Już działa eBay.pl

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Grey
Re: Już działa eBay.pl

Post autor: Grey » piątek 22 kwie 2005, 13:35

.....

PayPal to system płatności internetowych, polegający na tym (w skrócie), że oni pośredniczą w przekazaniu pieniędzy pomiedzy tobą a drugą osobą. Zakładasz sobie u nich konto (tzn. jak NIE jesteś Polakiem, bo naszego EU kraju nie ma na liście...) i potem jak chcesz zapłacić komuś, to dostajesz tzw. kod sprzedawcy, lub od razu przenosi Cie na stronę z płatnością.

Po dokonaniu polecenia zapłaty, system pobiera z Twojej karty kredytowej lub konta bankowego stosowną kwotę i powiadamia odbiorcę, że czekają na niego pieniążki. Odbiorca może sobie je wypłacić korzystając z kilku możliwych sposobów.

Pozdrawiam,

Maciej R.

...

O ile się dobrze orientuję, na tej samej zasadzie, działa w Polsce serwis Escrow, PayBack. Być może, rozszerzą ofertę o PayPal.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 22 kwie 2005, 13:41

...Dzisiaj eBay.pl dał plame jak nie wiem!!

Jak juz się otworzy 1 strona to strona logowania nie istnieje...

a wydawało mi sie mam szybkie łacze (10komp na DSL 512)......

U mnie wczoraj działał polski eBay , lecz dzisiaj niestety nie ..... moze juz chłopaki sa zarobieni ?

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 22 kwie 2005, 17:23

Polski Ebay potrzebuje chyba troche czasu , zastanawiam się po co uruchamiają ten serwis skoro to działa gorzej niż źle zamiast się dobrze przygotować to panowie z EBAY wypuścili E-BUBEL ! dla mnie porażka
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 22 kwie 2005, 20:55

...TV w domu nie mam, bo po co mi...?

A ostatnie wiadomości oglądałem w Boże Narodzenie.

Od internetu ostatnio sie tez odcinam. Więc nie wiem! ...

Monter, gdybym wiedział o tym wcześniej to położyłbym "słuchy" po sobie, przybił piątkę i poszlibyśmy na to, co lubisz pić najbardziej.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 22 kwie 2005, 22:41

Monter, gdybym wiedział o tym wcześniej to położyłbym "słuchy" po sobie, przybił piątkę i poszlibyśmy na to, co lubisz pić najbardziej.

...

cosik mi sie wydaje ze mistrz preceli jest dobry w spozywaniu... o rany... mam nadzieje ze sie nie spotkamy w realu bo zywy nie wyjdzie nikt...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 22 kwie 2005, 22:56

Pozdro600.

...

Zabawne... Tak się żegnam z paroma kumplami...

Myślałem, że mamy "wyłączność"...

Pozdro600! (ew. siedemtrzy)

bassman

Post autor: bassman » sobota 23 kwie 2005, 08:51

...uzywam Paypala od pol roku i jest super. Niestety nie mam mozliwosci wyplacania pieniedzy, wiec uzywam go tylko do zakupow.

Własnie czy ktos moze wytłumaczyc na czym polega PAYpal . ...

Dziala to tak ze otwierasz konto w PayPal, podpinasz go do swojego konta bankowego i mozesz prowadzic transakcje z przeplywem pieniedzy w obie strony( niestety nie we wszystkich krajach to dziala, ze wzgledu na skomplikowane i zbiurokratyzowane systemy kontroli przeplywu pieniedzy, w Polsce zdaje sie jeszcze nie).

Bez podpinania konta bankowego mozesz natomiast placic zwykla karta kredytowa MasterCard i Visa. Podajesz im numer karty i dane a oni sciagaja sume jak kasjerka w sklepie. To zdaje sie dziala bez wzgledu na polozenie geograficzne.

PayPal rozni sie tez od innych systemow tym ze jest wlasnoscia EBay, choc powstal jako osobny system to zostal odkupiony i wpiety w struktury Ebay i jest tam najbardziej powszechnym, znanym i szanowanym tam srodkiem platniczym.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 kwie 2005, 10:15

......uzywam Paypala od pol roku i jest super. Niestety nie mam mozliwosci wyplacania pieniedzy, wiec uzywam go tylko do zakupow.

Własnie czy ktos moze wytłumaczyc na czym polega PAYpal . ...

Dziala to tak ze otwierasz konto w PayPal, podpinasz go do swojego konta bankowego i mozesz prowadzic transakcje z przeplywem pieniedzy w obie strony( niestety nie we wszystkich krajach to dziala, ze wzgledu na skomplikowane i zbiurokratyzowane systemy kontroli przeplywu pieniedzy, w Polsce zdaje sie jeszcze nie).

Bez podpinania konta bankowego mozesz natomiast placic zwykla karta kredytowa MasterCard i Visa. Podajesz im numer karty i dane a oni sciagaja sume jak kasjerka w sklepie. To zdaje sie dziala bez wzgledu na polozenie geograficzne.

PayPal rozni sie tez od innych systemow tym ze jest wlasnoscia EBay, choc powstal jako osobny system to zostal odkupiony i wpiety w struktury Ebay i jest tam najbardziej powszechnym, znanym i szanowanym tam srodkiem platniczym.

...

wreszcie ktos to wytłumaczył tak ze zrozumiełm. :)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 23 kwie 2005, 10:53

Ogólnie to muszę przyznać, że słabe wrażenie na mnie zrobił ten polski eBay... niedopracowany, wolny itd... chciałem się zarejestrować a tu kicha, nie da się :)... może naprawią wkrótce, bo mi się troche spieszy z zamówieniami z Niemiec :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 kwie 2005, 11:01

...Ogólnie to muszę przyznać, że słabe wrażenie na mnie zrobił ten polski eBay... niedopracowany, wolny itd... chciałem się zarejestrować a tu kicha, nie da się :)... może naprawią wkrótce, bo mi się troche spieszy z zamówieniami z Niemiec :D...

to zarejestruj sie w niemczech , nic prostrzego , ja tak zrobiłem poł roku temu i moge sie logowac na polskim Ebuay . bez problemow

ODPOWIEDZ