Czy homerecording daje radę?
...Chyba najlepszy przykład to zespół Goya i Grzegorz Jędrach. Przynajmniej z jego wywiadu dla EiS wyraźnie wynika, że pracuje owszem na zawodoym sprzęcie, ale to też nie kosztowało miliony, a uzyskane efekty chyba wszyscy słyszeli i to we wszystkich polskich stacjach.
...
W lipcowym EiS jest wywiad z Mosquito... nie chcialem podawac tego przykladu bo nie za bardzo znam ich muzyke ale idac tym torem... z wywaidu jasno wynika ze tworzenie muzyki i nagrywanie wokali odbywalo sie w domowym studiu... a dopiero prace nad miksem i masteringiem odbywaly sie pod okiem doswiadczonego realizatora...
Dokladnie taki sam tok jaki podal autor tematu...
...
W lipcowym EiS jest wywiad z Mosquito... nie chcialem podawac tego przykladu bo nie za bardzo znam ich muzyke ale idac tym torem... z wywaidu jasno wynika ze tworzenie muzyki i nagrywanie wokali odbywalo sie w domowym studiu... a dopiero prace nad miksem i masteringiem odbywaly sie pod okiem doswiadczonego realizatora...
Dokladnie taki sam tok jaki podal autor tematu...
Re: Czy homerecording daje radę?
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 05:39 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
PiotrK,
odniesiesz się do mojego przedostatniego posta?
odniesiesz się do mojego przedostatniego posta?
Cudnie, brawo, jestem pod wrażeniem!
Słuchasz zatem bezrefleksyjnie czegoś, co Ci się na tacy podaje. Idealne niewolnictwo, Aldous Huxley byłby z Ciebie dumny.
Tylko nie wiem, czy Ci współczuć, czy Cię żałować...
Stary?? czy dobrze sie czujesz??...:lol: ale mnie rozbawiles
Niestety taki jest komercyjny swiat ze siedzac w barze, jadac autobusem, bedac u fryzjera itd... jestemy zmuszeni czasem sluchac rzeczy ktorych nie chcemy sluchac, a ktore leca w radiu czy tez TV... cos w tym dziwnego??
Wiec mozesz takze wspolczuc samemu sobie
chyba ze masz galke "gain" za uchem??

Słuchasz zatem bezrefleksyjnie czegoś, co Ci się na tacy podaje. Idealne niewolnictwo, Aldous Huxley byłby z Ciebie dumny.

Niestety taki jest komercyjny swiat ze siedzac w barze, jadac autobusem, bedac u fryzjera itd... jestemy zmuszeni czasem sluchac rzeczy ktorych nie chcemy sluchac, a ktore leca w radiu czy tez TV... cos w tym dziwnego??

...Cudnie, brawo, jestem pod wrażeniem!
Stary?? czy dobrze sie czujesz??...:lol: ale mnie rozbawiles
chyba ze masz galke "gain" za uchem??...
Ja przypuszczam, że Pan Piotr jest współczesnym romantykiem, który wbrew pozorom bardzo cierpi i nie za bardzo może się odnaleźć, ale jest też jak widać niepoprawnym idealistą. Jednak wydaje mi się, że to ani zaleta ani wada tylko cecha. :)

Ja przypuszczam, że Pan Piotr jest współczesnym romantykiem, który wbrew pozorom bardzo cierpi i nie za bardzo może się odnaleźć, ale jest też jak widać niepoprawnym idealistą. Jednak wydaje mi się, że to ani zaleta ani wada tylko cecha. :)
Wadą jest natomiast u niego strasznie rozwinięta zarozumiałość, może powinno go to skłonić do chociażby chwilowej, małej refleksji nad sobą...
Nie interesuje mnie tego typu muza wiec o ile jej nie uszysze gdzies w radiu to takich rzeczy nie slucham i mnie nie interesuja...
Mozna sie czepiac albo podejsc z zyczliwoscia i zrozumieniem. Tego ostatniego Piotrowi zabraklo...

