Mam dość komputerów wielkich jak TIR

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
dust
Re: Mam dość komputerów wielkich jak TIR

Post autor: dust » poniedziałek 10 kwie 2006, 10:46

Zlozylem juz pare komputerow na mATX, a budowy do tego przystosowane sa naprawde ciche. Polecam zainteresowac sie produktami Asusa http://pl.asus.com/products1.aspx?l1=1

a takze obudowami firmy Modecom

http://www.modecom.pl/products.php?categoryId=3

Wyzej byla mowa o tunelach powietrznych w obudowach. Musze tu zaznaczyc, ze procesory Intela wymagaja takowych tuneli.Obudowy nie posiadajace AirDuct wymagaja zalozenia dodatkowych wentylatorow wewnatrz obudowy.

Ulozenie i wielkosc zasilacza w obudowie typu SLIM wcale nie musi kolidowac z radiatorem i wentylatorem procesora.Oto przyklad takiej obudowy:

http://www.modecom.pl/product.php?id=73&pageNr=4

http://www.modecom.pl/gallery.php?id=73&pageNr=4

Sa plyty glowne mATX, ktore posiadaja 3 sloty PCI.Przykladem moze byc plyta ASUS P5S800-VM.

mnem

Post autor: mnem » poniedziałek 10 kwie 2006, 11:43

...Ta jasne, a gdzie ja wsadzę mojego soundblastera audigy platinium ex, który zajmuje DWA sloty pci? :P tak, wiem gdzie...

zaryzykuję stwierdzenie, że karta pokładowa jest lepsza od starej Audigy ...

No nie wiem. Mało jest rzeczy lepszych od tej karty (w tej klasie). Chyba tylko sound blaster xifi...

Nie no, jak masz zintegrowanego sb xifi to spoko :).

sorry, ale żadna zintegrowana płytka nie zapewni mi wejścia aux oraz dużych jacków.

Zresztą wszystko co zintegrowane to dla mnie za przeproszeniem szajs - z wyjątkiem sieciówek :).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 10 kwie 2006, 12:51

No nie wiem. Mało jest rzeczy lepszych od tej karty (w tej klasie). Chyba tylko sound blaster xifi...

najwyraźniej mało rzeczy widziałeś.

Nie no, jak masz zintegrowanego sb xifi to spoko :).

sorry, ale żadna zintegrowana płytka nie zapewni mi wejścia aux oraz dużych jacków.

Zresztą wszystko co zintegrowane to dla mnie za przeproszeniem szajs - z wyjątkiem sieciówek :). ...

dla Ciebie może być szajsem co tam chcesz (demokrację mamy), ale raczej nie wiesz o czym mówisz

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 10 kwie 2006, 13:54

^Up^ - dyskusja nie na temat. Znowu się kłócisz?

Jeszcze jeden cichy samodział (3 strony).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 10 kwie 2006, 14:02

Ostatnio widziałem w pracy system mini-PC, który rejestrował koncert na 24 śladach 24/96, a procesor Athlon XP był zaledwie letni (36 stopni). Nie rozumiem, po co komu dzisiaj chłodzenie wodne - wystarczy zrezygnować z P4.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 10 kwie 2006, 14:24

wachania temperatury starszych procow w zaleznosci od obciazenia sa minimalne...jesli ten athlon byl tak chlodny to musil miec bardzo dobry radiator i przedewszystkim musialbyc z najlepszych serii badz tych mobilnych..standartowo xp maja powyzej 40 stopni i to dla nich normalne....chyba ze ma sie selekcjonowany proc....co dziwniejsze nie zauwazylem zeby ktos selekcjonowal intele:D

ale warto popatrzec cos po nowych sempronach i athlonach na s939...mam sempronika - standartowo ma 30-32 stopnie...przy duzym obciazeniu dopiero dochodzi mu do 38....wentylator skrecony na minimum - 2000 obrotow(wentylator 60x60) i to jakis spire nawet nie szczegolny - przy zastosowaniu jakiegos arctica mozna zjechac z obrotami na minimum

choc ostatnio widzialem wierze na heatpipe chyba termaltake do chlodzenia pasywnego

mozna wszystko chlodzic pasywnie lecz niestety koszta olbrzmie - szczegolnie przy zasilaczach - no i nie przy malych obudowach gdzie wszystko jest mocno upchane - tam bez wspomagania sie nie obejdzie

niestety te male ladne komputerki raczej nie beda chowane gdzies z boku - a ja szum przeszkadza kazdy wie

a o temperaturke dbac trzeba

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 11 kwie 2006, 07:24

MB: "...wystarczy zrezygnować z P4..."

