Czy to forum schodzi na psy?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
cristo
Re: Czy to forum schodzi na psy?

Post autor: cristo » poniedziałek 15 sty 2007, 00:57

witam
zacząłem jakiś czas temu....
to, że nie wyrzuciłem kasy w błoto i to, że nie muszę wymieniać zakupionego sprzętu na inny zawdzięczam właśnie czytaniu tego forum.
tak jak kolega (gdzieś tam w poprzednim poście) codziennie staram się przejrzeć nowe posty, wątki .... a to, że powtarzają się tematy? cóż, tak jest na większości for... więcej, mniej, ale jest.

poruszony został też temat początkujących. jest ich coraz więcej i .... będzie jeszcze więcej... jeżeli już za 10 tysi można sobie założyć własne, małe, proste studio. i nie sposób tego faktu nie zauważyć. płyty z tego pewnie nie będzie, ale tworzyć "pod strzechą" już można.
ja też bardzo chętnie widziałbym jakiś kącik dla początkujących, gdzie nie bałbym się zadać nawet prostego pytania w obawie, że ktoś mnie wyśmieje, zjedzie i odeśle do instrukcji lub wyszukiwarki (nieraz naprawdę ciężko coś wykopać, a dla fachowca jest to minuta pisania).

korzystając z okazji zaproponowałbym jeszcze przemyślenie uruchomienia kursu dla początkujących muzyków-realizatorów. coś na kształt warsztatów organizowanych przez Pana Krzysztofa, ale od podstaw. tak, żeby skrzystał domowy muzyk, gość nagrywający w garażu kapele, grajek weselny, nagłośnieniowiec z domu kultury itp... oczywiście, komercyjnie, za kasę.
podrawiam
k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » poniedziałek 15 sty 2007, 02:15

a zapłacisz za to? EiS to nie jest instytucja charytatywna z misją publiczną, tylko firma komercyjna, której naczelnym zadaniem jest przynosić dochód a nie ponosić nieuzasadnione koszty rozbuchanych oczekiwań ludzi, którzy skrzętnie za darmo skorzystają z portalu, ale pisma nie chcą kupować, bo po im szkoda pieniędzy...
Wiesz MB, wkrótce Eis się obudzi i zrozumie, że teraz większość czytelników będzie homerecordingowych i początkujących, więc trochę (pewnie) zmieni profil, by sprostać potrzebom. Będzie bardziej kolorowe, z prostszym językiem i zapchane poradami jak nagrać w domu wokal. Tak jak to się stało z Future Music, gdzie ostatnie numery to tak jakbym wrócił do przedszkola. A że EiS jest tak naprawdę jedyną tego typu pismem na naszym rynku to taki manewr przyniósłby wzrost odbiorców. Niestety, albo stety, ale to widać chociażby po tym jakie pytania są na tym forum. Pytania proste gdzie sporo ludzi czyta, wzrusza ramionami i idzie na inne forum gdzie siedzą ludzie zaznajomieni z tematem i mający coś rozsądnego na myśli. Musimy być na to gotowi, że coraz więcej osób będzie coś kręcić w domu na komputerku i każdy już będzie producentem hiphopowym z kartą SB i mnóstwem pytań. /nie dziwię się, że tak jest.

abproject

Post autor: abproject » poniedziałek 15 sty 2007, 02:31

wkrótce Eis się obudzi i zrozumie, że teraz większość czytelników będzie homerecordingowych i początkujących, więc trochę (pewnie) zmieni profil, by sprostać potrzebom.
A przed tem... kilka lat wstecz to co było ? sami profesjonalisci ? Tu jest delikatna kwestia. Jak pogodzic w kilkudziesieciu stronach tematy dla osob o roznym stopniu wtajemniczenia, zrobic to z glowa i ciekawie..aby potencjalny nabywca czekal z niecierpliwoscia na kolejny numer kolo 10 tego - 20 -stego kazdego miesiaca.

Z czasem... z nabytym doswiadczeniem Eis staje sie "zwykła gazetą". Wszelakie informacje, nowosci...itd. mozna znalesc w czelusciach internetu... i to duzo szybciej.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 sty 2007, 02:34

mysle ze ta powszechnosc skonczy sie juz totalnym zezwierzeceniem muzyki i odbiorcy.

w USA zaczynaja miec dosc muzyki realizowanej na loopach czy innych zapetleniach, wogole muzyki o wrazliwosci barbarzyncy.

wiem to od bibliotek w stanach z ktorymi pracuje...

A co do EIS - to pismo realizatorow (z tymi muzykami to bym nie przesadzal,moje JA muzyczne tam niewiele dla siebie odnajduje) i cudownie, jesli dzieki 20 stronom reklam bedzie nawet 10 stron wiecje - niech i tak bedzie!

Forum EIS to forum dla wszystkich i niech takie zostanie, z tym ze przydalaby sie dyscyplina...czyli "zero reakcji na lamerskie pytania :) czesto sam osobnik wie ze zadal lamerskie i w zywe oczy klamie ze wyszukiwarke forumowa obejrzal (upieram sie ze nie najlepsza) ... to juz szczyt.