Mozna sie czepiac albo podejsc z zyczliwoscia i zrozumieniem. Tego ostatniego Piotrowi zabraklo...
Ja również ubolewam,gdyż wmawia mi się ,że zbaczam z tematu.Było tu kilka opini,iż wątek bardzo ciekawy ,a niepotrzebnie tarmoszony i wybijany z toru itd..,więc czemu podejmujecie się tak długiej dysputy nad "oczywistą oczywistością",skoro nie od dziś wiadomo,że w radiu grają dobrze zrealizowane numery,zarówno te powstające w studiach nagraniowych - za 1mln i za 30tyś i za 10tyś i też sklejce z Allegro za 2tyś?Więc jak to jest?W ostatnim poście miałem na myśli okropnie drogie pogłosy typu delay i reverb a nie "efekt Cher" więc jeżeli wszystko jest w uchu słuchajacego i 7osób odsłuchujących numer słyszy ewidentnie klasowe efekty planowo-panoramo-przestrzenne,a jedna słyszy efekt Cher,to być może ma zainstalowany implant creativa z zaawansowaną jednostką modulacyjno-imitacyjną.
Autor pyta - "Trzeba dodać, że soft, który wymieniłem kosztuje też nie mało,no ale czy utwór zrobiony w homestudiu za 30 tys. zł może konkurować z nagranym w studiu za 1 mln albo i wiecej?"Ale ten sam utwór - a doprawcowany skrajnie odległych finansowo światach?Czy może utwory z pokrewnej gałezi gatunkowej,czy może chodzi o konkurencję - "Oto mój hit z PCta" jest wyżej niż Timbaland na piatkowej top liście?! A może chodziło własnie o wskazanie o przykłady,które nie są do osiągnięcia w warunkach homerecordingu ocenianego na 30tyś, bez względu na wiedzę,banki sampli i pluginy + tricki stosowane przez realizatora?Więc wmieszałem Gladiatora,gdyż autor wątku nie sprecyzował zagadnienia,a poruszył kapitał studyjny od 1MLN wzwyż.Wmieszałem przede wszystkim Schillera ponieważ wiem,że ani realizatorzy Goyi,ani Banach,ani prawdopodobnie nikt z Was nie może się ścigać ze sprzętem,który wykorzystano przy produkcji jego ostatnich albumów - i na tym polu nie ma się co ścigać żaden "Tuz homeprodukcji" - ale że obaj mogą lecieć w tym samym radiu - niech sobie lecą - Czy taka odpowiedź satysfakcjonuje autora tematu? Schillera nagrywającego w homestudio za 30 tyś zł wyobraźić sobie nie mogę,ale mogę wyobrazić sobie rożnicę poziomu jakości i zdegradowanego wrażenia - bo w tym przypadku są one integralną formą i priorytetowym środkiem wyrazu w twórczości tego artysty.Banacha,czy Goye w studiu za 1MLN wyobrażam sobie bez trudu,ale różnice jakości i wrażenia "in +" nie obchodzą mnie wogóle w tego rodzaju pop produkcjach,wystarcza mi obecny poziom w ich wykonaniu i w ich przypadku zgrywanie materiału w megastudio może faktycznie ulepszyć finał jedynie o pomijalne różnice.
Nie rozumię pytań i porównań na o takiej rozpiętości finansowo-sztabowej,skoro w grę wchodzą jedynie radiowe motywacje i gatunki nie wymagające do realizacji hardware z najwyższej półki?Banach i cała świta nurtów pokrewnych grają co dnia w różnych stacjach,a on sam miał wtedy kilka paczek klasy Lexicona mx200 i kartę Waveterminal X. We wsponiamym wcześniej numerze EiS,był bodajże kawałek Banacha - chała pod względem aranżacyjnym i jakościowym,ale na radio wystarczyło.Niedawno ganiono jeden z ostatnich płyt Madonny,że przesterowana okrutnie,a wiadomo gdzie realizowana ... Skoro autor wątku pojawił się,może doprecyzuje kapkę pytanie o jakie "konkurowanie" na jakim polu i pod jakim względem chodzi? - może to pozwoli sprowadzić nam dyskusję na właściwe tory.Pozdrawiam.
