Stawki - czy "oni" powariowali, czy może ja?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
AT/CD
Re: Stawki - czy "oni" powariowali, czy może ja?

Post autor: AT/CD » czwartek 17 maja 2007, 18:38

*************Nie ma sie co obrazac na osobe jaka jest w stanie identyczne dzielo sprzedac taniej. Jesli konkurencja nas zjada to zamiast sie obrazac i domagac sie cen 'regulowanych' lepiej zmienic zajecie badz hobby.************

Nikt się nie obraża:)
Ok, to ja - chcę kupić od Ciebie utwór muzyczny dla mojego klienta. Ma być oryinalny, dynamiczny, nowatorski... (typowe).
Chcę zapłacić... powiedzmy 5 zł.
Sprzedajesz?

Marck9

Post autor: Marck9 » czwartek 17 maja 2007, 18:45

A gdzie wolny rynek? Wolna konkurencja?
Rozumiem, że kiepsko jest pracować za mniejszą kasę ale czy to znaczy, że państwo ma wprowadzić ogólnie obowiazujący taryfikator?
"Za taki kawałek to 200, a za taki to 1000 sie nalezy" - to jeszcze wprowadźmy tak jak w PRL licencje na wykonywanie zawodu. Jak ktoś jest z zawodu ślusarzem to nie ma prawa pracować w zawodzie muzyka czy kompozytora etc. Dla mnie to paranoja! A dla was?

A co ma zrobić, za przeproszeniem, producent gwoździ jak konkurencja sprowadzi tańsze z chin i sprzeda za psie pieniądze? Oflagować się, iść pod sejm, czy wysypać z ciężarówki na ulicę? Niektórzy tak robią ale do czego to prowadzi? Panowie nie różnimy się od tego producenta!
Jak to mówią: życie nie je bajka, życie je bitwa

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
PiotrK

Re: Stawki - czy

Post autor: PiotrK » czwartek 17 maja 2007, 18:51

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:53 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

AT/CD

Post autor: AT/CD » czwartek 17 maja 2007, 19:02

Piotr - masz rację - najważniejsze rzeczy w życiu są za darmo.

Ja nie traktuję wszystkiego jako transakcję. Sam robię kupę muzy za darmo i udostępniam ją za darmo w necie.

Ale jak przychodzi klient - firma i chce kupić, to przecież dlaczego tego nie sprzedać?

mi tylko chodzi, o to że mówimy (akurat teraz) o muzie do komercyjnego wykorzystania. Która ma przyczynić się do zysków firmy czyli naszych klientów. I nie ma powodu, aby sprzedawać się za grosze :)

I wcale nie twierdzę, że powinny być jakieś ustalone z góry stawki. Ale powinien być zdrowy rozsądek - zarówno w górę, jak i w dół.

Murarz nie buduje domu po kosztach.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 17 maja 2007, 19:11

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:53 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

AT/CD

Post autor: AT/CD » czwartek 17 maja 2007, 19:17

...... Murarz nie buduje domu po kosztach....

Ale czasem od szwagra nie weźmie nic, gdy kilka dni razem popracują na jego budowie. No, da sobie postawić piwo.
...
:):) Toż ja dla znajomych też gratis:)
Ale dla klientów korporacyjnych?

Zatem jeszcze raz powtórzę :)
...... Murarz nie buduje domu po kosztach....

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 17 maja 2007, 19:19

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 17 maja 2007, 19:26

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

AT/CD

Post autor: AT/CD » czwartek 17 maja 2007, 19:27

...I w tym miejscu dodatkowe pytanie. Czy te poważne projekty komercyjne, będące zleceniami wielkich agancji reklamowych, czy podobnych klientów, o jakich wpominasz wyżej, naprawdę szukają zleceń pośród takich tanich "dzieciaków"?
No właśnie - Piotrze - tu jest ciakawa sprawa.
Bo jesli chodzi o utwory do np. kampanii TV - to nie ma takich sytuacji. Dom produkcyjny lub agencja porusza się na pewnym poziomie cenowym i nikomu nawet do głowy nie przyjdzie kwota niższa niż czterocyfrowa. I tu klienci nie szukają w garażu.

Ale net - to inna sprawa. Najczęściej nie ma problemu - ale właśnie ostatnio miałem sygnał, że 200-300 to chętnie.

Zresztą budżet kampanii TV jest nieporównywalnie wyższy niż budżet na stronę www. Może stąd te sytuacje...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 17 maja 2007, 19:35

a ja zamiast nad tym sie rozwodzic to bym na twoim miejscu plumknal kilka nutek i wzial te 300 i zapil zadowolony pale.......

przyjda nastepnym razem to krzykniesz 400 albo 500 i zaplaca jak im sie podobalo......

a tak ty sie rozwodzisz a ktos zgarnal 300.....

ODPOWIEDZ