Yamaha NS-10 contra ADAM ANF 10

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Ano
Re: Yamaha NS-10 contra ADAM ANF 10

Post autor: Ano » czwartek 19 sie 2004, 23:31

dejote: "To są tu jakieś Vipy....nie zauważyłem,Sz.Redakcja chyba też nie"

Troche to niegrzeczne z Twojej strony,

zadalem pytanie vipom i odezwal sie AdminEiS, a Ty nie raczyles tego zauwazyc...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 19 sie 2004, 23:34

...połaż po komisach,sprawdz na allegro...jakos widze dziesiątki par :]...

Absolutnie sie nie zgodze, Yamahy NS-10 . mozna kupic jedynie okazyjnie , jest to raczej ""biały kruk"" jak napisał ktos na ALLEGRO , moze miał racje ALLEGRO , takze posiadam te Głosniki ,co prawda traktuje je kontrolnie i jako alternatywny odsłuch , ale chyba do tego zostały stworzone , mozna na nich naprawde sporo usłyszec a juz napewno ustawic poziomy ... w tym sa THE BEST !!!

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » piątek 20 sie 2004, 00:08

dobra...sory za moje dzisiejsze zachowanie,ale byłem troche hm... "przemeczony"...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

paul

Post autor: paul » piątek 20 sie 2004, 12:23

mozna na nich naprawde sporo usłyszec a juz napewno ustawic poziomy ... w tym sa THE BEST !!!...

Zgadzam sie. Mam rowniez NS10M z dodanym subwooferem i nie zamienilbym na zadne inne...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 20 sie 2004, 15:18

...mozna na nich naprawde sporo usłyszec a juz napewno ustawic poziomy ... w tym sa THE BEST !!!...

Zgadzam sie. Mam rowniez NS10M z dodanym subwooferem i nie zamienilbym na zadne inne......

NS10 z subwooferem ........ ? a to ja nie słyszałem ze taky jest ....

paul

Post autor: paul » piątek 20 sie 2004, 18:04

NS10 z subwooferem ........ ? a to ja nie słyszałem ze taky jest .... ...

Nima, subwoofer Jamo SW500, pasywny,duza skrzynia, na szczescie nie gra za glosno, ale kilka rzeczy ktore graja w dole mozna uslyszec dzieki niemu...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 20 sie 2004, 23:46

...

Nima, subwoofer Jamo SW500, pasywny,duza skrzynia, na szczescie nie gra za glosno, ale kilka rzeczy ktore graja w dole mozna uslyszec dzieki niemu......

hmm. dziwny Mix..... to jak by do Malucha wsadzic koła od traktora .... ale moze działa ... :)

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » sobota 21 sie 2004, 00:37

......mozna na nich naprawde sporo usłyszec a juz napewno ustawic poziomy ... w tym sa THE BEST !!!...

Zgadzam sie. Mam rowniez NS10M z dodanym subwooferem i nie zamienilbym na zadne inne......

http://www.sweetwater.com/store/detail/ResolvSub88/

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 21 sie 2004, 12:31

http://www.sweetwater.com/store/detail/ResolvSub88/ ...

Msyle ze aby podłaczac Subwoofer do , jakich kolwiek monitorw , powinien to byc głosnik -SUB ... dedykowany do akurat tego rodzaju odsłuchow.. w innym wypadku raczej rezultaty nie beda wiarygodne

Ano

Post autor: Ano » poniedziałek 23 sie 2004, 23:41

ANF10 sluchalem dwukrotnie, ale w sumie tylko 50 minut. Sprzedawca mial mnie juz serdecznie dosc.

Oczywiscie porownywanie ANF10 do NS10N jest niedorzeczne, dlatego jako monitor odniesienia wybiore P11a.

Jako glosnik nisko-sredniotonowy w ANF wykorzystano przetwornik z domowych zestawow linii HiFi/sc. Podobne glosniki widzialem w konsumenckich kolumnach firmy Newtronics. Maja typowe brzmienie domowych boxow - miekko zawieszona membrana, niska czest. rezonansowa, wysoka Qts (nie najlepsza kontrola basu). Bas w P11a, mimo wyzszej f rez. przetwornika, schodzi nizej i jest nieco krotszy.

Pierwsza seria ANF10 byla wyposazana w stara wersje wysokotonowcow A.R.T. Najnowsze ANFy maja wbudowany nowy typ przetwornika z rozszerzonym katem promieniowania w poziomie. Dla profesionalistow wcale nie musi to oznaczac zmiany 'na plus' bo przy takiej modernizacji ulega pogorszeniu stosunek fali bezposredniej do rozproszonej.

Poza tym, ANF10 utracil w zaksesie sredniotonowym kilka istotnych atutow swego starszego brata P11a. Przetwornik A.R.T. wymaga zwrotnicy z b.stromymi filtrami, gdyz ponizej 1,5kHz lawinowo rosnie poziom znieksztalcen THD. Niestety pasywne filtry ANF10 nie zapewniaja dostatecznie stromego odciecia i przy duzych glosnosciach przetworniki A.R.T. zaczynaja znieksztalcac. W porownaniu do P11a, w zakresie niskiej srednicy, pasywne ANFy maja gorsza obciazalnosc.

Warto dodac, ze aktywne wersje ADAMow maja wbudowane zwrotnice z filtrami Butterworth 24dB/okt. A wiec wbrew przyjetym przez innych producentow standardom dla monitorow referencyjnych (Linkwitz-Riley 24dB/okt). Taki wybor ustawia w innym punkcie kompromis miedzy nieliniowoscia fazy (maximum opoznienia grup.) a stromoscia filtru (poziomem harmo. i nieharmonicznych [intermodulacji]).

Sadze, ze priotrytetem konstrukcji bylo wlasnie utrzymanie znakomitych parametrow glosnika A.R.T. (0.2-0.3% THD).

ODPOWIEDZ