Autor pyta - "Trzeba dodać, że soft, który wymieniłem kosztuje też nie mało,no ale czy utwór zrobiony w homestudiu za 30 tys. zł może konkurować z nagranym w studiu za 1 mln albo i wiecej?"Ale ten sam utwór - a doprawcowany skrajnie odległych finansowo światach?Czy może utwory z pokrewnej gałezi gatunkowej,czy może chodzi o konkurencję - "Oto mój hit z PCta" jest wyżej niż Timbaland na piatkowej top liście?! A może chodziło własnie o wskazanie o przykłady,które nie są do osiągnięcia w warunkach homerecordingu ocenianego na 30tyś, bez względu na wiedzę,banki sampli i pluginy + tricki stosowane przez realizatora?Więc wmieszałem Gladiatora,gdyż autor wątku nie sprecyzował zagadnienia,a poruszył kapitał studyjny od 1MLN wzwyż.Wmieszałem przede wszystkim Schillera ponieważ wiem,że ani realizatorzy Goyi,ani Banach,ani prawdopodobnie nikt z Was nie może się ścigać ze sprzętem,który wykorzystano przy produkcji jego ostatnich albumów - i na tym polu nie ma się co ścigać żaden "Tuz homeprodukcji" - ale że obaj mogą lecieć w tym samym radiu - niech sobie lecą - Czy taka odpowiedź satysfakcjonuje autora tematu? Schillera nagrywającego w homestudio za 30 tyś zł wyobraźić sobie nie mogę,ale mogę wyobrazić sobie rożnicę poziomu jakości i zdegradowanego wrażenia - bo w tym przypadku są one integralną formą i priorytetowym środkiem wyrazu w twórczości tego artysty.Banacha,czy Goye w studiu za 1MLN wyobrażam sobie bez trudu,ale różnice jakości i wrażenia "in +" nie obchodzą mnie wogóle w tego rodzaju pop produkcjach,wystarcza mi obecny poziom w ich wykonaniu i w ich przypadku zgrywanie materiału w megastudio może faktycznie ulepszyć finał jedynie o pomijalne różnice.
Nie rozumię pytań i porównań na o takiej rozpiętości finansowo-sztabowej,skoro w grę wchodzą jedynie radiowe motywacje i gatunki nie wymagające do realizacji hardware z najwyższej półki?Banach i cała świta nurtów pokrewnych grają co dnia w różnych stacjach,a on sam miał wtedy kilka paczek klasy Lexicona mx200 i kartę Waveterminal X. We wsponiamym wcześniej numerze EiS,był bodajże kawałek Banacha - chała pod względem aranżacyjnym i jakościowym,ale na radio wystarczyło.Niedawno ganiono jeden z ostatnich płyt Madonny,że przesterowana okrutnie,a wiadomo gdzie realizowana ... Skoro autor wątku pojawił się,może doprecyzuje kapkę pytanie o jakie "konkurowanie" na jakim polu i pod jakim względem chodzi? - może to pozwoli sprowadzić nam dyskusję na właściwe tory.Pozdrawiam.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 05:37 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
P.S. Dobra, niech będzie, mogę być zarozumiały. Na razie walczę o lepsze jutro. Jak urośnie mi już broda do kostek, czekając na koniec tego totalitaryzmu, stanę się mędrcem, nabiorę pokory i zamieszkam w beczce. Jak Diogenes...
...
Muszę świsnąć zatem Arnoldem Boczkiem (żałuję że nie Andreą Boccellim) - "Panie Piotrze nie obrażaj Pan bo i ja obrażę"- skoro arogancko odnosisz się do osoby "jakiegoś tam Schillera",który notabene komponuje ostatnio z Lisą Gerrard,Klausem Schultzem,Lang Langiem i wieloma innymi tego formatu artystami,a przy okazji,zamiast przywiązywać się do kaloryfera,wolisz pod postami,w walce o lepsze jutro polecać pobranie audycji.Może i więcej w tym godności ale środki lecznicze są bardzo karkołomne i utopijnej skuteczności, której miksturę sam opracowałeś i zbyt głęboko uwierzyłeś,być może będąc na fali komentarzy z MySpace itp.
Przesłuchałem "pobraną audycję" i niepoleciłbym nikomu o zdrowych zmysłach twórczości dark ambientowych z końcówki tej audycji (gdyż to absolutnie nie jest muzyka) tylko rejestracja odgłosów z jaskini Postojnej.Audycje tę natomiast prowadzi przedziwny fascynat, wymagający natychmiastowej pomocy psychiatrycznej,pociskający bałachy,że usposobienie i wykształcenie filozoficzne "jakiegoś tam PiotraK" gwarantuje niespotykane walory artystyczne jego podziemnej działalności muzycznej.No ale w czasach kiedy powstają stacje radiowe grające 24h na dobę muzykę z Commodore64 wszystkie skrajności są realizowane,a ludzie będacy ich integralną częścią,najczęściej wyalienowani i oryginalni w swoich oczach,doznają poczucia dziejowego polotu - w dobie internetu zwłaszcza..