Mac pantera to zabojczy kotek..

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
3Head
Re: Mac pantera to zabojczy kotek..

Post autor: 3Head » wtorek 24 sie 2004, 13:38

owszem , ten drobiazg istnieje

kwestia tego , ktora firma rozwija sie dynamiczniej , oferuje ciekawsze rozwiazania uzytkownikowi etc. jest chyba oczywista .

a sam Tiger... czy to trzeba oceniac ?

pozdrawiam;

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 24 sie 2004, 14:20

I znowu przyszla mi do glowy taka mala ciekawostka. Nie mam kontaktu z pc, wiec nie wiem, jak to dziala np na XP, ale w X-sie...

Pliki o nazwach 1x, 2x, 5x, 12x, 25x w kazdym chyba systemie zostana posortowane tak: 1x, 12x, 2x, 25x, 5x. Ale nie w X-sie Tu sortowanie wg nazy daje: 1x, 2x, 5x, 12x, 25x. Taki ciekawy drobiazg...

pozdrawiam, Mariusz...

Jeszcze jakiichś cudownych funkcji poszukaj. Może np. że po kliknięciu na folder otwiera się jego zawartość, albo że system sam odtwarza plik mp3 i nie trzeba podawać ścieżki dostępu do odtwarzacza. Ach te nowości ;)

3Head

Post autor: 3Head » wtorek 24 sie 2004, 19:59

Jeszcze jakiich? cudownych funkcji poszukaj. Mo?e np. ?e po klikni?ciu na folder otwiera si? jego zawarto??, albo ?e system sam odtwarza plik mp3 i nie trzeba podawa? ?cie?ki dost?pu do odtwarzacza. Ach te nowo?ci ;)...

nie , ze sie czepiam , ale czy cos Ci nie pasuje ?

funkcja istnieje , jedno z wielu ulatwien w Mac'u . owszem - to drobiazg .

ale bez przesady , czy to , ze Mel o tym wspomnial to powod , by sie zaczynac denerwowac i odbierac to jako "glupie podniecanie sie bajerkami" ( bo tak to mozna odebrac ) .

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » wtorek 24 sie 2004, 21:02

nie , ze sie czepiam , ale czy cos Ci nie pasuje ?

ale bez przesady , czy to , ze Mel o tym wspomnial to powod , by sie zaczynac denerwowac i odbierac to jako "glupie podniecanie sie bajerkami" ( bo tak to mozna odebrac ) ....

Dzieki brachu za wsparcie

Bo wydawalo mi sie, ze wspomnialem, ze nie wiem jak to jest dzisiaj w innych systemach. Kiedys tego na pewno nie bylo, a ze pracuje jedynie na macu, to wlasnie na nim sie z tym spotkalem. A ze fajne, to i spodobalo mi sie Ale co tam

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 24 sie 2004, 22:04

...nie , ze sie czepiam , ale czy cos Ci nie pasuje ?

ale bez przesady , czy to , ze Mel o tym wspomnial to powod , by sie zaczynac denerwowac i odbierac to jako "glupie podniecanie sie bajerkami" ( bo tak to mozna odebrac ) ....

Usmiałem się bo do tej pory uważałem to za oczywiste. Ale zwracam honor - Win 98 nie szereguje plików w ten sposób ! XP natomiast tak, a ja jako że od dawna używam tylko XP przyzwyczaiłem sie do tego.

Cieszę się ża Apple trzyma formę, swoich największych osiągnięć już nie przebiją ale warto przypomnieć że to oni wprowadzili dwa kamienie milowe do świata komputerów osobistych - myszkę i okienka i chwała im za to. Niemniej obecnie to już raczej kwestia kosmetyki, a i czasem Mikroszit wprowadzi coś co potem wdraża do swoich systemów Aplple ( np. fast user switching ). W sumie fajnie że się mobilizują wzajemnie, ale to niestety Apple jest wciąż "skazane" na udowadnianie że jest lepsze od Windowsa z wiadomych przyczyn. Microsoft jest taką potegą rynkową że nie musi stosować takiego marketingu utwierdzając swoich fanów w przekonaniu że należą do elity. Tak czy siak - fajnie że się coś dzieje no i że Apple odżyło po słabych latach. Nie czepiam się dlatego że nie lubię Appla ( wręcz przeciwnie ) tylko dlatego że często w takich dyskusjach ( nieumyślnie ) odchodzi się od prawdy i obiektywizmu a tego nie toleruję. Np, takie twierdzenie że to co zrobi się wieloma programami na PC można zrobić jednym na Macu to jakaś bzdura. Przecież zdecydowana większość programów występuje na obie platformy, a jeśli nie to mają one swoje w pełni funkcjonalne odpowiedniki więc po co tworzyc takie mity ?

Np. stosując metodę Jobbsa można by powiedzieć że Windows zrobił dużo większy postep niż MacOS bo ten drugi zawsze był stabilny a Windows doiero od niedawna :) Znam dobrze pewnego makowca ( mój wujo - grafik ) i naprawdę rozmowa z nim czasem staje się dla mnie nistrawna bo bez przerwy próbuje mi udowodnić wyższość Maca nad PC pokazując rzeczy które albo mam od dawna u siebie albo opowiadając jakieś bajdoły o nie dopalających się do końca CDrach na PC itp legendy ( oczywiście pcta nie miał nigdy a ostatni jakiego używał był jakimś zawieszającym się szrotem na Win95 ). Po prostu wyluzujmy czapki - nie trzeba być lepszym zeby być dobrym.