Istotnie, P4 to błędny pod względem energetycznym (i nie tylko) koncept - 120W wydzielanego wewnątrz komputera ciepła !!! Było wiadomo już przy jego uporczywym wdrażaniu przez INTELA, że szybko dojdziemy do "ściany cieplnej". Dlatego Pentuim M (do laptopów) bazuje w dużym stopniu na architekturze Pentuim III i jest naprawdę energooszczędne. Nie wiem czemu nie stosuje się tych procesorów do PC-tów. Wtedy chłodzenie procesora byłoby pikusiem.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 12 kwie 2006, 09:35

Do tej poty zawsze wybierałem przy zakupach systemy oparte na procesorach INTELA (komputery stacjonarne, laptopy). Na dziś jednak wydaje się, że AMD jest jednak lepszym wyborem. W rozpatrywanym tu „aspekcie cieplnym” – zdecydowanie lepszym. INTEL zapowiedział wprawdzie wprowadzenie procesora opartego na nowym rdzeniu Cedar Mill w technologii 65 nm o obniżonym zużyciu energii - 86W. Wprawdzie norma FMB przewiduje moc 130 Wat, lecz i tak to bardzo dużo energii do rozproszenia. Na dodatek nowe procesory nie będą miały większej wydajności niż Prescott.

Intel wciąż woli trzymać się swojej technologii rozciągniętego krzemu (ang. strained silicon), niż przejść na strukturę typu SOI (czyli krzem na izolatorze), która lepiej radzi sobie z wyciekami prądu i to jest powodem wydzielania się dużej ilości ciepła i związanych z tym problemów w zakresie konstrukcji małych i cichych jednostek PC.

Coraz poważniej zastanawiam się więc nad AMD…

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 12 kwie 2006, 11:14

...Ostatnio widziałem w pracy system mini-PC, który rejestrował koncert na 24 śladach 24/96, a procesor Athlon XP był zaledwie letni (36 stopni). Nie rozumiem, po co komu dzisiaj chłodzenie wodne - wystarczy zrezygnować z P4....

Aj, tam - chyba przesadzacie..."zrezygnować z P4"

To, że jest trochę cieplejszy przy pracy nie znaczy że trzeba go zaraz wymienić. Mam komputer z P4, odpowiednie chłodzenie (nie wodne), zasilacz z jednym wiatrakiem 12cm i komputera praktycznie nie słychać. Temperatura procesora dochodzi co prawda do 55 stopni, ale to chyba nie są jakieś straszliwe wartości jak na procesor. "Podkręcacze" wyciskają zdaje się znacznie więcej i się specjalnie nie martwią...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 kwie 2006, 12:41

Kiedyś byłem fanem Intela i zażarcie broniłem jego rozwiązań, argumentując to lepszą kompatybilnością i stabilnością platformy oraz problemami termicznymi dawnych Athlonów. Te czasy już dawno minęły, a relacje się odwróciły.

Mam teraz kontakt z dużą ilością komputerów pracujących w bardzo wyśrubowanych zadaniach (np. montaż i kodowanie telewizji cyfrowej MPEG-4/AVC w czasie rzeczywistym) i widzę jak jest w praktyce. To nieprawda, że P4 jest trochę cieplejszy od AMD. Przy dużych obciążeniach P4 3GHz i wyżej to są po prostu piece hutnicze, emitujące koszmarne ilości ciepła.

Z przykrością stwierdzam, że ŻADEN argument nie przemawia dzisiaj za P4 - to jest ewidentnie nieudana linia procesorów, mających ewidentne problemy z ciepłem i na dodatek drogich. Nie wspominając już o problemie denormalizacji, który wciąż daje się we znaki nawet w drogim komercyjnym oprogramowaniu.

ODPOWIEDZ