Miks i mastering analogowy a cyfrowy

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Miks i mastering analogowy a cyfrowy

Post autor: JoachimK » poniedziałek 02 cze 2008, 11:28

wishmaster2: zle trafiles: ja pierwsze doswiadczenia zdobywlaem prawie 20lat temu wlasnie na MT120 - wiec, co ten czteroslad 9,5 cm/s potrafi - wiem. Otoz nie jest to nic ciekawego. Zrob rzetelny test w dobrych warunkach odsluchowych, ustawiajac panlaw w DAW tak jak dla miksera.
Przy okazji nie zapomnij sprawdzic przesluchow L<->R sprzetu analogowego (nie istniejace w ogole w DAW!), ktore to przesluchy sa odpowiedzialne za _zanizanie_ szerokosci bazy stereo.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 02 cze 2008, 12:25

nie chcialo mi sie czekac do wieczora :)
Celowo scialem dol, zeby wyrazniej bylo slychac.

http://www.voila.pl/197/w5orl/?1

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 02 cze 2008, 12:27

z kolei arpeggio wybralem takie geste, tez celowo, ale tym razem ku ulatwieniu adwersarzom :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 02 cze 2008, 12:30

wishmaster - przesluchalem probke i mimo wszystko ja chyba nie do konca rozumiem, o co ci chodzi?> ze masz przesluchy w Sonarze?:) i co to ma wspolnego z panorama?
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 02 cze 2008, 12:43

Zrob rzetelny test w dobrych warunkach odsluchowych, ustawiajac panlaw w DAW tak jak dla miksera.
Dokladnie to samo narzucilo mi sie na mysl... sprawdz ustawienia kontroli panoramy... wiekszosc programow daw ma to w opcjach... a mozliwosci jest wiele...
Sonar ma standardowo ustawione "cosinus constant power"... czyli zmiany ida po cosinusie a nie liniowo... do tego w miare zwiekszania odleglosci od srodka zwiekszana jest glosnosc...
Nie jest problemem zeby zmienic na inny sposob kontroli... ten Tobie nie odpowiada...

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 02 cze 2008, 12:50

No... to jak mysle, ze im bardziej selektywnie w panoramie brzmi instrument, tym wiecej miejsca i latwiej umiescic (w panoramie) kolejne instrumenty. Swojego czasu, nagrywajac na wspomniana Yamaszke z czterech roznych zrodel - bez wiekszej gimnastyki z balansem panoramy (nie dotykajac eq...zreszta tam nawet nie ma mozliwosci przydzielic osobnej korekcji na kanal) - ladnie zmiescilem cala czworke. Tymczasem w Sonarze juz przy 3-ech instrumentach robi sie niestety "sciana".

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 02 cze 2008, 13:04

http://www.voila.pl/197/w5orl/?1...

Mam tylko marne słuchawki, ale wydaje mi się że ten instrument ma stereofoniczne wyjście i na początku jest mixowany w stereo z panoramowaniem obu ścieżek a potem zmonofonizowany i panoramowany jako źródło monofoniczne

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 02 cze 2008, 13:14

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:11 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 02 cze 2008, 13:19

Mam tylko marne słuchawki, ale wydaje mi się że ten instrument ma stereofoniczne wyjście i na początku jest mixowany w stereo z panoramowaniem obu ścieżek a potem zmonofonizowany i panoramowany jako źródło monofoniczne

Nie. Samo brzmienie jest co prawda "z urodzenia" stereofoniczne, ale po drodze zsumowane i wrzucone tylko na jeden kanal. Ale w naszej dyskusji
chyba i tak nie robi to roznicy?
W kazdym razie rozmowa z Wami tak czy siak znowu podzialala na mnie mobilizujaco (dziekuje) ide grzebac w Panning Laws :)

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 02 cze 2008, 13:28

... Tymczasem w Sonarze juz przy 3-ech instrumentach robi sie niestety "sciana"....

To przejdź na Reapera.

A po co? Ostatecznie i z Sonarem jakos sobie radze, jakos te instrumenty miksuje. Wszystko o co mi biega, to tylko to, ze jego algorytmy wydaja mi
sie niedoskonale w porownaniu do efektywnosci (co za tym - szybszej, mniej skomplikowanej pracy) przy sprzecie analogowym. Ale jeszcze raz mowie - to tylko stwierdzenie laika, ciagle sie ucze (bardzo duzo od Was).
Nie chce byc kontrowersyjny... :)

ODPOWIEDZ