3Head

Post autor: 3Head » środa 25 sie 2004, 00:19

Dzieki brachu za wsparcie

alez nie ma za co , stoje po tej samej stronie barykady

Cichydd , prawda , ze nie wszystkie Windowsy mialy taka funkcje porzadkowania - ale o tym , ze XP posiada , rowniez nie wiedzialem

Przy wyborze platformy na pewno bardzo dziala wyglad ( kwestia gustu ) , cena , oraz fakt , w jakie programy sie celuje . Zgadzam sie , ze dobrze skonfigurowany PC moze dzialac rownie stabilnie jak Mac - ale osobiscie , z wlasnych doswiadczen - uwazam , ze na Mac'u dziala sie sprawniej .

Wzajemna konkurencja jest tym , co ten rynek i postep techniki napedza

I bardzo dobrze , ze sie scigaja , bo jedna firma , chcac byc lepsza od drugiej , tworzy lepsze produkty - dla nas , uzytkownikow , to akurat wiesc bardzo zadowalajaca

takie twierdzenie że to co zrobi się wieloma programami na PC można zrobić jednym na Macu to jakaś bzdura

chyba sie nie zrozumielismy - nie chodzi mi o to , ze programy na Mac'u to jakies kombajny niesamowite . Owszem , wiekszosc programow jest obecnie dostepna na obie platformy . Chodzilo mi o to , ze jesli na PC jest np. 7 roznych programow ( alternatywy ) do pewnej czynnosci , to na Mac'a bedzie choc 1 , ktory rowniez ta czynnosc wykona . Wiec nie ma takiej sytuacji , ze czegos na tym komputerze nie zrobimy .

W sumie , jesli ktos jest wierny danej platformie , i dotychczasowe osiagniecia firm go nie przekonaly , taki na razie zostanie zostanie . Wszyscy bedziemy poslugiwac sie tym , czym jest nam wygodniej , a nasza obecna rozmowa na pewno nie ma na celu udowodnienia wyzszosci jednej platformy nad druga ( bo kazdy swoje wie , taka prawda ) , a jedynie wymienienie doswiadczen i porozmawianie . Moze kiedys Mac zmieni sie tak bardzo , cos sie pojawi , ze rowniez Ty sie na niego przesiadziesz i bedziesz preferowal ten komputer .

Jak na razie , bede zaparcie twierdzil , ze Mac jest lepszy

na pewno ma bardziej rozbudowany system etc.

ale to jest prywatna sprawa kazdego z nas , nie klocmy sie co jest najlepsze w kwestii dwoch tak zmiennych urzadzen . Przedstawiajmy opinie

pozdrawiam wszystkich;

3Head

Post autor: 3Head » środa 25 sie 2004, 00:22

jesli chodzi o obiektywna ocene , na pewno masz racje .

Ale nie kazda opinia , ktora mowi "Mac, tylko Mac , uwazam , ze Mac jest najlepszy" jest nieobiektywna . Bo w pewnym momencie uzywania sprzetu , wiemy czego chcemy i co nam odpowiada .

Nie zapatrujmy sie na marke , ale patrzmy na to , co sie nam oferuje . Ja wlasnie patrzac po tym wszystkich , uwazam , ze Mac jest better

Grey

Post autor: Grey » środa 25 sie 2004, 09:29

Jakoś Panowie nie potraficie zwięźle uzasadnić dlaczegóż to ten mac jest lepszy od PC. Wydaje mi się, że większość użytkowników nowych maców kieruje się przy porównaniach z innymi platformami tylko i wyłącznie bajeranckim wyglądem os X, który notabene na dzień dzisiejszy jest bardzo ubogo oprogramowany w porównaniu do np. winXX i do większości starszych programów musi odpalać os 9.

Mnie osobiście bardzo podobają się maki, ale wciąż stosunek możliwości do ceny leży daleko poza granicą rozsądku.

Pozdr.

Cichydd: to nie apple wprowadziło okienkowy system operacyjny tylko go powieliło, zdaje się od suna?

eis, eis, baby!

Marceli

Post autor: Marceli » środa 25 sie 2004, 09:43

...Jakoś Panowie nie potraficie zwięźle uzasadnić dlaczegóż to ten mac jest lepszy od PC. Wydaje mi się, że większość użytkowników nowych maców kieruje się przy porównaniach z innymi platformami tylko i wyłącznie bajeranckim wyglądem os X, który notabene na dzień dzisiejszy jest bardzo ubogo oprogramowany w porównaniu do np. winXX i do większości starszych programów musi odpalać os 9.

----- A o ktore "stare" programy konkretnie chodzi?

Mnie osobiście bardzo podobają się maki, ale wciąż stosunek możliwości do ceny leży daleko poza granicą rozsądku.

Pozdr.

----- W porownaniu z potworkami skladanymi w firmie "Pan Ziutek i syn" - na pewno.

Cichydd: to nie apple wprowadziło okienkowy system operacyjny tylko go powieliło, zdaje się od suna?

---- Polecam film "Piraci z Doliny Krzemowej". Dostepny w wypozyczalniach.

M

Grey

Post autor: Grey » środa 25 sie 2004, 09:59

Czepiasz się.

1. Choćby starsza wersja Adobe Ilustrator, os X nie zapewnia pełnej kompatybilności ze starszym opragramowaniem, tylko realizuje to po przez odpalenie sesji os 9.

2. Z pewnością nie mr Ziutek & son tylko pożądny PC na dobrych i wszędzie dostępnych podzespołach.

3. mea culpa, nie sun tylko xerox.

Pozdr.
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