Czy trzeba być muzykiem?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Kamil
Re: Czy trzeba być muzykiem?

Post autor: Kamil » poniedziałek 05 wrz 2005, 10:32

...Trochę gram,nie znam praktycznie nut, moje nagrania nie są dopracowane pod względem tzw. inżynierii dźwięku, ale uważam, że ktoś, kto zaqjmuje się dźwiękiem powinien mieć przede wszystkim perfekcyjne ucho, niezależnie od tego czy tylko gra, czy też obrabia nieswoje dźwięki, czy tez robi to wszystko razem.

Marek ...

OK jasna sprawa : ) ale co to według Ciebie to "perfekcyjne ucho"???

Jakie konkretne umiejętności słyszenie według CIebie składają się na perfekcyjne ucho? potrafisz odpowiedzeć ? :)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 05 wrz 2005, 11:12

wszechstronne zainteresowania zawsze wplywaly pozytywnie.. ma sie wiekszy zasob wiedzy, globalne pojecie o wszystkim.. zna sie schematy/systemy rzadzace poszczegolnymi galeziami zycia..

tak samo jest z realizatorami.. jesli realizator jest supeR muzykiem, a do tego jeszcze melomanem - lubi sluchac bardzo roznych gatunkow muzyki, co pozwala mu na osiagniecie porzadanego dystansu - wowczas "moze" byc tylko lepszym realizatorem..

rowniez prawo bedzie dzialac w druga strone - jesli muzyk jest realizatorem, wowczas partie instrumentalne, ktore skomponowal moga byc na. stworzone juz zmysla o nagraniu - ustawienie odpowiedniego brzmienia, groove'u itp..

wszystko sie ze soba wiaze..

jedno jest pewne - im wiecej zainteresowan - tym zycie ciekawsze i bardziej roznorodne..

pozdrawiam..

the Sun Personality

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » poniedziałek 05 wrz 2005, 13:13

...Przygladajac sie dyskusji na tym forum, zaczalem sie zastanawiac nad jedna kwestia.

Otoz, ciekaw jestem na ile -bycie muzykiem- ulatwia zycie realizatorowi dzwieku.

Bo wedlug mnie - nie da sie zrealizowac dobrych nagran, bez posiadania uksztaltowanego ucha - sluchu.

Ciekaw jestem ilu obecnych tutaj forumowiczow - to czynnie dzialajacy muzycy, a ilu to po prostu zapalency sprzetowi, ktorzy mysla, ze realizacja nagran to tylko sprzetowy warsztat i doswiadczenie.

Osobiscie znam kilku kolesi, ktorym slon na ucho nadepnal, ale na realizacji muzy znaja sie "najlepiej".

Wszyscy to hip hopowcy.......

...

Ciekawe czemu wyśmiewasz się z osób które robią hiphop

wyobraż sobie że wiele z nich to wykształcone w kierunku muzycznym młode osoby.

swoją drogą uważam że ciężko realizować materiał muzyczny niemając żadnych doświadczeń z żywymi instrumentami

natomiast napewno nietrzeba mieć ucha lutnika

pozdrawiam

ODPOWIEDZ