Wzorce do porównania

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
kp
Re: Wzorce do porównania

Post autor: kp » piątek 11 cze 2004, 16:23

...Mysle że ostatnie płyty A.M.Jopek są na poziomie (jak na warunki w jakich nagrywali ) , polecam obejżeć dvd z płyty "farat" tam jest wszystko pokazane :) heh

Pozdrawiam

PAWEŁ

...

Jeżeli trzeba nagłośnić naraz syntetyczne i akustyczne bębny to polecam "Desert Rose" Stinga - jeżeli usłyszy się wszystki szczegóły w tym kawałku, to nagłośnienie też powinno brzmieć dobrze.

kp

Awatar użytkownika
freedots1

Post autor: freedots1 » czwartek 17 cze 2004, 10:16

jak dla mnie płyta "TOTO Through the looking glass" przekrój przez wszystkie style muzyczne i z takim powerem że wywala z butów

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 17 cze 2004, 11:43

...jak dla mnie płyta "TOTO Through the looking glass" przekrój przez wszystkie style muzyczne i z takim powerem że wywala z butów ...

z rozrzewnieniem spogladnalem na okladke innej plyty ToTo - Livefields.. sa tam tourdates.. poniewaz plyta pochodzi z trasy promujacej plyte Mindfields.. otoz ja bylem na 1szym koncercie na tej liscie - warszawa - kongresowka - rok 1999..

zmierzam do tego ze wlasnie wtedy dowiedzialem sie ilu fanow posrod czolowki polskiego rocka ma ToTo.. drzwiami wlazily urszule zybowskie lejdipanki i budki suflera.. sama smietanka.. a na korytarzu spotkalem marka niedzwiedzkiego.. potem przyjechali z teleexpressu - zrobili krotki strzal i zostali wyproszeni z koncertu :)

moze jest tutaj przynajmniej jedna osoba ktora wtedy byla na tej sztuce - moze wymienimy uwagi :)

troche sie rozpisalem offtopic - sorka - wracajac do Through the looking glass - znakomicie zrealizowana plyta - i nie jedyna w dyskografii ToTo - a mam ja cala i to w oryginale a nie mp3 albo stadion version..

polecam ten zespol do sluchania jako break podczas kazdej fazy nagran - o wielu aspektach brzmienia prawde mowi..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Leff

Post autor: Leff » czwartek 17 cze 2004, 21:07

A słuchaliście dwupłytowego albumu "Trilogy" Andreasa Vollenveidera? Dla mnie absolutne cacuszko realizacyjne. Polecam zdecydowanie.

Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » piątek 18 cze 2004, 05:15

Od niepamietnych czasow wzorcem brzmieniowym w kategorii pop-rock jest dla mnie pierwsza plyta Dire Straits (1978) - ta z "Sultans of Swing". Zgodze sie takze z Rednaczem, ze nagrania AC/DC to swietna szkola miksu ciezszego rocka, ale - uwaga - tylko oryginalne kopie, a nie kompilacje. Generalnie rzecz biorac nagrania z przelomu lat 70 i 80-tych - dokonane na 24-sladach Studer i zmiksowane na stolach Neve - naleza do klasyków sztuki. To są wzory brzmieniowe i strategiczne w sensie miksu, bowiem tylko najlepsi mieli wtedy dostep do tej aparatury.

Jesli pomine irytujacy mnie spektralnie wokal Lipki, to "Tango" jest chyba najlepszym nagraniem polskiej muzyki pop-rock w ostatnim polwieczu. Z lzejszych gatunkow wzorcowe jest nagranie "Za mlodzi, za starzy" Rybinskiego, a takze "Albo on, albo ja" Cierniewskiego, choc to ostatnie bylo chyba nagrywane w Chicago. Naturalnie nie jest to cala lista nagran, ktorymi sie posluguje w porownaniach z wlasnymi miksami metoda A/B - ot, kilka propozycji.

MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 18 cze 2004, 09:50

Jesli pomine irytujacy mnie spektralnie wokal Lipki, to "Tango" jest chyba najlepszym nagraniem polskiej muzyki pop-rock w ostatnim polwieczu. **********************

Ciekawe Mr Maciej.. pierwsze na co zwrocilem uwage sluchajac tego nagrania z cd w studio.. pierwsza mysl - brzmiala "piosenka dno ale nagranie super!"
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » piątek 18 cze 2004, 22:12

Jesli pomine irytujacy mnie spektralnie wokal Lipki, to "Tango" jest chyba najlepszym nagraniem polskiej muzyki pop-roc...

Macieju Drogi, male drobiazgi (zanim kto inny Ci to wytknie): "Takie Tango" to Mr. Cugowski, a "Za starzy..." to Mr Rynkowski. Swoja droga facet ma niewielka skale glosu, ale jak go potrafi wykorzystac! Mialem honor realizowac kilka koncertow z Ryniem w polowie lat 90. (jak ten czas leci...)i jak facet spiewal "Wyspe", to mroweczki maszerowaly z dolu na gore...

Dobra, juz spadam do roboty, bo ludzie czekaja na numer lipcowy.

TW

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 19 cze 2004, 08:16

Macieju Drogi, male drobiazgi (zanim kto inny Ci to wytknie): "Takie Tango" to Mr. Cugowski, a "Za starzy..." to Mr Rynkowski. Swoja droga facet ma niewielka skale glosu, ale jak go potrafi wykorzystac! Mialem honor realizowac kilka koncertow z Ryniem w polowie lat 90. (jak ten czas leci...)i jak facet spiewal "Wyspe", to mroweczki maszerowaly z dolu na gore...

Dobra, juz spadam do roboty, bo ludzie czekaja na numer lipcowy.

TW...

ooops ... Do nazwisk mialem zawsze slaba glowe ...

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Antheck

Post autor: Antheck » wtorek 10 sie 2004, 12:38

Witam,

Problem akustycznych propozycji do testów:

Proponuję zapoznać się z produkcjami spod znaku Chesky Records. mnie osobiście płyta Rebbeki Pidgeon powaliła... Szczegóły, i jeszcze raz szczegóły... Po prostu mega luta...

Polecam też nagrania McCoya Tynera (też Chesky Rec).

Pozdrawiam, Antheck
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » wtorek 10 sie 2004, 13:09

...a czy z naszych Polskich plyt jest cos dobrego ?:)

słucham

...

Mnie się podoba Ocean, bez fajerwerków ale nieźle, no i debiutant ze starymi wygami w składzie: Ptaky - rewelacyjne gitary, jak nie z Polski. Poza tym polecam parę świetnie brzmiących rzeczy nie z Polski, niestety również z tendencją do dobijania poziomu podczas masteringu:

1. Robbie Wiliams, Escapology - panowie songwriterzy i producenci, słuchajcie i uczcie się

2. Outkast - Speakerboxx/Love Below - rewelacja pod każdym względem

3. Dave Matthews Band - Before This Crowded Street

4. Placebo - przedostatnia płyta, nie pamiętam tytułu- genialne, garażowe bębny.

Pozdrawiam

Hofi

ODPOWIEDZ