załozycielowi wątku widzi się kierunek, w jakim tenże się rozwinął i co ma to wszystko wspólnego z zaprezentowanym filmem......
Może tyle, że właśnie to podejście (pokazane też w artykule) pracodawców i firm sprawia, że ostatnio sprzęt kupowany przez nas jest taki a nie inny...Ja np. w takich warunkach (szczególnie finansowych) schrzaniłbym co trzeci telewizor, mikser lub cokolwiek montowanego na tych zasadach 10 godzin na dobę. A nie jestem typem, który nie przykłada się do tego co robi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 28 sty 2008, 12:59

no niby tak

ale z drugiej strony maja prace pewnie jak na ich warunki nawet niezle platna......a chiny to juz miliard a nie kilkadziesiat milionow wiec tu maja klopot dodatkowy

ale problemem nie sa miliony chinczykow robiacych przy tasmie za niewielka kase - to akurat zaden problem - szczegolnie ze jak widac na filmie maja swietne warunki pracy

pracowalem kiedys w firmie atlantic -fabryka ktora szyla bielizne rowniez byla w chinach -pracowalo ponad 1500 osob
a wygladalo to tak:
trasa dla dostaw materialow i odbioru gotowych wyrobow
potem linia produkcyjna czyli setki tlukacych maszyn do szycia
za nimi dluga lawa - na gwizdek przerwy wszyscy odwracali sie w strone lawy a tam mieli tacki z jedzeniem - 10 minut odwrot i do roboty....
oczywiscie fabryka pracowala na 3 zmiany 24 godziny nonstop
tam nie oplaca sie zatrzymywac produkcji dlatego bardzo czesto mozna kupic firmowe ubrania za smieszne pieniadze na stadionach i innych bazarach
podobnie z elektronika(np ipody)
poprostu tluka na zapas i sie nie przejmuja - nie wezmie zamawiajacy to sprzedadza sami

ale naprawde powaznym problemem jest zatrudnianie dzieci
niestety jest to dosc popularne w chinach i innych laosach

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 28 sty 2008, 13:25

Może tyle, że właśnie to podejście (pokazane też w artykule) pracodawców i firm sprawia, że ostatnio sprzęt kupowany przez nas jest taki a nie inny...Ja np. w takich warunkach (szczególnie finansowych) schrzaniłbym co trzeci telewizor, mikser lub cokolwiek montowanego na tych zasadach 10 godzin na dobę. A nie jestem typem, który nie przykłada się do tego co robi. ...

A możesz mi objaśnić, co ma artykuł wspólnego z filmem z postu nr. 1?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 sty 2008, 13:29

A możesz mi objaśnić, co ma artykuł wspólnego z filmem z postu nr. 1?...
Podobna koncepcja zakładu pracy i znudzenie tym co się robi. Ogólnie wyzyskiwanie ludzi. Chodzi mi po prostu o podobieństwo.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 28 sty 2008, 13:42

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:54 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 28 sty 2008, 14:41

Podobna koncepcja zakładu pracy i znudzenie tym co się robi. Ogólnie wyzyskiwanie ludzi. Chodzi mi po prostu o podobieństwo....

Ale w którym momencie filmu była mowa o wyzyskiwaniu ludzi? Czy wogóle wiesz o czym była mowa w filmie?

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » poniedziałek 28 sty 2008, 14:43

A podany link o fabryce Oriona ma więcej wspólnego z Behringerem, niż wyposażenie niejednego studia. Nie wiem, jak można w to w ogóle wątpić.

Więc może Ty się ośmielisz zdradzić co?

ODPOWIEDZ