Ja zanim sie zarejestrowalem przejrzalem cale forum - post po poscie! - trwalo to prawie 3 miesiace, notowalem - testowalem - bralem na Google etc.

...a wiecie dlaczego? Bo ja zyje z muzyki.

Nie twierdze ze forum ma byc dla wybranych - ale tego, ze ludzie przedstawiaja teraz postawy raczej roszczeniowe nie zmienimy - odpowiedzi chca za free i natychmiast (pod awatarem dzisiejsza data i "jaka karta za 150 zl")

Do ADMINA - mam prosbe, czy nie mozna zmienic nieco wyszukiwarki i wazniejsze - czy okno z ostatnimi postami nie moglo by miec wiecej rekordów? Chodzi mi o to,ze po pol dnia posty przeskakuja do swoich kategorii, a czasem ciekawy watek nagle gdzies znika... a nie kazdy moze miec przegladarke wlaczona caly czas.

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » poniedziałek 15 sty 2007, 03:00

...wkrótce Eis się obudzi i zrozumie, że teraz większość czytelników będzie homerecordingowych i początkujących, więc trochę (pewnie) zmieni profil, by sprostać potrzebom.
A przed tem... kilka lat wstecz to co było ? sami profesjonalisci ? Tu jest delikatna kwestia. Jak pogodzic w kilkudziesieciu stronach tematy dla osob o roznym stopniu wtajemniczenia, zrobic to z glowa i ciekawie..aby potencjalny nabywca czekal z niecierpliwoscia na kolejny numer kolo 10 tego - 20 -stego kazdego miesiaca.

Z czasem... z nabytym doswiadczeniem Eis staje sie "zwykła gazetą". Wszelakie informacje, nowosci...itd. mozna znalesc w czelusciach internetu... i to duzo szybciej.
...
Hmmm. EiS nie będzie nigdy "zwykłą gazetą" bo ma dość zawężone grono odbiorców, z tym, że to grono jak każdy rodzaj ludzkiej działalność wciąż się zmienia i w dzisiejszych czasach szybciej niż kiedykolwiek... Kilka lat temu? Mam wrażenie, że tak, profesjonaliści i zdecydowanie mniejsza liczba startujących, ale to moje odczucia i pamięć może mnie też zwodzić.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 15 sty 2007, 03:08

rosniemy razem z gazeta

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » poniedziałek 15 sty 2007, 07:34

......I właśnie dlatego pojawił się taki temat... coś tu schodzi na psy. ...

A nie przychodzi Ci do głowy, żeby po prostu NIE kupować pisma, które Cię irytuje? Masz wolny wybór......

dobre :)
masz do wyboru mielonke z jajkiem kiełbasą i mielonką oraz mielonke z mielonką chlebem i mielonką... wszędzie mielonka...

kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 15 sty 2007, 08:02

Ja tam EIS nie kupuje, co nie oznacza, ze czasem nie czytam. Fakt dużo reklam - mi to nie przeszkadza - niech są - czasem fajnie obrazki poogladać.

Jesli ktoś liczy na to, że EIS czy inne czasopismo poda mu na tacy rozwiązanie jego problemów to sie grubo myli - w dźwięku jak w życiu - sam musisz dojść do rezultatów.

CO do forum, to tak jak na każdym innym, każdy młody chce robić muzykę, ale za leniwy jest - wiec oczywistym jest - "po co szukać" - skoro można na forum zapyta" - i robi sie burdel - 100000 postów o to jaką kartę do 600pln wybrać - odpowiedz powinna być każdą - to dlatego niektórych mierzi poziom forum, lecz czasem znajdują się ciekawe hopki klopki - i można sie czegoś dowiedzieć. Najgorsze jednak są posty typu

co kupić? produkt A czy produkt B

masakratycznie - a niby to człowiek ma wolną wole, ma - ale widać, że z niej nie korzysta. :)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 15 sty 2007, 09:45

Do ADMINA - (...) czy okno z ostatnimi postami nie moglo by miec wiecej rekordów? Chodzi mi o to,ze po pol dnia posty przeskakuja do swoich kategorii, a czasem ciekawy watek nagle gdzies znika... a nie kazdy moze miec przegladarke wlaczona caly czas.

Panie Wojciechu przyłączam się do zapytania. Ta mała techniczna zmiana ułatwiłaby nieco życie.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » poniedziałek 15 sty 2007, 10:18

CO do forum, to tak jak na każdym innym, każdy młody chce robić muzykę, ale za leniwy jest - wiec oczywistym jest - "po co szukać" - skoro można na forum zapyta" - i robi sie burdel - 100000 postów o to jaką kartę do 600pln wybrać - odpowiedz powinna być każdą - to dlatego niektórych mierzi poziom forum, lecz czasem znajdują się ciekawe hopki klopki - i można sie czegoś dowiedzieć. Najgorsze jednak są posty typu

co kupić? produkt A czy produkt B

masakratycznie - a niby to człowiek ma wolną wole, ma - ale widać, że z niej nie korzysta. :)...

tu masz odpowiedz :)
http://www.youtube.com/watch?v=esdtGIPGjU4

kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

ODPOWIEDZ