...Witam!
Wydaje mi sie ze znam juz przyczyne dla ktorej w naszym kraju faktycznie jest jak jest.. Po prostu nic nikogo nie obchodzi

A ja po przygodzie JackaH nic w tym sklepie nie kupie.. A wy sobie kupujcie - jak chcecie napychac kabze jakiemus niemiaszkowi ktory wali wszystkich w tylek bez wazeliny..
Mysle, ze troche ponosza Cie emocje. Historia JackaH jest przestroga i podejrzewam, ze niewiele osob znajacych ta historie zdecyduje sie na zakup w MT. Nie zmienia to postaci rzeczy, ze jesli MT sprzedaje z takim a nie innym VAT-em to jest sprawa MT i urzedu skarbowego, ktory przestepstwo podatkowe, oczywiscie o ile do niego doszlo/dojdzie, powinien scigac.
Nie zmienia to rowniez postaci rzeczy, ze ceny w Niemczech nawet z polska stawka VAT-u oraz transportem wypadaja nizej. Po to jestesmy w Unii aby m. in. z jej dobrodziejstw korzystac rowniez kupujac cos tam.
Do mnie osobiscie nie przemawiaja wielkie slowa o patriotyzmie, bo nie widze wielkiego patriotyzmu w tym, zeby nie kupowac w Polsce jesli mam atrakcyjniejsza cene gdzie indziej. Inaczej sprawa wygladala by, gdybym wiedzial na co te wszystkie moje podatki sa przeznaczane (czyt. nie na lapowy, afery i podobne). Jestem pewien, ze jesli bylbym przekonany o tym, ze jesli zaplace wyzsza cene u nas w kraju i spowoduje to spadek bezrobocia, podwyzszenie swiadczen socjalnych, emerytur, plac dla nauczycieli, rozwoj kultury itp.- kupowalbym w kraju. Przypuszczam, ze inni podobnie.
Przyklad kolegi Szkudlika pokazuje, ze mimo to, ze amerykanie jezdza japonskimi samochodami, nie jest im zle i "ichni rzad", w przeciwienstwie do naszego, potrafi zarobic na tym. Nasi politycy natomiast zastanawiaja sie jak w takiej sytuacji dowalic i amerykanom (czyt. nam, polakom) i japoncom (czyt. im, niemcom), aby i amerykanie (czyt. my, polacy) nie mieli za dobrze, a japonce (czyt. oni, niemcy) bron boze tu nie sprzedawali, bo tez bedzie im za dobrze.
Hubi